Subskrypcja
Subskrypcja



Szukaj
Szukaj





Forum grupa: Gastronomia

Podhalańskie potrawy na Festiwalu Smaku

Data wysłania: 2009-07-07 10:30 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
O zakwalifikowanie do III Małopolskiego Festiwalu Smaku walczyło 18 z 22 zgłoszonych producentów z powiatów nowotarskiego i tatrzańskiego. Podczas wrześniowego finału Podhale zaprezentuje: ciasto flisackie, łytek cielęcy, oscypek oraz herbatę ziołową.

W skład komisji konkursowej weszli: autorka książek kulinarnych - Hanna Szymanderska, uczestnik programu "Europa da się lubić" - Theofilos Vasidis, szef kuchni z warszawskiego hotelu Polonia - Jerzy Pasikowski oraz prezes Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Regionu Małopolskiego - Zbigniew Kurleto. - Decyzje były trudne, bo wszystko pyszne. Każdy z nas miał swojego faworyta w niemal każdej kategorii - oświadczył Jerzy Pasikowski, który cieszył się z wygranej w swojej kategorii Andrzeja Józefczyka z Krościenka, bowiem uznał on, miody z Pienin za najlepsze. Reprezentująca organizatora (Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego) Magdalena Gdowska, zafascynowana była jagnięciną. - Moje doświadczenia z mięsem baranim nie były przyjemne, ta podana tutaj to coś wspaniałego - oznajmiła.

Na podstawie przepisów uzyskanych podczas tego konkursu, Hanna Szymanderska zamierza napisać książkę "Nasze domowe jedzenie". - Kraj, który nie pielęgnuje tradycji, zginie. Polsce to nie grozi. Jestem na tym konkursie po raz trzeci i z roku na rok produktów i potraw jest więcej i to coraz lepszych - stwierdził Theofilos Vasidis. Pojawiły się także uwagi na temat oprawy imprezy. - Można te dania ładniej zaprezentować i podać, a także rozszerzyć informację o produkcie - powiedział Zbigniew Kurleto. W kategorii "wyroby piekarnicze i cukiernicze" zwyciężyło ciasto flisackie zgłoszone do konkursu przez Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich ze Sromowiec Wyżnych. Faworytem wśród "potraw gotowych" został łytek cielęcy, przygotowany przez Krystynę Lassak z Zakopanego. Najlepszym "serem" okazał się oscypek Władysława Barnasia z Czerwiennego. Na festiwalu nie zabraknie także herbaty ziołowej pani Stanisławy Krupy ze Sromowiec Wyżnych.

Pięć lokalnych spotkań półfinałowych, odbywa się w największych miastach Małopolski, podczas których komisja konkursowa ocenia produkty w następujących kategoriach: mięsnej, mlecznej, piekarsko-ciastkarskiej, przetwórstwo owoców i warzyw, gotowe dania i potrawy, inne produkty oraz najatrakcyjniejsze danie restauracyjne. Publiczność uczestnicząca w kiermaszach może także wskazać te produkty, które najbardziej jej smakują. Półfinały miały już miejsce w Krakowie, Nowym Sączu i Oświęcimiu. Ostatni odbędzie się 2 września w Klikowej koło Tarnowa. Zwycięzcy wezmą udział w Wielkim Finale Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 15-16 września w Krakowie.

    • Małopolska: Festiwal Samku trwa! 

      [2009-07-07 10:30 83.27.127.*]

      Jeśli smakowało zapraszam na gubałówke aby można było samemu ocenić moje umiejętności kulinarne... Oto mój adres: Gubałówka 249 34-521 ząb tel:01820715-68 dziękuje bardzo i zapraszam ... Krystyna Lassak   odpowiedz »

    • Małopolska: Festiwal Samku trwa! 

      [2010-02-09 20:27 83.8.35.*]

      oscypki barnasia są cudowne dolnośląskie   odpowiedz »

 
     

Powrót do wątkówOdśwież

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij