Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
Regionalne smakołyki czekają na unijną rejestrację
Ministerstwo Rolnictwa tworzy listę regionalnych potraw. Znajdują się na niej także smakołyki ze Śląska Cieszyńskiego, które zostały zgłoszone zostały przez cieszyński Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Są tam ciastka ze szpyrek, czyli skrawków słoniny pozostałych po zrobieniu smalcu, czy popularny murzin - czyli rodzaj ciasta z dodatkiem szynki i boczku.
- Postanowiliśmy ostro zabrać się do pracy i przygotować spis jeszcze innych miejscowych przysmaków, które nadawałyby się do wpisania do rejestru - mówi Józef Michałek, sekretarz Oddziału Górali Śląskich Związku Podhalan.
Stworzona przez Ministerstwo Rolnictwa lista trafi do Brukseli i jeśli zostanie zaakceptowana przez Komisję Europejską, smakołyki otrzymają unijne certyfikaty. - Byłaby to świetna promocja dla naszego regionu. Ludzie chętnie kupują takie produkty - uważają górale.
Jak na razie do mieszkańców trafiły ankiety potrzebne przy rejestracji regionalnych produktów. Górale szukają więc wszelkich informacji na temat zupy zwanej bioło polywka, czyli wywaru na wędzonce, zabielonego mlekiem i podawanego z dodatkiem ziemniaków, makaronu lub ryżu. Poszukiwane są także wszelkie wzmianki o jelicie, które - jak tłumaczą górale - różni się od śląskiego krupnioka i ogólnopolskiej kaszanki czy kubusiu - bardzo smacznej potrawie przyrządzonej z zapieczonych w piecu tartych ziemniaków.
Józef Michałek ma także nadzieję, że związkowi uda się zarejestrować bachora, z którego słynie np. restauracja w czeskiej miejscowości Mosty. Przysmak o nazwie bachor to mianowicie jelito nadziewane tartymi ziemniakami zapiekane z boczkiem.
- Mamy oczywiście nadzieję, że to nie koniec listy naszych specjałów, że mieszkańcom uda się coś jeszcze wymyślić - mówi Michałek.
Danie tradycyjne to jak podaje definicja potrawy przyrządzane od co najmniej 25 lat. By zarejestrować je w Unii należy udokumentować pochodzenie produktu na podstawie dokumentów: książek (niekoniecznie kucharskich), zachowanych w domach starych przepisów.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział centra informacji i promocji:
Polska turystyka rośnie i będzie
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Wybrano najlepsze prace
Starsze aktualności:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
Ośrodek zimowy w Gołdapi wystawiony na sprzedaż
Za kilka dni Majówka Tumska oraz Majowa Gala na Zamku w Kliczkowie
"Majówka" w Tatrach - wiele atrakcji dla turystów
Londyn: rekordowy wzrost na rynku hotelarskim o 10.8%
Berlin: protest przeciwko zamknięciu lotniska Tempelhof
Wisła: okradł hotelarzy na kwotę 7 tys. zł
Mgła nadal paraliżuje polskie lotniska
Skarbówka będzie polować na sprzedawców
Współpraca przewoźników litewskich i rosyjskich
Ile zagraniczni turyści wydali w Polsce tego lata?
Do Namibii i RPA klasą biznes w promocyjnej cenie!
