TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Gastronomia

Dalszy ciąg afery mięsnej?

Data wysłania: 2013-03-27 19:10 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Jeszcze nie przebrzmiały echa ostatniej afery mięsnej, kiedy to zamiast wołowiny serwowano koninę, a już dowiadujemy się o następnych nieprawidłowościach w branży gastronomicznej.

W Danii, w mięsie które rzekomo miało być wołowiną odkryto śladowe ilości wieprzowiny. Smaczku sprawie dodaje fakt, że było to mięso przeznaczone na kebab - jedną z ulubionych przez muzułmanów potraw. Islam zabrania jedzenia wieprzowiny, a w Danii mieszka ponad 200 tysięcy wyznawców tej religii.

Duńskie media informują, że znaleziono śladowe ilości wieprzowiny w mięsie, które miało być smażoną wołowiną. Mięso pochodziło od firmy, która zaopatrywała lokale specjalizujące się w kuchni bliskowschodniej. Jako kraj pochodzenia mięsa podano Polskę, gdyż tu znajduje się ubojnia, z której mięso trafiało do duńskich lokali.

Także brytyjskie media donoszą o coraz częstszym fałszowaniu mięsa. Według ich rewelacji zwłaszcza mięso jagnięce często jest zamieniane mieszanką tańszych mięs. Żeby ukryć nieprawidłowości sprzedawcy stosowali duże ilości pikantnych sosów, które tłumiły smak mięsa. Według doniesień Daily Mail, w indyjskiej curry z jagnięciny znaleziono nawet mięso psa.

    • Fałszowane mięso w Danii 

      [2013-03-27 19:10 80.52.226.*]

      a koty, węże i szczury? kiedy znajkdziemy te ogonki?   odpowiedz »

      • Fałszowane mięso w Danii 

        [2013-03-27 21:45 80.55.117.*]

        pewnie prędzej niż ci się wydaje   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję