TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Forum grupa: Baza turystyczna

Budować nowe czy zabezpieczać stare?

Data wysłania: 2006-03-13 19:51 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Nowi właściciele radomskiego pałacyku Karschów z XIX wieku nie planują odbudowy obiektu, ale jego rozbiórkę. Jest to możliwe, ponieważ obiekt nie figurował w rejestrze zabytków. Przeciwko tym planom protestuje Społecznych Komitet Ratowania Zabytków Radomia.

Obecnie pałacyk to ruina i inwestorzy przedstawili opinię rzeczoznawcy, że nie nadaje się do remontu. Jeszcze kilka lat temu we wnętrzu znajdowały się zdobione piece kaflowe, freski na sufitach czy dębowa mozaika na podłodze. To są argumenty obrońców pałacyku, którzy złożyli w tej sprawie pisemny wniosek.

Według nieoficjalnych informacji, nowi właściciele zamierzają wyburzyć budynek, i zbudować nowy obiekt nawiązujący architekturą do pałacyku w którym może być zlokalizowany hotel lub restauracja.

    • Pałac 

      [2006-03-13 19:51 83.27.230.*]

      Jestem za odtworzeniem pałacu na bazie starych planów,fotografi, rycin. Nie koniecznie łatać stare mury bo to ze względów finansowych może być faktycznie nieopłacalne, po prostu co do rozbiurki, to rozebrać i postawić w to samo miejsce nowe takie samo.
      Bogdan   odpowiedz »

    • to brak szacunku dla kultury 

      [2007-10-19 20:43 83.7.121.*]

      to jest zwyczajny brak szacunku dla kultury Radomia!!!
      Karschowie byli BARDZO ważną rodziną w okresie XIX - wiecznego Radomia
      i wszystkie świadectwa ich działalności w mieście powinny być zabezpieczone a nie niszczone. Sprawa pewnie trafiła już do konserwatora zabytków, ale zważając na szacunek naszych rodaków dla kultury i dziedzictwa wątpie żeby się tym przejął (dokładnie mam na myśli $.$$$)   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję