Aktualności: wszystkie » gastronomia


:: PIĄTEK, 2018-03-23 ::
 Remont sejmowej restauracji za miliony
Remont sejmowej stołówki wyniesie kilka milionów złotych. Za te pieniądze ma zostać wymieniona klimatyzacja i wystrój restauracji. Koszt prac został wyceniony na 4,1 miliony złoty. Jak informuje "Super... więcej »


:: ŚRODA, 2018-03-21 ::
 Trwa nabór partnerów do Poznania za pół ceny
Poznań za pół ceny to jedna z bardziej rozpoznawalnych marek turystycznych stolicy Wielkopolski. W tym roku odbędzie się w weekend 28-29 kwietnia 2018. Trwa nabór partnerów z branży turystycznej, którzy... więcej »
:: WTOREK, 2018-03-20 ::
 Sąd Apelacyjny o cenach w restauracjach franczyzowych
Sfinks Polska S.A. zawierała z franczyzobiorcami umowy regulujące wysokość cen produktów oferowanych w restauracjach. W 2013 roku Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów uznał to za zmowę cenową i... więcej »
 Rozpoczną się Targi EuroGastro i WorldHotel 2018
W dniach 21-23 marca, w Centrum Targowo-Kongresowym w Warszawie odbędą się 22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz 11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel. To... więcej »
 Sfinks rozszerza zasięg dostaw
Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia i WOOK, systematycznie zwiększa zasięg dostaw do klienta. Obecnie zamówienia z dowozem realizowane są z ponad 30 restauracji w 12 miastach w... więcej »
:: PIĄTEK, 2018-03-16 ::
 TSUE zakwestionował nawiązujący do mafii znak towarowy restauracji
W 2006 r. hiszpańska firma La Honorable Hermandad (zastąpiona przez La Mafia Franchises) złożyła wniosek do Urzędu Unii Europejskiej ds. Własności Intelektualnej (EUIPO) o rejestrację znaku towarowego, między... więcej »
:: CZWARTEK, 2018-03-15 ::
 Producenci piwa podadzą jego skład?
Europejska branża alkoholowa przyjęła dobrowolne zobowiązanie do umieszczania na opakowaniach napojów procentowych informacji o ich składzie oraz wartości odżywczej. W pracach nad projektem, który 12 marca br.... więcej »
:: WTOREK, 2018-02-27 ::
 Mniej procentów, więcej jakości - jakie piwo wybierali Polacy?
Zawirowania prawne, niekorzystna aura, brak dużych wydarzeń sportowych - te wszystkie czynniki sprawiły, że ubiegły rok przyniósł branży piwowarskiej wiele wyzwań. Choć Polacy kupili mniej piwa niż w 2016 r.,... więcej »
:: PIĄTEK, 2018-02-23 ::
 Powstanie hotel dla miłośników piwa
Powstanie hotel dla pasjonatów piwa craftowego. Plany jego budowy ogłosił jeden z najbardziej znanych browarów rzemieślniczych na świecie - BrewDog. Dom DogHouse, bo tak będzie się nazywał nowy obiekt,... więcej »
:: CZWARTEK, 2018-02-15 ::
 Aleksander Baron szefem kuchni w nowo powstającej restauracji
Na kulinarnej mapie Warszawy powstaje nowy punkt, w którym pracę rozpocznie znany szef kuchni - Aleksander Baron. Obejmie no to stanowisko w restauracji ZONI, powstającej przy Muzeum Polskiej Wódki w Centrum... więcej »
:: ŚRODA, 2018-02-14 ::
 Co nowego na targach WorldHotel i EuroGastro?
W dniach 21-23 marca, w Centrum Targowo-Kongresowym w Warszawie odbędą się 22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel. Jak... więcej »
:: ŚRODA, 2018-02-07 ::
 Sfinks będzie miał dodatkowe środki na rozwój
Grupa pozyskała dodatkowe pieniądze, które będą przeznaczone na realizację strategii. Do 2022 roku chce rozbudować sieć do poziomu ponad 400 lokali. Sfinks Polska podpisał aneks do umowy z BOŚ zmieniający... więcej »
:: CZWARTEK, 2018-02-01 ::
 Nowy konkurs dla szkół gastronomicznych
Makro Polska w ramach projektów Szef dla Młodych Talentów i Rok Marek Własnych rozpoczyna konkurs Wyzwanie Makro Chefa. Inicjatywa skierowana do szkół i klas gastronomicznych ma na celu promocję kuchni... więcej »
 Nowa usługa pozwoli ominąć kolejki w KFC
KFC wprowadza nową usługę dla klientów, którzy nie chcą stać w kolejkach. W usłudze "Zamów i odbierz w restauracji. Przeskocz kolejkę" w aplikacji KFC można zamówić posiłek będąc jeszcze w drodze do... więcej »
:: ŚRODA, 2018-01-24 ::
 Opłata recyklingowa także w gastronomii
Restauratorzy, pakując klientowi na wynos niezjedzoną część dania także powinni pobierać opłatę recyklingową - potwierdziło Ministerstwo Środowiska odpowiadając na pytanie "Dziennika Gazety Prawnej".... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2018-01-22 ::
 Inspekcja Handlowa: nieprawidłowości w większości firm cateringowych
Inspekcja Handlowa sprawdziła 83 firmy cateringowe, które przygotowują posiłki dla szpitali, szkół, domów dziecka, sanatoriów. Kontrolerzy wykryli nieprawidłowości u ponad 70 proc. przedsiębiorców. Firmy... więcej »
 Odszedł jeden z największych francuskich kucharzy
W wieku 91 lat zmarł francuski mistrz sztuki kulinarnej. Był uznawany za jednego z największych kucharzy wszech czasów. Zrewolucjonizował gastronomię w latach siedemdziesiątych. Paul Bocuse zmarł w minioną... więcej »
:: PIĄTEK, 2018-01-19 ::
 Orbis zaprasza na debatę poruszającą problem marnowania żywności
Będzie jak w amatorskim boksie: 3 rundy po 3 minuty. Zamiast pięści - dobrze przygotowane argumenty - broniące lub mające obalić tezę: Zmniejszenie ilości marnowanej żywności w Trójmieście o 30% w 3 lata jest... więcej »
:: ŚRODA, 2018-01-17 ::
 Rozpoczyna się rejestracja partnerów do Weekendu za pół ceny
Rusza czwarta edycja akcji "Polska zobacz więcej - weekend za pół ceny" organizowanej przez Polską Organizację Turystyczną we współpracy z Ministerstwem Sportu i Turystyki. Właśnie rozpoczęła się... więcej »
:: ŚRODA, 2018-01-10 ::
 Polacy wybrali zwycięzcę plebiscytu Nagrody Top Restauracje 2017
7 stycznia zakończył się doroczny plebiscyt NAGRODY TOP RESTAURACJE. Tegoroczna edycja pokazała, że coraz bardziej doceniamy rosnącą różnorodność kulinarną. Serca użytkowników serwisu Pyszne.pl podbiła kuchnia... więcej »
:: WTOREK, 2018-01-02 ::
 Czy należy odprowadzić podatek i składki od napiwków?
Temat napiwków wzbudza duże zainteresowanie w branży gastronomicznej, czy hotelarskiej. W Sądzie Okręgowym we Wrocławiu zapadł ciekawy wyrok dotyczący tej formy nagradzania pracowników przez klientów. Sprawa... więcej »
:: PIĄTEK, 2017-12-29 ::
 Co najbardziej interesowało naszych czytelników w 2017 roku?
Rok 2017 już na finiszu. Zapraszamy na krótki przegląd najchętniej czytanych aktualności w naszym serwisie. Co najbardziej interesowało naszych czytelników w minionym roku? Styczeń Tajlandzki kryzys Itaki i... więcej »
:: CZWARTEK, 2017-12-28 ::
 Obcokrajowcy wydają w Polsce coraz więcej
Obcokrajowcy zostawiają w Polsce więcej pieniędzy - wynika z danych przedstawionych przez Główny Urząd Statystyczny. Szacunkowa wartość towarów i usług zakupionych w Polsce przez cudzoziemców w III kwartale... więcej »
 Jak klienci zamawiają posiłki z dostawą?
Rynek HoReCa w Polsce może być wart 28 mld zł. Z tego segment dowozu posiłków stanowi 1,5 mld zł i rośnie szybciej niż cały rynek, bo o prawie 10 proc. w ciągu roku - wynika z raportu "Rynek dowozów... więcej »
:: PIĄTEK, 2017-12-22 ::
 Łódzka branża turystyczna razem na Wigilii
18 grudnia odbyła się w Łodzi XI Wigilia Łódzkiej Branży Turystycznej. W Restauracji Browar Księży Młyn przy wigilijnych stołach spotkali się członkowie Łódzkiego Oddziału Polskiej Izby Turystyki, Regionalnej... więcej »
Starsze Nowsze
Najnowsze


Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję