TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Turystyka krajowa

Wirtualna podróż po skansenie w Tokarni

Data wysłania: 2008-11-08 09:00 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Trwają prace nad umieszczeniem atrakcji turystycznych skansenu Tokarnia w internecie. Skansen będzie posiadał własne www.

Trójwymiarowa wizualizacja skansenu powstanie dzięki pracy magisterskiej Marcina Skuzy z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Magistrant wykonywał zdjęcia za pomocą kamery fotogrametrycznej i precyzyjnie odtworzył kształty, rozmiary i położenie obiektów w Tokarni. Skuza utworzył trójwymiarowy model rzeźby terenu i 25 budynków na obszarze skansenu. Trzy obiekty są wykonane z niesamowitą dokładnością. Kościół w Rogowie i wiatrak w Grzmucinie z dokładnością do 5 cm, spichlerz w Rogowie - 5 mm.

Internetowa wycieczka po skansenie na zachęcić turystów do odwiedzenia tej atrakcji na żywo. Janusz Karpiński, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej, uważa, że multimedialna charakterystyka instytucji kulturalnych i zabytków to przyszłość turystyki.

    • Skansen w Tokarni 

      [2008-11-08 09:00 78.88.228.*]

      Dlaczego jeszcze nie wykorzystano tak cennej dla regionu pracy magisterskiej kielczanina ?Przecież była by to niesamowita i jedna z pierwszych wizualizacji trójwymiarowych obiektu plenerowego w naszym województwie.Czy inne instytucje kultury nie mogłyby wykorzystać wiedzy p. Skuzy i w ramach promocji zlecić mu wizualizację innych obiektów kultury takich jak;Muzeum Narodowe obiekty Świetego Krzyża czy inne ciekawe miejsca naszego województwa.Regia Murawska   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję