Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
Dziwne gastronomiczne zwyczaje świąteczne
Niektóre kraje mają odmienne od naszych zwyczaje i tradycje świąteczne. Najczęściej dotyczą one posiłków.
Na Słowacji rzucają jedzeniem. Podczas kolacji wigilijnej głowa rodziny nabiera na łyżkę jedną z potraw i rzuca nią w sufit. Im więcej na suficie tym więcej w portfelu w nowym roku. W menu kolacji jest m.in. zupa z kwaśnej kapusty, strucla z makiem i orzechami, pupance - bobaeky - drożdżowe kuleczki zalane ciepłym mlekiem i posypane makiem, štedrák - przekładaniec z ciasta drożdżowego i słodkich mas.
W Japonii nie obchodzi się tak uroczyście Bożego Narodzenia. Nie ma wspólnej kolacji przy stole. Zacierają ręce restauratorzy, bo lokale pękają w szwach. Coroczne kolejki przed lokalami gastronomiczne - to tradycja.
W Czechach karp niekoniecznie trafia na stół. Zgodnie z czeską tradycją po zakupie można mu przywrócić wolność. Na kolację je się zupę rybną lub grzybową, smażonego karpia z sałatką ziemniaczaną, chałkę z bakaliami oraz małe ciasteczka o różnych kształtach.
Dania - na kolację wigilijną podaje się kaczkę faszerowaną jabłkami i suszonymi śliwkami lub gęś z ziemniakami, czerwoną kapustą, buraczkami i konfiturą z żurawin. Na deser musi być ryż z gorącym wiśniowym syropem lub risengrod. W deserze ukryty jest migdał - jego znalazca otrzymuje dodatkowy prezent.
W Portugalii zamiast karpia jest bacalhau (dorsz), kapusta, krokiety rybne, rabanadas - moczone w słodkim mleku grzanki z cukrem i cynamonem, pasteis de doce de grao - ciasteczka z grochu, bolo de manteiga - maślana baba, bolo de mel - piernik oraz grzane wino z miodem i cynamonem. Uroczysty obiad serwuje senior rodu. Nie może na nim zabraknąć peru - nadziewanego indyka. Podaje się też kurczaka z kasztanami, rodzynkami i migdałami.
W Wielkiej Brytanii święta mają raczej wymiar komercyjny. 24 grudnia zamiast przy stole, często spędza się z przyjaciółmi w pubie. W pierwszy dzień świąt je się nadziewanego indyka z ziemniakami i warzywami. Na deser christmas pudding polany brandy.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział dla turystów:
LOT zapowiada nowe połączenia z
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Sąd UE rozpatrzył skargę
7 milionów pasażerów w Pyrzowicach
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Starsze aktualności:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
Rainbow Tours SA - ruszyło Biuro Obsługi Klienta w Częstochowie
Licheń stawia na azjatyckich turystów
Obwodnica Krakowa czynna już od listopada
Kolejni ranni w wypadku pod Grenoble wracają do kraju
Roku Chopinowski 2010 elementem promocji Warszawy wśród Rosjan
Czeska Szumawa zaprasza na zimowy urlop rodziców z dziećmi
ULC: w piątek poznamy nowe opłaty terminalowe na 2009 r.
Promocja Pomorza w Wielkiej Brytanii
Transhotel wprowadza do oferty obiekty RIU
Ukraina ułatwia hotelarzom inwestycje przed Euro 2012
Kielce: ruszyło Muzeum Zabawek i Zabawy
Poznań: jest praca, nie ma chętnych
Duże zmiany w wyglądzie Sopotu i Gdańska
