Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
Polska branża hotelowa potrzebuje dobrych pracowników
Krzysztof Łopaciński, prezes Instytutu Turystyki zaznacza, że Polsce brakuje kucharzy oraz dobrych recepcjonistów. Ci, którzy znali języki wyjechali do Anglii. Dodatkowo dobrego pracownika obsługi hotelowej jest bardzo trudno wykształcić, ponieważ Polacy nie potrafią być służącymi. Jednak brakuje też obiektów noclegowych od hoteli najwyższego standardu do hosteli.
Według Łopacińskiego miejsc pracy w hotelarstwie będzie stale przybywać, a pensje będą rosły.
Katarzyna Pawłowska-Salińska z Gazety Wyborczej rozmawiała z Krzysztofem Łopacińskim na temat sytuacji w polskim hotelarstwie. Z rozmowy tej warto wyciągnąć wniosku - widać bowiem niektóre ciekawe tendencje w polskim hotelarstwie.
Polacy lubią nocować w hotelach?
Krzysztof Łopaciński - Absolutnie nie! Jesteśmy na przedostatnim miejscu w Europie, jeśli chodzi o liczbę miejsc hotelowych - mamy 44 miejsca na 10 tys. mieszkańców. Za nami jest tylko Albania. Dla porównania: w Austrii około 700 miejsc noclegowych na 10 tys. mieszkańców, w Słowacji - 106, a na Węgrzech 161.
Jakich hoteli nam brakuje?
Krzysztof Łopaciński - Brakuje nam wszystkich rodzajów, od pięciogwiazdkowych do hosteli.
To dlaczego nikt ich nie wybuduje?
Krzysztof Łopaciński - Są budowane cały czas, ale tylko te "więcejgwiazdkowe". Bo tylko takie hotele w Polsce się opłacają, czyli mają minimum 55% wykorzystanie rocznie. W Warszawie duże hotele mają 77% wykorzystanie, co jest porównywalne ze średnią europejską. Rekordzistą jest Londyn (ponad 80%), duże wykorzystanie mają też hotele w Walencji, Stambule, Barcelonie czy Moskwie.
Kto nocuje w tych naszych luksusowych hotelach?
Krzysztof Łopaciński - Głównie polscy biznesmeni w delegacjach. Zwykli turyści raczej z hoteli nie korzystają. W długie weekendy zawsze w hotelach pustka.
Może są za drogie?
Krzysztof Łopaciński - Ale to właśnie te tańsze stoją puste! Dlatego nikt ich już nie chce budować. Polacy nie mają tradycji nocowania w hotelach. Najczęściej nocujemy u rodziny lub u przyjaciół. U nas wypada zadzwonić do osoby, którą widzieliśmy dwa razy w życiu i powiedzieć: będę w twoim mieście, mogę wpaść i przenocować u ciebie? I wbrew pozorom to nie wynika z braku pieniędzy. Słowacy mają pewnie tyle co my, a tak nie robią. Taka gościnność to cecha mieszkańców wsi, więc może po prostu u nas jest więcej osób o takim pochodzeniu.
Brakuje pracowników w hotelarstwie?
Krzysztof Łopaciński - Na całym świecie brakuje ludzi w sektorze usług hotelowych. W Polsce bardzo brakuje kucharzy i dobrych recepcjonistów. Ci, co znali języki, wyjechali do Anglii. A dobrego pracownika obsługi hotelowej jest bardzo trudno wykształcić, bo my, Polacy, nie umiemy być służącymi.
To może zastąpią ich hotele samoobsługowe?
Krzysztof Łopaciński - W Europie powstaje ostatnio coraz więcej mniejszych hoteli dwu- i trzygwiazdkowych, także samoobsługowych. Ale u nas cena pracy nie jest jeszcze tak wysoka, żeby taki proces miał miejsce. Hotele samoobsługowe nam nie grożą.
Skąd są najlepsi pracownicy hoteli?
Krzysztof Łopaciński - Ze Szwajcarii. Pamięta pani z lektur w szkole podstawowej, że zawsze gdzieś tam Szwajcar stał przy drzwiach? To właśnie stąd się wzięło. Najlepiej nauczyć się hotelarstwa w Szwajcarii.
Co mają zrobić ci, co pracują w hotelach w Polsce?
Krzysztof Łopaciński - Na pewno ich pensje będą rosły, już teraz coraz lepiej się płaci w hotelarstwie. Miejsc pracy w hotelach będzie przybywać. A ci, co jednak chcą wyjechać, powinni się zastanowić, czy zamiast zatrudnić się w Londynie na zmywaku, a potem przejść do hotelu, nie lepiej najpierw rok popracować w hotelu w Warszawie, a potem dopiero wyjechać. Z takim doświadczeniem w CV mamy na wstępie ogromną przewagę. Nawet w Londynie. Dla młodych ludzi świetnym doświadczeniem może być też praca w hostelu - tam będą mieli cały świat na wyciągnięcie ręki. Przyjeżdżają ludzie ze wszystkich krajów, można z nimi pogadać, wypić piwo.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział hotele, pensjonaty:
Polska turystyka rośnie i będzie
Drogie Święta i Sylwester w
Starsze aktualności:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
We Francji na luksusowych hotelach znów pojawi się piąta gwiazdka
Kraków: hotel Kościuszko w zabytkowym dworku
Górny Śląsk: nowy rezerwat przyrody
Remont Okęcia - linie Swiss nie zmieniają rozkładu lotów
Dziś w PKP Intercity dzieci podróżują płacąc tylko za miejscówkę!
Wakacje bez komórki nowym trendem turystycznym
Norweskie fiordy to wspaniała kraina turystyczna
Olimpiada Szachowa w 2010 roku w Poznaniu?
Jasionka będzie zarządzana przez spółkę
Od kwietnia Volare poleci z Warszawy do Mediolanu
Spadek zysku firmy Expedia w trzecim kwartale
Dziś start wakacyjnej promocji Grupy Orbis
POT: już jest gotowa strategia turystyczna na lata 2008-2015
Zachodniopomorskie: Kolejne zamknięte kąpieliska!
