TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Gastronomia

Sanepid skontrolował nadmorskie bary

Data wysłania: 2014-08-13 10:42 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Zachodniopomorski sanepid postanowił skontrolować nadmorskie bary i restauracje. Co piaty lokal został ukarany.

Do głównych niedopatrzeń należał brak higieny. Kucharze nie myli rąk, w lokalach było brudno. Ponadto klientom podawano przeterminowane potrawy w brudnych naczyniach. Sześć ze skontrolowanych barów inspektorzy kazali zamknąć w trybie natychmiastowym.

W wielu kuchniach brakowało wody zdatnej do picia, siatek w oknach, które zatrzymują owady, potrawy przygotowywano na starym tłuszczu, a personel nie zachowuje podstawowych zasad higieny. Inspektorzy zwracaj uwagę, że każdego roku właściciele lokali gastronomicznych powtarzają niemal te same błędy.

Magazyny oraz lodówki, w których przechowuje się produkty są brudne i panuje w nich bałagan. Personel kuchni w jednej lodówce przechowuje surowe mięso, warzywa i owoce oraz produkty mleczne. Jak się okazuje większość lodówek nie zapewniała odpowiedniej temperatury. W pomieszczeniach, w których przechowywane były produkty spożywcze trzymano również środki czystości oraz przyrządy do sprzątania.

Od początku lipca przeprowadzono w sumie 3 tysiące kontroli i zbadano 2,5 tysiąca lokali. Kontrolerzy wystawili w sumie 300 mandatów o0raz wydali 200 decyzji administracyjnych. Co trzecie zgłoszenie o złych warunkach sanitarnych lub nieświeżym jedzeniu zostało potwierdzone.

    • Nadmorskie bary skontrolowane 

      [2014-08-13 10:42 80.52.226.*]

      wreszcie!   odpowiedz »

    • Nadmorskie bary skontrolowane 

      [2014-08-17 10:10 89.68.22.*]

      I już będzie dobrze!!!   odpowiedz »

    • Nadmorskie bary skontrolowane 

      [2014-08-20 17:29 95.48.227.*]

      Nic to niestety nie da - sama prowadzę gastronomię nad morzem (mamy czysto i nie serwujemy Gościom starego jedzenia, mamy stałych klientów wracających co rok), ale mandat 300-500 zł, to nic w porównaniu z obrotami i zyskami smażalni. Przecież rachunek każdej z rodzin to 70-100 zł. Jeśli podane byłyby nazwy "śmierdziuchów", to może odniosłoby to jakiś skutek. W pozostałym zakresie, to kolejna para w gwizdek.   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję