TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter




Aktualności: wszystkie » gastronomia


:: CZWARTEK, 2020-05-07 ::
 UNWTO: 3 scenariusze dla turystyki
Pandemia COVID-19 spowodowała 22% spadek przyjazdów turystów międzynarodowych w pierwszym kwartale 2020 roku - pokazują najnowsze dane Światowej Organizacji Turystyki (UNWTO). Według wyspecjalizowanej agencji... więcej »


:: WTOREK, 2020-05-05 ::
 Branża alkoholowa chce umożliwienia sprzedaży przez internet
Przedstawiciele branży spirytusowej dążą do tego, aby sprzedaż alkoholu przez internet w Polsce została jednoznacznie dozwolona. Obecnie przepisy dotyczące handlu winem, piwem oraz innymi napojami alkoholowymi... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2020-05-04 ::
 Sieć gastronomiczna zapowiada dodatkowe procedury bezpieczeństwa po otwarciu restauracji
Gastronomiczna spółka Sfinks Polska opracowała 10 nowych procedur bezpieczeństwa sanitarnego, które będą obowiązywać w lokalach po otwarciu gastronomii. Mają one na celu minimalizować ryzyko nawrotu... więcej »
:: CZWARTEK, 2020-04-30 ::
 Nadzieja dla turystyki - zmierzamy w dobrą stronę
Kontrola zachorowań i coraz większa presja społeczna sprawiają, że rządy i samorządy w krajach europejskich powoli otwierają się na turystów. Cieszy postawa wiceszefowej Komisji Europejskiej Viery Jourovej,... więcej »
:: ŚRODA, 2020-04-29 ::
 Komisja Europejska będzie decydować co z voucherami
Komisja Europejska zajmie się dziś turystyką i wpływem pandemii na firmy z branży turystycznej. Celem prac będą wytyczne dla państw członkowskich, które mają wskazać jak firmy turystyczne mają przetrwać i na... więcej »
:: WTOREK, 2020-04-28 ::
 Komisja Europejska zatwierdziła polski program zaliczek zwrotnych dla firm
Komisja Europejska zatwierdziła polski program w formie zaliczek zwrotnych, którego łączny budżet wynosi 16,6 mld euro (około 75 mld złotych) i który przeznaczony jest na wsparcie polskiej gospodarki w... więcej »
 GUS: Jakie straty może ponieść turystyka?
W marcu br. liczba turystów korzystających z noclegów w obiektach posiadających 10 lub więcej miejsc noclegowych była o ok. 65% niższa w porównaniu z marcem ub. roku - wynika z danych przedstawionych przez... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2020-04-27 ::
 Wiosna nie dla piwa?
Izolacja społeczna, całkowite zamknięcie gastronomii oraz ograniczenia w sklepach negatywnie wpłynęły na sytuację w branży piwowarskiej. Zamknięci w domach Polacy rzadziej sięgają po piwo. Według danych... więcej »
 Kwarantanna dla przyjeżdżających do Polski przedłużona
26 kwietnia wygasał termin obowiązkowej kwarantanny, dla osób przyjeżdżających do Polskich. Już wiadomo, że została on wydłużony, niestety nie wiadomo do kiedy. W niedzielę, 26 kwietnia do podpisu premiera... więcej »
:: PIĄTEK, 2020-04-24 ::
 Pierwsze przebłyski odmrażania turystyki?
Branża turystyczna, która wpadła w zapaść, z powodu pandemii #COVID19, zaczyna dostrzegać pierwsze, nieśmiałe jeszcze oznaki powrotu do jako takiej normalności. Niektóre z atrakcji turystycznych zaczynają się,... więcej »
 Czechy otworzą granice i łagodzą obostrzenia
Czeski rząd zezwoli na otworzenie granic. Nowe przepisy będą obowiązywać od poniedziałku, 27 kwietnia. Do Czech będą mogli przyjechać obywatele krajów Unii Europejskiej, w celach służbowych, a także studenci z... więcej »
 Nowy wymiar akcji Poznań za pół ceny
"Poznań za pół ceny", projekt w ramach którego od dwunastu lat sprzedawano nawet 100 tysięcy usług turystycznych za pół ceny w ciągu dwóch dni, odbędzie się pomimo ograniczeń. Specjalna, wirtualna... więcej »
 Bezpłatne webinary dla przedsiębiorców
Jak wskazują dane Centralnej Ewidencji Informacji i Działalności Gospodarczej, od 1 marca br. już 66 tys. polskich firm zawiesiło swoją działalność, a 15 tys. przedsiębiorstw zostało zlikwidowanych. Kryzys... więcej »
:: CZWARTEK, 2020-04-23 ::
 Sfinks Polska wprowadza dwie nowe marki na rynek gastronomiczny
Gastronomiczna spółka Sfinks Polska wprowadza na rynek dwie nowe marki. Nowe marki - KEBAPI oraz YOLO Chicken są dostępne wyłącznie w kanale delivery.. Dania z menu YOLO Chicken i KEBAPI można zamawiać na... więcej »
:: ŚRODA, 2020-04-22 ::
 Europarlament: turystyka potrzebuje większego wsparcia
Komisja Transportu i Turystyki Parlamentu Europejskiego wzywa Komisję do przedstawienia europejskiego planu działania, który pomoże sektorowi turystycznemu w przezwyciężeniu kryzysu. Podczas debaty z... więcej »
 Słowacja rozpoczęła znoszenie ograniczeń
Na Słowacji, w środę, 22 kwietnia rozpoczął się pierwszy etap "odmrażania" gospodarki. Plan znoszenia ograniczeń związanych z pandemią koronawirusa został podzielony na 4 etapy. W pierwszym etapie... więcej »
:: WTOREK, 2020-04-21 ::
 Accor szykuje nowe certyfikaty sanitarne
Accor oraz Bureau Veritas stworzą nowy system certyfikacji. Ma on pomóc otwierać się na nowo obiektom hotelarskim i gastronomicznym, stanowiąc potwierdzenie przestrzegania przez nie odpowiednich norm... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2020-04-20 ::
 Konferencja kryzysowa dla restauratorów
Sytuacja, w jakiej znalazła się branża gastronomiczna w czasie epidemii koronawirusa nie ma precedensu. Dlatego też brakuje wzorów zachowań w kryzysie tego typu i sprawdzonych recept na to, jak przetrwać tak... więcej »
:: PIĄTEK, 2020-04-17 ::
 Jak powinno wyglądać 1000+ dla turystyki?
Pomysł programu "1000+ dla turystyki" budzi nadzieje na pomoc w przywróceniu branży turystycznej do funkcjonowania. Jak jednak technicznie miałaby wyglądać ta pomoc? Do Ministerstwa Rozwoju trafiły... więcej »
 Zaczekamy na turystów i będziemy gotowi na ich przyjęcie
#CityWillWait to wspólne hasło, pod którym cztery metropolitalne organizacje turystyczne w Gdańsku, Warszawie, Poznaniu i Łodzi zainicjowały aktywne działania związane z przeciwstawianiem się negatywnym... więcej »
 UNWTO: Słowa nie uratują miejsc pracy w turystyce
Słowa nie uratują tysięcy miejsc pracy - alarmuje Światowa Organizacja Turystyki. Agencja ONZ ds. turystyki ostrzega również przed społecznymi konsekwencjami kryzysu. Na trzecim posiedzeniu Komitetu... więcej »
 Premier zapowiedział łagodzenie obostrzeń
Premier Mateusz Morawiecki zapowiedział stopniowe łagodzenie ograniczeń. Dla szeroko pojętej branży turystycznej pewnym sygnałem nadchodzącego powrotu do normalności będzie drugi i trzeci etap łagodzenia... więcej »
:: CZWARTEK, 2020-04-16 ::
 Komisja Europejska opublikowała zalecenia dot. przywracania działalności gospodarczej
Ograniczenia i uśpienie gospodarki, w związku z epidemią COVID-19, nie mogą trwać wiecznie. Komisja Europejska ogłosiła plan działania, który ma doprowadzić do wyjścia z izolacji, zniesienia ograniczeń i... więcej »
:: ŚRODA, 2020-04-15 ::
 Możesz się dołączyć do prośby o sprostowanie słów ministra Szumowskiego
Przedstawiciele branży turystycznej proszą premiera, oraz minister rozwoju o sprostowanie mocno kontrowersyjnych słów ministra zdrowia, Łukasza Szumowskiego. Każdy może przyłączyć się do apelu branży,... więcej »
 AmRest zwalnia część pracowników
AmRest Holdings złożył w hiszpańskim urzędzie pracy wniosek dotyczący objęcia spółki AmRest Tag, S.L.U. procedurą tymczasowej redukcji zatrudnienia z uwagi na siłę wyższą w ramach Expediente de Regulación... więcej »
Starsze Nowsze
Najnowsze


Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję