Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
Myślisz o firmie cateringowej? To ważne
Catering jest niczym innym jak kompleksową obsługą gastronomiczną. Dotyczy organizacji przyjęć, imprez, bankietów oraz konferencji. Dobry catering jest na wagę złota, dlatego rozwinąć skrzydła w tym biznesie wcale nie jest tak łatwo.
Do założenia firmy cateringowej wymagany jest wpis do ewidencji. Konieczne do prowadzenia tego typu biznesu jest również pozwolenie sanepidu i Państwowej Straży Pożarnej. Aby je zdobyć powinniśmy urządzić i wyposażyć lokal zgodnie z obowiązującymi wymogami sanitarno-higienicznymi.
Aby uzyskać pozwolenie należy:
- uzyskać pozytywną opinię działu Nadzoru Zapobiegawczego, dotyczącą projektu zakładu, który przede wszystkim nie może służyć za miejsce zamieszkiwania lub noclegu ani prowadzenia działalności nie związanej z określonym zakresem produkcji i obrotu artykułami spożywczymi. Od 16.12.2002 r. zaczęło obowiązywać rozporządzenie Min. Infrastruktury z dnia 12.04.2002 r., w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2002 r.; nr 75, poz. 696)
- po wykonaniu projektu odbywa się odbiór budynku. Jeżeli protokół z wizji nie wnosi zastrzeżeń, wydawana jest decyzja pozwalająca na rozpoczęcie działalności.
Przedsiębiorca sam wykonujący pracę musi mieć aktualną książeczkę sanepidowską.
W przypadku zatrudnienia pracowników należy:
- wypisać skierowania imienne dla każdego z pracowników na badania wstępne do lekarza medycyny pracy,- podpisać na minimum rok umowę, najczęściej bezpłatną, z lekarzem prowadzącym gabinet medycyny pracy lub przychodnią świadczącą takie usługi;
- na podstawie tych dokumentów, po przeprowadzeniu badań, pracownik dostanie od lekarza zaświadczenie o dopuszczeniu go do pracy;
- dopilnować aby każdy z pracowników miał aktualną książeczkę sanepidowską.
Problematykę wymogów sanitarnych dla działalności gastronomicznej reguluje ustawa "o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia "(Dz.U. z 2001 r. Nr 63, poz. 634, z późn. zm.). Zgodnie z jej treścią za działalność gastronomiczną uznaje się produkcję i obrót środkami spożywczymi. Ustawa mówi, że środki spożywcze nie mogą być szkodliwe dla zdrowia lub życia człowieka, zepsute ani sfałszowane. Opisuje ona takie zagadnienia jak: teren zakładu, budynek, instalacja, oświetlenie, wentylacja, rozmieszczenie funkcji, szatnie, toalety, woda pitna i na potrzeby gospodarcze.
Bardzo ważna z punktu widzenia czystości lokalu, w którym przygotowywana jest żywność cateringowa jest wyłożenie ścian glazurą oraz zakup mebli kuchennych ze stali nierdzewnej. Istotna dla utrzymania higieny pracy jest wentylacja pomieszczenia, dlatego powinny posiadać odpowiednią wysokość (w części produkcyjnej min. 3,2 m). Okna w zakładzie produkcyjnym powinny być umieszczone na takiej wysokości, by bez problemu można było je otworzyć. Jeszcze przy sporządzaniu projektu pomieszczeń trzeba znaleźć miejsce na przynajmniej trzy zlewy (do mycia produktów spożywczych, blach i naczyń oraz rąk) i na urządzenia chłodnicze.
Wymogi sanitarne ściśle określają również sposób sortowania naczyń i sprzętu pomocniczego do artykułów różnych asortymentów. Należy wydzielić w kuchni odrębne stanowiska pracy do przygotowywania różnych grup półproduktów.
Wszyscy pracownicy firmy cateringowej muszą mieć aktualne książeczki zdrowia. Ważnym elementem wyposażenia biznesu jest odpowiednio przystosowany do przewozu jedzenie samochód. Powinien być łatwo zmywalny wewnątrz, a na zewnątrz należy umieścić widoczne logo firmy cateringowej. W pojeździe powinna znajdować się również chłodnia.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział prawo i podatki:
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Przedłużony ruch bezwizowy do
Turysta może otrzymać zwrot całości ceny, nawet jeśli skorzystał z części
Starsze aktualności:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
Ranking atrakcyjności turystycznej państw. Gdzie lepiej nie jechać?
Zarejestruj się na Targi EuroGastro 2013 już dziś
Michelin ocenił nie tylko restauracje
Krwiobus przed gdańskim Hiltonem
Samolot zawrócił, bo pijany Polak się awanturował
Gdzie na shopping - turystyka zakupowa na świecie
Grupa Żywiec: Co piją polskie kobiety?
Japońska kuchnia na liście UNESCO
Ilu gości skorzystało w maju z obiektów noclegowych?
W Hiszpanii powstaje europejskie Las Vegas
