TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Gastronomia

Festiwal golonki w Szczyrku!

Data wysłania: 2007-10-26 22:18 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
W Szczyrku trwa festiwal golonki. Gospoda Polska zaprasza wszystkich miłośników wieprzowego mięsa na golonkę podaną na 16 sposobów.

Szymon Kamuda, szef kuchni w restauracji Godpoda Polska, specjalne menu układał przez wiele dni. W karcie golonka pojawia się aż na 16 sposobów. Można spróbować między innymi: golonki zrumienionej przez podlanie alkoholem, "wiślańskiej" z grochem i kapustą, "zbójnickiej", czyli z oscypkiem w środku, "od cepra" to podawana z sosem czosnkowym i pieczonej na grillu. Golonka po "królewsku" to pieczona w piecu i polana sosem borowikowym. Kucharz poleca własną wersję "Aromat Dalekiego Wschodu" - na bazie sosu sojowego, orientalnie pachnącą imbirem, czosnkiem, goździkami i miodem. Kamuda przygotowywał listę dań wraz z kolegą, pracującym w niemieckiej restauracji, którego potrawy wystawiane były na festiwalu golonki w Bad Windsheim w Niemczech.

Kamuda wyznaje - Sami ją peklujemy. Mam na to specjalną recepturę, ale jej nie podam, bo jest tajna. Dzięki peklowaniu mięso nabiera specyficznego smaku i koloru - nie jest szare, ale apetycznie czerwono-różowe. U producenta zamawiamy tylko przednie golonki, bo są mniejsze. Tylne są tak potężne, że do zjedzenia przez jedną osobę praktycznie niemożliwe

Golonka jest rewelacyjna na rozgrzanie w mroźne dni. Podawana jest zawsze na gorąco i dobrze doprawiona. Dodatkowo ma tyle kalorii, co trzy duże pączki. Jedzą ją głównie panowie. Dla pań przygotowana jest specjalna wersja "delikatna", czyli gotowana i podawana z warzywami.

Golonka jest charakterystycznym daniem Czechów, Niemców i Austriaków. W wielu miastach kucharze organizują festiwale z jej udziałem. W Bielsku-Białej już od kilku lat odbywa się święto golonki, podczas którego smakosze zjadają jej aż dwie tony.

    • KAMUDA 

      [2007-10-26 22:18 83.29.231.*]

      nie ma lepszego kucharza niż szymon !!!!   odpowiedz »

    • szymon wcale nie jest taki dobry !!! 

      [2007-11-17 11:14 81.219.220.*]

      .   odpowiedz »

    • misiek 

      [2009-10-11 03:04 77.98.153.*]

      zastonow sie,bylismy jak jedenwedwoja   odpowiedz »

    •  

      [2009-10-25 18:13 83.22.107.*]

      a ja nie polecam tej "gospody". Zamówiłam dziś Przysmak Pyzdy - miała to byc kiełbasa swojska z cebulą, a była najzwyklejsza kiełbasa zwyczajna... :(. Na dodatek kelner na moją sugestię, iz nie jest to kiełbasa swojska ironicznie odpowiedział "Pani jest z innej wioski, my tu mamy taką swojską"... Oj, bardzo nieapetyczna sytuacja... ciekawe jaka jest tak golonka i z czego mają schabowy? Hmm.. w sumie wolę nie próbować... pewnie też takie jak "zwyczajne"... jak swojska.   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję