Subskrypcja



Szukaj



Forum grupa: Biura turystyczne

Wątek: ITAKA - opinie!
Autor: Czytelnik IP .*
Data wysłania: 2008-03-10 19:13
Temat: ITAKA, Madera- proszę o opinie!
Treść: Czy ktoś z Was był może z Itaką na Maderze? Planuję wykupienie u nich wycieczki, a przyznam, że to co przeczytałam na forum o tej firmie trochę mnie przeraziło. Proszę o opinię. Joanna

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2011-08-09 18:13 80.54.250.*]
ja zakochałam się w Maderze. Biuro ITAKA super. odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2013-05-09 17:19 91.233.69.*]
bylam z itaka wspaniale jest odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2011-03-27 18:20 83.24.165.*]
witam chciałbym się dowiedzieć jaka jest pogoda na początku września na Maderze ? czy warto jechać bo chcieliśmy się wybrać ok. 6 września odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2011-03-28 16:11 188.147.153.*]
Wrzesień to jeden z najlepszych terminów jeżeli chodzi o Maderę. Upałów tam nigdy nie ma ale listopad i grudzień są stanowczo za zimne. Wspaniałe miejsce na wypoczynek czynny a widoki zapieraja dech. odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2011-01-04 12:53 79.190.142.*]
myśle o tygodniu na maderze w styczniu,ale martwie sie ze z romantycznego wyjazdu we dwoje,zwiedzanie wyspy itp.przesiedzimy ten czas w hotelu przez pogode.czy ktos był aktualnie aby opowiedzieć gdzie i czy warto udac sie na madere ok.20-stycznia.bardzo prosze o pomoc odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2011-01-05 11:07 77.253.208.*]
Ja byłam w listopadzie i powiem szczerze zmarzłam. Proponuję ubieranie na cebulkę bo momentami i w różnych częściach wyspy pomimo, ze mała jest spora różnica temperatur. Madera jest piękna ale jeżeli polecę drugi raz to raczej w maju. Wyspy Kanaryjskie są dużo cieplejsze. odpowiedz »

ITAKA [2010-10-23 23:51 188.33.244.*]
Witam. Jesli chodzi o biuro Itaka i funkcjonowanie na Maderze to nie można im nic zarzucić. Rezydenci są pomocni, odbierają z lotniska, później nas żegnają. Na maderze byłam na poczatku października. Wróciłam opalona, bo w sumie tylko jeden dzień był cały deszczowy, a pogoda zmienna... na dole słońce, można się opalać a w górach deszcz i z trgo co sie orientuje to było tak codziennie. Wyspa piekna, mała , więc warto zwiedzic, jeśli ktoś nie lubi zorganizowanych wycieczek może na własną rękę zwiedzić najciekawsze miejsca autobusem. Jeśli chodzi o jazdę autem to jest to forma zwiedzania dla odważnych :) odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2010-09-13 08:34 195.149.64.*]
Hej! napiszcie jak to jest z ta pogodą na Maderze w styczniu ? jedni sa zachwyceni: że wiosna, super pogoda na spacery, zwiedzanie, itd, drudzy piszą że pogoda na maderze zimą jest beznadziejna, że zimno, leje, ciemno, mgliście...brrrr..... Oczywiście wiem ze w ten rejonie swiata (Madera, W-y Kanaryjskie) nie ma nigdy upalnego lata ( i o to chodzi! )- że temperatury tam wahaja sie +- 20-27 C, ale zimno i deszcze....to raczej aura nie dla mnie. Prosze o szczere informacje. Interesuje mnie raczej 1 połowa stycznia.
Będę wdzięczna za odpowiedzi. Ala
odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2010-09-13 11:03 77.253.208.*]
Ja na Maderze byłam w drugiej połowie listopada. Pogoda na spacery była idealna ale ponieważ jestem ciepłolubna to zmarzłam. W ciągu dnia było 16 stopni. O kąpielach nie było mowy. Wyspy Kanaryjskie są dużo cieplejsze. Styczeń jest tam najchłodniejszy więc radzę zabrać kurtki i swetry. Jeżeli chodzi o opady to były tylko w górach. Funchal jest najbardziej pogodnym rejonem wyspy. Madera jest tak piękna, że temperatura schodzi na drugi plan. Danka odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2010-04-25 09:05 89.229.60.*]
Wróciliśmy 30 marca, byliśmy tydzień w Garajau, hotel Dom Pedro. Niestety było trochę zimno wieczorami 16-18 stopni, w dzień 20, kąpiel w oceanie i basenie nieprzyjemna, w górach nawet 9 stopni. Wyspa o tej porze ma mało kwiatów, wspaniałe ogrody w Funchal tylko w połowie piękne. Śladów po katakliźmie prawie nie widać w Funchal, tylko w porcie nie ma łodzi-kawiarenek ale "łódka Lennona" ocalała. Największe szkody widać jadąc z Riberia Brava do Sao Vicente i dalej wykąpać się w Porto Monitz (koniecznie). Niestety opisywana w przewodnikach wspaniała trasa Sao Vicente - Porto Monitz jest od dawna nieczynna i to był mój jedyny zawód na Wyspie. Tylko autostradą można się tam dostać. Wyspa wspaniała, widoki piękne. W pełni można to wszystko zobaczyć wynajmując samochód. odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2009-09-12 21:39 89.77.138.*]
Wróciliśmy aktualnie z Madery z B.P.Itaka.Polecam , proszę nie czytać opinii w stylu było żle bo to bzdury. Na Maderze jest cudownie, wszystko zależy tylko od tego jak sobie zarganizujesz sam swój pobyt.My od razzu wypożyczyliśmy sobie samochód , ktory mieliśmy przez cały czas naszego pobytu tj. 2 tyg.
Zjeżdziliśmy wszystko co tylko możliwe /1400 km/12dni/.Wyjeżdżaliśmy rano z hotelu ok. 9.30 a wracaliśmy ok 18 . 6 lewad , 3 ogrody , wyprawa na najwyższy szczyt w dwóch wariantach tj. łatwy i ten trudniejszy, rejs katamaranem to cudowne przeżycie bo delfiny na wyciągnięcie ręki , wschód wyspy aż na sam jej koniec, , wspaniałe widoki z przeróżnych miejsc .
Nie kupiliśmy ani jednej wycieczki u rezydenta a auto wynajeliśmy w firmie , która reklamowała się w hotelu i to była nowa corsa z klimatyzacją a cena dwa razy niższa niż w firmie którą polecił rezydent.
Jedz, i baw się bo warto Pozdrawiam , zadowolony i zachwycony po powrocie.
odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2010-05-16 21:13 77.253.195.*]
witam, jaka to była wypożyczalnia samochodów? Pozdrawiam - Mark odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2009-09-09 08:46 212.38.196.*]
Wróciliśmy właśnie z Madery z Itaką. Na biuro nie można było narzekać. Miejsce jest piękne!!! Polecam. odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2009-08-30 10:33 213.158.199.*]
właśnie wróciłem z Maroka z ITAKĄ i powiedziałem sobie - nigdy więcej z tym biurem - DRAMAT od początku do końca - zapłacilem 16 tyś za 2 + 1 a na miejscu musiałem dopłacić jeszcze 900 euro żeby nie mieszkać w norze - złodzieje i tyle . odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2010-08-27 12:47 83.24.104.*]
kompletna bzdura co wypisujesz!!!
maroco jeśli chodzi o afrykę ma najlepsze hotele!
odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2009-08-30 12:55 213.158.199.*]
A co to był za hotel? Po cenie widzę, że nie mógł być byle jaki? odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2009-02-22 12:18 83.5.19.*]
Byliśmy na Maderze w styczniu. Oferta była Last Minute. Samolet w obie strony się spóźnił, ale pozatym żadnych problemów. Rezydentka była bardzo miła. Mieszkaliśmy w Machico świetna pogoda i nie było ponuro. odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2010-09-13 08:19 195.149.64.*]
prosze o więcej informacji nt: jak jest pogoda w styczniu na maderze? (Ranki, wieczory? jaka woda? czy można się kąpać? czy raczej za zimna? i deszcze? odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2009-08-26 08:30 83.12.165.*]
Chcę polecieć na Maderę w II 2010r. chciałabym procis o więcej informacji co do zwiedzania: jak, co itp. Prosze o kontakt na mojego e-maila odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2009-08-26 12:27 195.150.85.*]
Hej. Wróciliśmy właśnie z Madery (byliśmy z żoną z biurem Itaka). Itaka oferuje wiele wycieczek, ale myśmy chodzili na własne trasy. Jest dużo taniej i ciekawiej, bo nikt cię nie goni i nie wylicza czasu ile i gdzie można posiedzieć.
Korzystaliśmy z miejscowej komunikacji - są trzy główne firmy przewozowe: Horairos, SAM i Rodoeste. Siedziby tych firm mieszczą się w Funchal (stolicy) i można dostać rozkłady jazdy tak, aby samemu ułożyć sobie plany wycieczek. Można dzięki temu oszczędzić nawet 100-150 EUR, choć w niektóre rejony nie można dojechać komunikacją autobusową i lepiej pojechać na wycieczkę zorganizowaną przez Itakę.
Generalnie jeśli chce się chodzić na własną rękę, to polecam kupić przewodnik - my na eBay kupiliśmy "Walking in Madeira" Paddy Dillona wydane przez Cicerone. Są tam dobre opisy tras i opisane sposoby dojazdu do i z tras. Można też kupić dokładne mapy i przewodniki na miejscu, w sklepach z pamiątkami.
Jeśli potrzeba Ci szczegółowych informacji, to podaj e-maila, w wolnym czasie postaram się odpowiedzieć.
odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2012-06-22 23:53 178.37.239.*]
tak, szybciutko:) wtedy podejmę decyzję.. na wyjazd za 4 dni...Wszystko co potrzeba wiedzieć, lubię zwiedzać..
Dzięki
odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2011-08-22 15:54 87.206.209.*]
Witam, znalazłam ten wpis "po latach", ale myslę, że jeszcze mogłabym sie czegoś dowiedzieć...? Interesuje mnie zwiedzanie komunikacja publiczna na Maderze - nie samochodem (brrrr) i raczej nie z wycieczkami Itaki.Czy propozycja podania maila i więcej informacji jest aktualna?Jesli tak: podaje mój mail, jesli nie: prosze go zignorować :(
k.ob@op.pl
Pozdrawiam i "a może mi się uda?"
Katarzyna
odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2011-02-04 20:49 87.204.51.*]
Lecimy na Maderę 9 lutego
Prosimy o info co warto zwiedzic, co zabrac. Prosimy o odpowiedz
odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2011-02-05 23:12 77.252.126.*]
Warto jechać.Zwiedzamy stolicę/ogrody/, można cały tydzień,lewady dla lubiących spacery ,super drogi,tunele , wodospady.Trzeba wziąć samochód.Półwysep cudowne widoki.Polecam gorąco. odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2010-02-06 12:10 213.238.105.*]
Witam serdecznie,
W czerwcu tego roku mamy zamiar pojechać w podróż poślubną na Maderę. Pobyt: 2 tygodnie. Lubimy aktywnie spędzać czas. Będę bardzo wdzięczny za informację o hotelu jaki najlepiej wybrać oraz atrakcjach które należy zobaczyć. Z góry dziękuje za odpowiedz Marek email marekmat4@wp.pl
odpowiedz »

Odradzam Itake [2010-03-21 16:30 212.76.37.*]
Najgorszy rezydent najbardziej zakłamany jakiego miałem Nie pamietam Imienia ale brunet zalizany sredniego wzrostu a bylismy w Hotel Vila Gale Santa Cruz. w którym jest tak sobie nudne jedzenie i trzeba uwazac na all inclusive nie do konca wiadomo co zawiera. Tylko teraz radziłbym poczekac przynajmniej rok az wszytsko odbuduja. a decyzja nalezy do Ciebie. Pozdrawiam odpowiedz »

Odradzam Itake [2010-03-21 18:38 62.87.160.*]
Dziękuje za informacje , teraz mam dylemat w poniedziałek jeszcze rozważe co do wyjazdu z tej firmy , pozdrawiam odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2009-11-21 13:02 95.49.129.*]
Witam! Planuję. z mężem w kwietniu wycieczkę 15 dniową na Maderę z Biurem ITAKA.Wylot z Warszawy - o której godzinie?.Czy autobus odwozi z lotniska do hotelu gratis czy są dodatkowe opłaty? Lubię kontakt z naturą, piękne krajobrazy, ale i czynny urlop.Czy pzrypadkiem te 14 dni pobytu nie jest za wiele? Madera jest pzrecież niewielką wyspą.Kilka razy spędzałam urlop w Norwegii, jestem nią zachwycona, boję się kontrasu Madera-Norwegia.Proszę w wolnej chwili odpisać, pozdrawiam serdecznie Anna odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2009-11-22 19:50 188.147.15.*]
Madera też Panią zachwyci. Itaka dowozi do hoteli autokatami. Dwa tygodnie na tej wyspie dla aktywnych to wcale nie długo. Jest bardzo duzo pięknych widokowo tras i o różnym stopniu trudności. Ja byłam tylko tydzień i zabrakło mi czasu ale myślę, że wrócę tam w innym terminie bo przełom listopada i grudnia był trochę chlodny i nie mogłam pochodzić po górach - straszna mgła i zero stopni. Kwiecień będzie świetny.Pozdrawiam Danka odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2009-11-23 13:20 79.186.200.*]
Witam! Dziękuję za odpowiedż, lubię pzryrodę i dlatego własnie wybrałam Maderę.Parokrotnie byłam w Norwegii /20 prawie lat mieszkałam w Szwecji - a więc do Norwegii bylo raptem 600 km/, cudowna przyroda, spokój, cisza i piękne widoki - jeżdzilismy samochodem z przyczepą kampingową.Ale mam nadzieję, że Maderą nie zawiodę się.Chciałabym mieszkać w stolicy wyspy i stamtąd robić wypady w różne miejsca abbo wypożyczyć na kilka dni samochód.Niedawno wróciłam z Egiptu i Izraela - też jestem b.zadowolona, było b.ciepło, nawet do +36 st.C, pztyjemnie było w listopadzie popływać w Mozru Czerwonym.Pozdrawiam Panią serdecznie Anna T. odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2009-11-23 21:16 188.147.19.*]
Ja tydzień temu wróciłam z Marsa el Alam. Chciałam sie wygrzać po zeszłorocznej Maderze. My mieszkaliśmy obok Funchal skąd jest właśnie świetna baza wypadowa do różnych zakątków wyspy. 4 dni mieliśmy samochód ale autobusami też można dostać się w wiele miejsc. W samym Funchal są kapitalne widokowo ogrody botaniczne do którtch można się dostać kolejkami linowymi - to też wspaniała okazja do podziwiania widokow. kwiecień jest o tyle lepszy na Maderze, że wszystko kwitnie i wyglada to jeszcze lepiej. Jedyny kłopot z wynajęciem samochodu jest taki, że większość wypożyczalni nie chce dawać pelnego ubezpieczenia. jazda po wyspie jest dość niebezpieczna. Kręte drogi i duże róznice w wysokościach mogą spowodować np spalenie sprzęgła co prawie nam się przytrafiło ale frajda straszna! Pozdrawiam Danka odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2009-09-04 20:52 62.21.94.*]
Witam
a w jakim miejscu Państwa byli, zastanawiamy się między miejscowością Garajau a Machico?co polecacie? poz
odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2009-09-06 19:25 213.158.199.*]
Obie miejscowości sympatyczne. Ta pierwsza usytuowana jest bardzo blisko stolicy gdzie jest masa rozrywek, ogrody botaniczne itp.Funchal jest przepiękne, zwłaszcza przed swietami Bożego Narodzenia. W zasadzie wszędzie jest blisko. Ja mieszkałam w Garajau.Machico jest większą miejscowością. Warto wypożyczyć szmochód - caly tydzień jezdzilismy choć przyznam, że drogi krete i latwo spalic sprzegło. Wypożyczalnie samochodow nie bardzo chcą dawac pełne ubezpieczenie bo jest dość niebezpiecznie. Wyspa przepiekna i uważam, że trudno pózniej zadowolić sie widokami w innych miejscach swiata. Ja byłam pod koniec listopada i niestety zmarzłam - około 16 stopni a po drugiej stronie wyspy jeszcze chłodniej, na najwyższym szczycie 0 stopni. Polecam wędrówkę po Ponta de Sao Lourenco - cudo widokowe. Samochod zostawia się na parkingu i dalej pieszo. Polecam serdecznie.Danka odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2008-10-17 17:48 85.24.205.*]
Hej wlasnie wrocilam z Madery, owszem wyspa wspaniala, ale radze leciec z innym biurem. Rezydentki najgorsze jakie kiedykolwiek widzialam w zyciu. Zapomnialy nas poinformowac o takich szczegolach jak zwyczaje panujace na wyspie ( m.in. palenie w miejscach publicznych, godziny siesty i tego typu podstawaowe informacje ) , na spotkaniu informacyjnym mowily tylko o wycieczkach , nie powiedzialy nic o odbywajacym sie w tym czasie swiecie na wyspie. Jedzenie generalnie bylo odswiezane za pomoca octu ( okolo 1/3 wycieczki wrocila do PL z problemami zoladkowymi ). Na lotnisku w dniu powrotu zapomnialy nas poinformowac o tym ze wracam do Krakowa a nie do Warszawy oraz nie bylo miejsca w samolocie dla dziecka. Linie cypryjskie tez nie naleza do wiarygodnych . A co do wycieczek( wiekszosc z przewodnikiem angielsko jezycznym ) radze wynajac samochod lub taksowkarza ( nie ograniczony czas, a cenowo taniej niz z biurem podrozy ) . odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2008-05-16 16:01 87.204.24.*]
WYSPA przepiękna, ale każdemu radzę wybrać inne miejsce niż machico, miejscowość ta jest ponura, w przemysłowym klimacie, a ze wzgledu na położenie w głębokiej zatoce jest tam zawsze najgorsza pogoda na całej wyspie.
Warto zamieszkać w Porto Moniz, Canical lub Funchal.
odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2008-03-15 10:22 .*]
Na Maderze byłam z ITAKĄ w listopadzie 07r. w kwietniu lecę tam 2 raz i też z ITAKĄ. W listopadzie było super. Wyspa - faktycznie ogród pływający po oceanie. Hotel zadawalający 4* w Machico - Dom Pedro Baja, stoi nad samą zatoką nie na klifie jak większość hoteli na Maderze,miasteczko b.spokojne,blisko lotniska samoloty nie przeszkadzają. Miłe panie rezydentki Dagmara i Ewa.Fajne wycieczki fakultatywne - wyspa jest b. piękna, inna, ma aż 3 strefy klimatyczne w zależności od wysokości na której jesteśmy. Do biura nie mam zastrzeżeń, byłam z nimi już kilka razy. Zastrzeżenia mam co do przewoznika na tej trasie - Eurocypria- stary, zniszczony samolot podobno mają też latający do Polski nowy ale nie na tej trasie. Do końca kwietnia lata raczej ten. W drodze powrotnej na pokładzie nie można było kupić nawet kanapki, były tylko suche ciasteczka i chipsy - 5 godz. lotu! Zaznaczam że z nami leciało TUI, Triada i chyba Scan Holliday( razem wykupiony czarter) wylot i przylot o czasie. W hotelu cicho i spokojnie, z nami byli Holendrzy, Norwegowie, Niemcy i spokojni! Anglicy. Więcej możliwości dla chętnych imprez ma Funchal- stoica wyspy (kawiarnie,pubby, kasyno itd.) Itaka też ma tam miejsca w hotelach, ale bliżej o nich wiem niewiele, ludzie spotkani na wycieczka po wyspie byli zadowoleni pozdrawiam Ewa odpowiedz »

styczeń na maderze [2010-01-27 20:46 83.238.242.*]
Wróciłem z hotelu Roca Mer. Było super. Jedzenie bardzo dobre. Miłośnicy ryb bedą mieli używanie:) Warunki mieszkalne oki choć 4 gwiazdki to o pół za dużo. W pobliżu hotelu najtańsza wypożyczalnie - Matiz 30 euro za dzień. Wystarczy. Drogi b dobre. Z Itaka wzieliśmy wycieczki po lewadach do Rabacal i przez trzy szczyty. Obie po 32 euro od osoby. Warto. Wrażenia murowane. Trzeba jednak pamiętaćć o odpowiednim obuwiu - ci którzy szli lewadami lub po tunelach - wiedzą o czym piszę. Konieczne też swetry, kurtki i czapki. Dwa dni na objazd wyspy wystarczy. Ale pod wariunkiem, że w tym czasie przejdziecie po półwyspie Laurenccco. REWELACJA. Benzyna po ok 5 euro. Ceny zbliżone. Warto skosztować niesamowitych owoców. Z opalaniem w styczniu gorzej. Zanim przyjechaliśmy przez tydzień lało. Slońce przez chmury. Temperatura około 20 stopni. W górach zimniej. Polecam też krótki wypad do Madalena de Mar. Warto pobawić sie w detektywa i odnaleźć dom w którym mieszkał ponoc Polski król Warneńczyk. Niezwykła ruina z 1391 roku. Warto bo pewnie niebawem się rozpadnie odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2008-07-16 12:59 83.15.129.*]
a mam pytanie jaka jest pogoda w listopadzie na maderze?? odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2008-05-15 12:04 83.28.248.*]
Beznadziejne,w Garajau nie ma dostępu do plaży a biuro podrózy Itaka zapomniało o takim drobym szczególne poinformować,zwłaszcza,że plaża jest zamknięta do grudnia 2007roku odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2008-06-03 12:42 62.87.254.*]
Janie ubranie, buty należy zabrać? Wyjezdżam w II połowie czerwca odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2010-01-27 20:51 83.238.242.*]
Wróciłem z hotelu Roca Mer. Było super. Jedzenie bardzo dobre. Miłośnicy ryb bedą mieli używanie:) Warunki mieszkalne oki choć 4 gwiazdki to o pół za dużo. W pobliżu hotelu najtańsza wypożyczalnie - Matiz 30 euro za dzień. Wystarczy. Drogi b dobre. Z Itaka wzieliśmy wycieczki po lewadach do Rabacal i przez trzy szczyty. Obie po 32 euro od osoby. Warto. Wrażenia murowane. Trzeba jednak pamiętaćć o odpowiednim obuwiu - ci którzy szli lewadami lub po tunelach - wiedzą o czym piszę. Konieczne też swetry, kurtki i czapki. Dwa dni na objazd wyspy wystarczy. Ale pod wariunkiem, że w tym czasie przejdziecie po półwyspie Laurenccco. REWELACJA. Benzyna po ok 5 euro. Ceny zbliżone. Warto skosztować niesamowitych owoców. Z opalaniem w styczniu gorzej. Zanim przyjechaliśmy przez tydzień lało. Slońce przez chmury. Temperatura około 20 stopni. W górach zimniej. Polecam też krótki wypad do Madalena de Mar. Warto pobawić sie w detektywa i odnaleźć dom w którym mieszkał ponoc Polski król Warneńczyk. Niezwykła ruina z 1391 roku. Warto bo pewnie niebawem się rozpadnie odpowiedz »

ITAKA, Madera- proszę o opinie! [2010-01-28 09:38 83.27.226.*]
Kwestia butów : wystarczą dobre buty typu adidasek czy jednak lepiej mieć prawdziwe obuwie trekingowe? Anka odpowiedz »

styczeń [2010-01-27 20:48 83.238.242.*]
Wróciłem z hotelu Roca Mer. Było super. Jedzenie bardzo dobre. Miłośnicy ryb bedą mieli używanie:) Warunki mieszkalne oki choć 4 gwiazdki to o pół za dużo. W pobliżu hotelu najtańsza wypożyczalnie - Matiz 30 euro za dzień. Wystarczy. Drogi b dobre. Z Itaka wzieliśmy wycieczki po lewadach do Rabacal i przez trzy szczyty. Obie po 32 euro od osoby. Warto. Wrażenia murowane. Trzeba jednak pamiętaćć o odpowiednim obuwiu - ci którzy szli lewadami lub po tunelach - wiedzą o czym piszę. Konieczne też swetry, kurtki i czapki. Dwa dni na objazd wyspy wystarczy. Ale pod wariunkiem, że w tym czasie przejdziecie po półwyspie Laurenccco. REWELACJA. Benzyna po ok 5 euro. Ceny zbliżone. Warto skosztować niesamowitych owoców. Z opalaniem w styczniu gorzej. Zanim przyjechaliśmy przez tydzień lało. Slońce przez chmury. Temperatura około 20 stopni. W górach zimniej. Polecam też krótki wypad do Madalena de Mar. Warto pobawić sie w detektywa i odnaleźć dom w którym mieszkał ponoc Polski król Warneńczyk. Niezwykła ruina z 1391 roku. Warto bo pewnie niebawem się rozpadnie odpowiedz »

styczeń [2010-02-01 21:38 83.7.160.*]
Moi rodzice lecą na Maderę w kwietniu i wiem,że w sumie nie powinnam się niczym denerwować, jednak denerwuję się. Chciałam zapytać o sam lot? Czy wszystko było pod kontrolą? Bardzo proszę o odpowiedź. odpowiedz »

styczeń [2010-08-11 01:29 83.4.79.*]
Ja miałem wrażenie "czy leci z nami pilot?", ale okazało się, że to tylko wrażenie... ;) odpowiedz »

madera [2010-02-24 10:52 78.8.73.*]
Lądowanie i start na lotnisku na Maderze to jest frajda, szczególnie jak człowiek zobaczy tą płytę lotniska umiejscowioną nad wodą na palach. :)) Tu nie ma miejsca dla kiepskich pilotow ;) W związku z powodzią która tam przeszła przez jakieś dwa, trzy miesiące lepiej się tam nie wybierać, zanim wszystko sie unormuje. Co do hoteli, wybierac tylko te ktore mieszcza sie na poludniu wyspy. I nie dajcie sie wrobic w opcje All Inclusive. Przewaznie oferuja ja hotele na polnocy wyspy gdzie przez caly czas pobytu nie zobaczycie ani chwili slonca, codziennie bedzie Was budzic londynska pogoda. Taki juz klimat tej wyspy ze cieplo i slonecznie jest na poludniu. W opcji HB w Dom pedro Garajau macie i tak napoje typu wino, piwo, woda do kolacji. Jesli chcecie zjesc cos na prawde maderysjkiego to i tak trzeba sie wybrac do Funchal do jednej z knajpek - polecam te vis a vis dolnej stacji kolejki. Koniecznie sprobowac trzeba Bolo do Caco (taki ich starter, cos jak pieczywo czosnkowe), Espady z bananami, Calderady. Do wyboru swiezutkie szaszlyki z kalmarow, salatki z osmiornica i co tam sie komu jeszcze zamarzy ;)) Obiad dla dwoch osob z piwkiem to wydatek okolo 35euro, z butelka wina okolo 50. Fajna tez jest knajpka przy nabrzeżu - Beer House. Madera zachwyca, ale tylko tych ktorzy preferuja aktywny wypoczynek. Fanom lezenie przy basenie - odradzam. odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij