Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Japońska kuchnia na liście UNESCO
Ochrona dziedzictwa niematerialnego przez UNESCO ma na celu zachowanie zwyczajów, przekazu ustnego, wiedzy i umiejętności oraz związanych z nimi przedmiotów i przestrzeni kulturowej. W środę na listę została wpisana japońska kuchnia washoku.
Niebanalny smak potraw kuchni washoku zapewniają metody przygotowania dań, oraz piąty po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim smak - tzw. "umami". Japońskie jedzenie zostało docenione także za wysokie walory zdrowotne, które uzyskiwane są dzięki stosowaniu kompozycji ryb czy warzyw. Dzięki decyzji komitetu, kuchnia japońska dołączyła do wpisanych już wcześniej na listę kuchni francuskiej, meksykańskiej czy śródziemnomorskiej.
W samej Japonii dania washoku cieszą się na nowo coraz większą popularnością. Przeprowadzone badania potwierdziły, że blisko połowa japonek przygotowuje tego typu potrawy w swoich domach częściej, niż robiły to 10 lat wcześniej.
Poza japońską kuchnią, w trakcie ostatniej sesji UNESCO na listę niematerialnego dziedzictwa wpisano również czowkan, czyli tradycyjny azerski sport konny. Przypomina on nieco polo, ale ilość osób które kultywują go w oryginalnej formie ciągle spada. Sport był uprawiany przez nomadów, jednak rosnąca ilość migracji i urbanizacja powodują, że tradycja zaczyna wymierać.
Sesja UNESCO w Baku potrwa do soboty. Istnieje szansa, że do zakończenia obrad na listę zostaną wpisane kolejne zabytki niematerialnego dziedzictwa kultury. Wszystko po to, aby tradycjom zapewnić lepszą ochronę i przetrwanie dla przyszłych pokoleń. UNESCO swoimi działaniami stara się również promować bogactwo kulturowe na świecie.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Dział badania rynku i analizy:
ETC: Trzeci kwartał roku udany dla
WTTC: może braknąć rąk do pracy w
Więcej turystów w polskich obiektach
Starsze aktualności:
Śmierć trójki Polaków na
Accor pokazuje trendy w rezerwacjach na
Ecco Travel rozpoczyna WIELKĄ
Na ferie wyjedzie więcej
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Kraków wśród wybranych przez
Które paszporty są
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
VI Podlaskie Targi Turystyczne za nami
Nowoczesne rozwiązania w ośrodkach SPA
Hotelarz odpowie na negatywną opinię gościa - rozwiązanie HRS
Awaria systemu sparaliżowała brytyjskie lotniska
Wizz Air wyleasinguje samoloty od Goshawk Aviation
Krwiobus przed gdańskim Hiltonem
Samolot zawrócił, bo pijany Polak się awanturował
2ways dołącza do grona touroperatorów
Wygoda Travel ma powody do radości
Ilu gości skorzystało w maju z obiektów noclegowych?
W Hiszpanii powstaje europejskie Las Vegas
Adam Gessler gotuje z Euro 2012 w tle
easyJet znalazł w Polsce sobowtóra Księcia Williama
W jego bagażu znaleziono broń i worki na zwłoki
Kto był w Tunezji w hotelu "MEDI SEA"
