Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Niebieskie menu w Warszawie
Władze warszawskiej dzielnicy Ochota uruchomiły pilotażowy projekt pod nazwą "Niebieskie menu", skierowany do osób chorych na cukrzycę, stosujących diety lecznicze lub walczących z nadwagą. Włodarze chcą, żeby w restauracjach pojawiły się informacje o gramaturze i wartości odżywczej wszystkich potraw (czyli o kaloryczności oraz zawartości białek, tłuszczów i węglowodanów).
Urzędnicy wyjaśniają, iż pomysł ma ułatwić życie między innymi diabetykom leczącym się insuliną, którzy muszą obliczać dawki leku uwzględniając wielkość i skład posiłku. Jeśli w menu nie ma informacji o gramaturze i składzie odżywczym, jest to dla chorych utrudnienie.
Według naczelnika ochockiego Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych Macieja Sotomskiego udział w projekcie będzie dla właścicieli lokali dobrowolny i bezpłatny. Lokale, które przystąpią do akcji, podpiszą z władzami dzielnicy porozumienie o współpracy. Następnie opłaceni przez urząd dietetycy przeliczą menu pod kątem składu i wartości odżywczych poszczególnych dań. Drzwi restauracji realizujących projekt "Niebieskie menu" zostaną oznaczone specjalnymi naklejkami. Urząd zajmie się także promocją akcji. Będzie ona nagłaśniana poprzez plakaty i ulotki z adresami restauracji oraz informację na stronie internetowej dzielnicy. Do współpracy zaproszono również Fundację Edukacji Zdrowotnej oraz miesięcznik "Diabetyk". Władze miasta mają nadzieję, że do projektu przystąpi większość restauracji.
Ochockim lokalom pomysł się podoba. Do projektu zamierza przystąpić między innymi restauracja Latający Kufer przy ul. Bajkowej. Według jej menadżera, w menu jest podana gramatura potraw, nie będzie więc problemu z podaniem wartości odżywczych.
"Niebieskie menu" pojawi się w warszawskich restauracjach już w pierwszym kwartale 2012 roku.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Niebieskie menu
[2011-12-28 17:28 178.37.121.*]
Kraków także powitałby chętnie taką inicjatywę. Co na to krakowscy rajcy?
Maryan odpowiedz »
Dział gastronomia:
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
Zmiana sekretarza generalnego Światowej Organizacji
Starsze aktualności:
Śmierć trójki Polaków na
Accor pokazuje trendy w rezerwacjach na
Ecco Travel rozpoczyna WIELKĄ
Na ferie wyjedzie więcej
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Kraków wśród wybranych przez
Które paszporty są
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
Agenci zawyżają ceny wycieczek?
Ruszył konkurs Najwyższa Jakość Targów EuroGastro 2013
B&B Hotels zbuduje nowy obiekt
Sopockie Spa w Sheratonie poszerza ofertę o nowe zabiegi
II etap konkursu na Gdański Produkt Turystyczny
Frankfurt: Pasażerowie utkną na lotnisku do piątku
Zapoznaj się z nowym rozkładem PKP
British Airways - do 40% taniej
Pałacyk Ewy Braun magnesem na turystów?
