|
Wątek:
|
PIP: polskie hotele i restauracje nie przestrzegają prawa
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2008-08-04 15:28
|
Temat:
|
PIP: polskie hotele i restauracje nie przestrzegają prawa
|
Treść:
|
Aktualność: Inspektorzy pracy skontrolowali branżę gastronomiczną i hotelarską w Polsce. Wyniki kontroli Państwowej Inspekcji Pracy są niepokojące - prawie 800 pracowników nie miało przeszkolenia z zakresu bhp, a ponad 500 nie przedstawiło badań lekarskich.
Pracownicy jednej z krakowskich restauracji pracowali codziennie po 15 godzin, bez przeszkolenia bhp i badań lekarskich. Właściciel restauracji z Zamościa nie zgłosił swoich pracowników do ZUS i nie opłacał ich składek na Fundusz Pracy.
Roman Giedrojć, zastępca głównego inspektora pracy oznajmił, iż tylko nieprawidłowości z zakresu bhp dotyczyły 13,8 tys. pracowników.
Inspektorzy wykryli, że hotele i restauracje nie przestrzegały przepisów dotyczących czasu pracy - dotyczy to blisko 3 tys. pracowników. Przewinienia to przede wszystkim brak ewidencji czasu pracy lub brak odpoczynku. Ponadto firmy nie wypłaciły wynagrodzeń lub innych świadczeń ponad 2 tys. pracownikom na kwotę 315 tys. zł.
Bożena Borys-Szopa, główny inspektor pracy twierdzi, że największym błędem pracowników gastronomii jest ich zgoda na wypłatę pensji po zakończeniu sezonu wakacyjnego. Często jest to tylko umowa słowna, a potem są kłopoty z odzyskaniem należności.
PIP przeprowadziła kontrolę w ponad 600 hotelach i restauracjach w okresie od 1 maja do 25 lipca. Nałożyła na nieuczciwych pracodawców mandaty na łączną kwotę 187 tys. zł, 66 wniosków o ukaranie trafiło do sądu.
|