TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Turystyka zagraniczna wyjazdowa

Dwie identyczne krzywe wieże w Pizie

Data wysłania: 2007-11-13 17:36 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
W Pizie ma powstać druga, bardziej nowoczesna krzywa wieża. Nowa budowla będzie ze stali i szkła a słynny efekt pochylenia też będzie optycznym złudzeniem.

Budowa zespołu architektonicznego, w skład którego wejdzie sama wieża i dwa budynki, ma się rozpocząć w czerwcu. Realizacja projektu ma być zakończona za 1,5 roku. Koszt inwestycji to 70 milionów euro. Projekt opracowany przez architekta Dante Oscar Benini, zakłada, iż nowa krzywa wieża stanie w odległości około 5 kilometrów na południowy wschód od pierwowzoru. Duplikat architektoniczny na mieć dokładnie taką samą wysokość co oryginał, czyli 57,6 metra. Architekt, twierdzi, iż efekt pochylenia zostanie osiągnięty poprzez szklane fasady, właściwie podświetlane światłem naturalnym i sztucznym.

Tradycjonaliści nie akceptują tego pomysłu. Krytycy, uważają, iż takie unikatowe, zabytkowe budowle jak rzymskie Koloseum, most Rialto w Wenecji, Krzywa Wieża w Pizie, są symbolami Włoch i w żadnym razie nie należy ich powielać.

    • Druga krzywa wieża w Pizie 

      [2007-11-13 17:36 83.20.199.*]

      a zdjęcia?????/   odpowiedz »

    • Druga krzywa wieża w Pizie 

      [2007-12-31 03:03 999.999.999.*]

      Wychylenie wieży istniejącejnie jest "ZŁUDZENIEM OPTYCZNYM"
      -jak sugeruje pierwsze zdanie opisu.   odpowiedz »

    • Druga krzywa wieża w Pizie 

      [2009-03-06 19:02 83.143.47.*]

      napewno   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję