TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Gastronomia

Kuchnia dominikańska

Data wysłania: 2015-06-25 19:28 Autor: Czytelnik IP 46.250.168.*

Smaki kuchni dominikańskiej są wynikiem zestawienia wpływów europejskich i afrykańskich. Wiele zawdzięczają one swojemu wiejskiemu pochodzeniu. Hiszpańska, afrykańska i miejscowa tradycja stworzyły różnorodny jadłospis oraz techniki gotowania, które przetrwały do dziś. Wpływy afrykańskie mają swoje źródła w bezwzględnym kolonialnym systemie plantacji oraz powiązanego z nim handlu niewolnikami. Dużo ze stosowanych obecnie składników przywieziono na statkach z Czarnego Lądu. Tradycyjne płody rolne stanowią zaś bezpośredni wynik eksperymentów pierwszych hiszpańskich osadników. Najważniejszą uprawą wprowadzoną za czasów kolonialnych była trzcina cukrowa, do teraz jest to najistotniejsza roślina na wyspie. Choć obecnie wypierana nieco poprzez inne uprawy na przykład ananasów, bananów czy cytrusów...

Reszta artykułu na: http://turystycznyblog. pl/kuchnia - dominikanska - jakiego - jedzenia - i - potraw - mozemy - spodziewac - sie - podczas - wczasow - na - dominikanie/

 
     

Powrót do wątkówOdśwież

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję