TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Na tropie wędzonej ryby

Ryby z przydomowych wędzarni to prawdziwa letnia atrakcja kulinarna wśród turystów odwiedzających Mierzeję Wiślaną i Zalew Wiślany. Złowione z samego rana ryby od razu trafiają do wędzarni, aby już późnym popołudniem znaleźć się na talerzach smakoszy.


W Mikoszewie, Stegnie czy Jantarze można kupić flądry po 5 zł za sztukę albo 12 zł na kilogram, 1 kg łososia wędzonego na zimno kosztuje 45 zł, a wędzonego na ciepło 35 zł, 1 kg węgorza - 90 zł.

Dodatkową atrakcją jest możliwość samodzielnego przygotowania i uwędzenia ryby w przydomowych wędzarniach, pod okiem gospodarza naturalnie. Każdy z właścicieli ma swój sekretny przepis na przygotowanie unikalnej w smaku wędzonej ryby. Kluczem może być sól, mogą być przyprawy. W celu podkreślenia charakterystycznego aromatu stosowane jest drewno olchowe, koniecznie suche i bez kory. Czasami używa się tez drewna drzew owocowych albo klonu.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
wędzarnia wędzona ryba Mierzeja Wiślana Zalew Wiślany ryby talerz drewno olchowe drzewo owocowe gospodarstwo atrakcja kulinarna atrakcja turystyczna




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję