TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Gastronomia

Czy warto wdrożyć system gastronomiczny w lokalu?

Data wysłania: 2015-03-16 14:32 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Nowoczesne i wydajne rozwiązania informatyczne wspomagają każdy biznes.

Na stałe zadomowiły się również w lokalach gastronomicznych. Wzrost kontroli sprzedaży, wzrost efektywności pracowników, a w efekcie wzrost satysfakcji klientów. Tak w skrócie można określić najważniejsze zalety systemów dla gastronomii.

Systemy gastronomiczne sprawdzają się w każdym typie lokalu. Niezależnie czy jest to kawiarnia, bar czy restauracja większość programów dostępnych w tej chwili na rynku jest elastycznych i można je dostosować ściśle według własnych potrzeb. Zaawansowane możliwości pozwalają między innymi na praktycznie dowolne dostosowanie uprawnień użytkowników systemu, zaawansowane raportowanie sprzedaży czy wprowadzenie programów rabatowych.

Wdrożenie systemu gastronomicznego w restauracji przynosi szereg korzyści: eliminuje 99% pomyłek, poprawia wydajność każdego z pracowników, podnosi prestiż lokalu.

Dodatkowo staje się narzędziem wspierającym marketingowo. Posiadając system sprzedażowy możemy w łatwy i szybki sposób stworzyć program lojalnościowy. Klientom wręczamy karty z rabatem wprowadzone wcześniej do systemu. Klient przychodząc do restauracji okazuje kartę z np. 10% rabatem na danie główne, obsługa przy naliczaniu rachunku przeciąga ją przez czytnik, a  system automatycznie zmniejsza rachunek za danie główne o posiadany rabat.

Inna możliwość wykorzystania systemu to kampania promocyjna realizowana poprzez wysyłkę SMS. Do klientów wysyłamy SMS z kodem promocyjnym, który podaje przy składaniu zamówienia. W zależności od rodzaju promocji klient otrzyma rabat za zamówione danie lub otrzyma np. kawę gratis.

Prowadząc restaurację i chcąc osiągnąć sukces na rynku musimy brać pod uwagę potrzeby klientów. A one nieustannie rosną. Programy dedykowane dla branży gastronomicznej zwiększają jakość obsługi, a tej klienci wymagają coraz wyższej. Poprawiając komunikację pomiędzy kuchnią a obsługą sali system pozwala na skrócenie czasu realizacji zamówienia nawet o 30%. W efekcie kelnerzy mogą obsłużyć w tym samym czasie większą ilość zamówień. Co z kolei wpływa na większą ilość klientów obsłużonych danego dnia.

Zdaniem Jacka Jankowskiego z portalu dla-gastronomii.pl atrakcyjna cena systemu to nie wszystko. Ważna jest przede wszystkim funkcjonalność i o tym nie możemy zapominać. System powinien wspierać pracę i ją ułatwiać. Jeśli jest przeciwnie - to pojawia się podstawowe pytanie: po co nam system? "Dla nas zakup systemu bez prezentacji czy testów można porównać do zakupu kota w worku. Ważne by przed zakupem poznać system i proces sprzedaży z jego pomocą. Biorąc pod uwagę potrzeby restauratorów wychodzimy z propozycją systemu na próbę na pół roku." - dodaje.

W pełni funkcjonalny i profesjonalny system gastronomiczny można przetestować za jedyne 1 zł. Czas jest w zupełności wystarczający, by poznać działanie systemu i ocenić jego przydatność dla swojego lokalu. Możliwość porównania działania restauracji z systemem i bez jest bezcenna. Tym bardziej, że takiej możliwości nie znajdziemy nigdzie indziej.

"Jesteśmy łódzką firmą. Chcemy wspierać lokalny biznes gastronomiczny, dlatego naszą propozycję jest skierowana do nowych, jak i działających już lokali gastronomicznych z naszego województwa." - mówi Jacek Jankowski.

Co szczególnie ważne, lokal testujący system po zakończeniu testowego okresu nie jest zobowiązany do zakupu systemu. Dodatkowym atutem oferty jest możliwość zakupu systemu w obniżonej cenie po upływie testowego półrocza.

    • Systemy gastronomiczne w restauracjach 

      [2015-03-16 14:32 77.252.178.*]

      System sprzedażowy nawet powiązany z komunikacją z kuchnią to tylko widoczna dla gości część oprogramowania, którą można przetestować dość łatwo i opór załogi nie będzie zbyt duży. Problem jest z wdrażaniem powiązanego systemu magazynowego. Stworzenie i dostrojenie receptur w normalnie zatowarowanej kuchni trwa wiele miesięcy a i tak wychodzą dziurawe remanenty. Kucharze bardzo nie lubią dociekania tego powodów i analizowania food cost.   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję