Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Portugalskie restauracje pomogą najuboższym?
Władze Lizbony szukają rozwiązania problemu głodu w portugalskiej stolicy. Stworzono projekt angażujący restauratorów, małe lokale gastronomiczne oraz sklepy, który ma pomóc w walce z ubóstwem oraz marnotrawieniem żywności.
Akcja organizowana przez władze Lizbony ma polegać na oddawaniu żywności osobom potrzebującym, której nie udało się sprzedać w sklepach oraz restauracjach. Od października ruszył projekt o nazwie: "Idź, gdzie zostaje, zanieś, gdzie brakuje", który ma wspomóc walkę ze zjawiskiem głodu w stolicy Portugalii. Potrawy niesprzedane w lokalach gastronomicznych oraz przeterminowana żywność, lecz nadająca się jeszcze do spożycia, ma być rozdysponowana wśród najuboższych mieszkańców.
W projekt zaangażowały się władze portugalskiego Kościoła katolickiego oraz kierownictwo Meczetu Centralnego w Lizbonie. Dzięki obu grupom religijnym żywność miałaby być rozdzielana wśród parafian i wspólnot parafialnych. Akcja oprócz zwalczania zjawiska głodu, ma również zacieśniać relacje pomiędzy wyznaniami.
Organizatorzy akcji liczą na pomoc wolontariuszy przy realizacji projektu, których jak na razie jest niewielu. W promocji akcji pomagają znani portugalscy celebryci, tacy jak: piosenkarka Ana Moura czy piłkarz Eder, a także politycy: prezydent Marcelo Rebelo de Sousa oraz premier Antonio Costa.
W Polsce od 1 października 2013 roku lokale gastronomiczne, sklepy czy hurtownie są zwolnione z płacenia podatku VAT, przekazując żywność odpowiednim podmiotom. W świetle polskiego prawa żywność może być przekazywana wyłącznie na rzecz organizacji pożytku publicznego, działających w celach charytatywnych. Darczyńca powinien również posiadać dokumentację potwierdzającą dokonanie dostawy na rzecz organizacji.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Starsze aktualności:
Śmierć trójki Polaków na
Accor pokazuje trendy w rezerwacjach na
Ecco Travel rozpoczyna WIELKĄ
Na ferie wyjedzie więcej
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Kraków wśród wybranych przez
Które paszporty są
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
Sfinks publikuje wyniki i przedstawia prognozy
Nowy zastępca dyrektora warszawskich hoteli LHG
Lufthansa sprowadza pod jeden szyld wszystkie opcje transportu lotniskowego
Ryanair i easyJet podsumowują marzec
Polska w rankingu Best in Travel 2016
Wizz Air otwiera bazę operacyjną w Debreczynie
Jak kształtują się ceny noclegów na weekend majowy?
ULC pracuje nad regulacjami dotyczącymi dronów
Kucharze przekonują, że dietetyczne dania też mogą smakować gościom
Small Planet Airlines modernizuje flotę
Schody Hiszpańskie ponownie otwarte dla turystów
W Warszawie odbędzie się spotkanie poświęcone przemysłowi spotkań
