Tomasz Morawski, za³o¿yciel Sphinx - cichy cz³owiek sukcesu!
Data wys³ania: 2006-07-19 11:49 Autor: Czytelnik IP automat
Syndrom sieci [2006-07-19 11:49 83.15.101.*] Niestety w Sphinxie zaczê³a ujawniaæ siê sieciowo¶æ. Bez dyskusji jest fakt, ¿e porcje s± mniejsze i jedzenie jest taniej robione, z gorszych produktów. Obs³uga sprawia wra¿enie, ¿e jest z ³apanki (choæ to jest zarzut do powtórzenia w wiêkszo¶ci naszej gastronomii obecnie). W sieci dania robi i obs³uguje procedura, a nie cz³owiek. I to teraz widaæ, a nie by³o wcze¶niej... odpowiedz »
Syndrom sieci [2006-09-08 21:48 62.111.175.*] a ja znam Toma Maltoma :) bynajmniej nie przelotnie i bardzo go szanuje. Faktem jest ze robi wrazenie okropne w pierwszych kontaktach, ale potem... wiecej nie powiem ;) odpowiedz »
Syndrom sieci [2008-10-30 13:53 87.207.222.*] Z tym, ¿e porcje s± mniejsze nie zgodzi³bym siê. Natomiast s± te same dania w ró¿nych miejscach Polski s± ró¿nej wielko¶ci i inaczej wygl±daj± zachowuj±c tê sam± cenê. Sprawdzi³em to przypadkiem w Zielonej Górze i we Wroc³awiu. odpowiedz »
T. Morawski. W³a¶ciciel sieci restauracji Sphinx [2006-07-27 17:56 213.238.86.*] Pe³en podziwu jestem ¿y³em w przekonaniu ¿e to nie polska sieæ !!! Wielkie brawa odpowiedz »
Tomasz Morawski, za³o¿yciel Sphinx - cichy cz³owiek sukcesu! [2008-01-27 22:02 86.89.40.*] poznalem tomka w BYDGOSZCZY wporzadku koles pele bydgoszcz odpowiedz »
T. Morawski. W³a¶ciciel sieci restauracji Sphinx [2009-01-21 11:20 125.237.82.*] Morawski MALTOM stosujac "dzentelmenski" uklad biznesowy wikiwal w interesach wiele osob, ktore dotychczas nie odzyskaly swoich pieniedzy. W zwiazku z tym spotkal go zasluzony Sad Bozy, Pan Bog odebral mu po prostu rozum... odpowiedz »
T. Morawski. W³a¶ciciel sieci restauracji Sphinx [2009-01-22 23:17 83.26.15.*] Jako osoba która kiedy¶ wspó³pracowa³a ze spó³k± SPHINX mia³em okazjê poznaæ tego Pana nie bêdê siê jednak wypowiada³ na temat jego osoby bo w tej kwestii nie mam zbyt wiele do powiedzenia . Natomiast spotka³o mnie wiele nieprzyjemnych zdarzeñ ze strony jego firmy SPHINX i ludzi tam pracuj±cych na kierowniczych stanowiskach. Kierownictwo tej firmy za nic ma ludzi którzy prowadz± dla nich ca³y biznes na szczeblu regionalnym tak samo jak za nic ma zapisy w umowach z nimi. W Sphinxie liczy siê tylko zysk za wszelk± cenê, absolutnie nic wiêcej. Nie bêdê siê rozwodzi³ w tym i innych w±tkach, bo to temat ksi±¿ka. My¶lê jednak ¿e wielu by siê rozczarowa³o gdyby us³ysza³o ca³± prawdê o spó³ce Pana Morawskiego i jego restauracjach i z pewno¶ci± odebra³o by im to nieco apetyt bo kolorowy i przyjazny obraz SPHINXA to niestety tylko fasada podparta reklam±. odpowiedz »
Tomasz Morawski, za³o¿yciel Sphinx - cichy cz³owiek sukcesu! [2009-07-31 13:05 95.49.52.*] O¶wiadczenie Zarz±du AmRest w sprawie stwierdzeñ Pana Tomasza Morawskiego
AmRest jako firma otwarta oraz rzetelna oczekiwa³a i nadal oczekuje jednakowej postawy ze strony Spó³ki Sfinks, m.in. w publikowanych raportach finansowych Spó³ki.
Zarz±d AmRest zosta³ negatywnie zaskoczony kondycj± finansow± Spó³ki Sfinks. Wiele wskazuje na to, ¿e Spó³ka Sfinks w sposób nierzetelny informowa³a akcjonariuszy o swojej faktycznej kondycji, na któr± sk³ada siê m.in.: po¿yczka do Sfinks France SAS, ekspozycja zwi±zana z opcjami walutowymi.
Ponadto na negatywn± kondycja Spó³ki wp³yw mia³y nastêpuj±ce czynniki:
* szybki wzrost zad³u¿enia w III kwartale 2008 roku; * istotny negatywny cash flow generowany na rynkach miêdzynarodowych, gdzie Spó³ka podpisa³a d³ugoterminowe zobowi±zania, co utrudni³o wycofanie siê z nich; * sprzeda¿ restauracji bazowych Spó³ki Sfinks (tzw. same store sales) systematycznie spada w ostatnim okresie - w tym samym czasie segment restauracyjny w regionie notuje ogólnie bardzo dobre wyniki - co obrazuje, i¿ jako¶æ zarz±dzania obszarem operacyjnym Spó³ki jest bardzo niska;
W zwi±zku z powy¿szym nie jest zaskoczeniem reakcja kursu akcji Sfinks. Pomimo wysokiego zad³u¿enia Spó³ka Sfinks wyceniana jest wy¿ej ni¿ rynkowa ¶rednia innych spó³ek z naszej bran¿y. Wierzymy, ¿e AmRest jest w stanie pomóc Sfinks i ¿e marce Sphinx bêdzie lepiej pod naszymi skrzyd³ami. Zdajemy sobie równie¿ sprawê, ¿e bêdziemy musieli w³o¿yæ w ten projekt wiele pracy. Spotkali¶my siê ju¿ z wieloma partnerami/franczyzobiorcami Sfinks. Wszyscy s± zgodni co do tego, ¿e konieczne s± gruntowne zmiany w systemie zarz±dzania Spó³k±. Marka Sphinx jest bardzo dobr± mark±, ale poziom zarz±dzania obszarem operacyjnym Spó³ki jest daleki od oczekiwanego.
Pierwotnie mieli¶my zamiar nabyæ wszystkie akcje Sfinks od Pana Tomasza Morawskiego. By³o to m.in. uwarunkowane przekonaniem Zarz±du AmRest, ¿e kondycja finansowa Sfinks jest zgodna z liczbami zawartymi we wcze¶niej publikowanych przez Spó³kê raportach finansowych. Nale¿y pamiêtaæ, ¿e Pan Morawski jako by³y Przewodnicz±cy Rady Nadzorczej Spó³ki, jest równie¿ odpowiedzialny za rzetelne informowanie Akcjonariuszy o rzeczywistej kondycji Spó³ki.
Obecnie zamiarem Zarz±du AmRest jest pe³ne zrozumienie sytuacji Spó³ki oraz zapewnienie wszystkim Akcjonariuszom dostêpu do informacji na ten temat. Po zakoñczeniu audytu w I kwartale tego roku Zarz±d AmRest podejmie decyzjê odno¶nie stopnia zainteresowania AmRest w pozyskaniu dodatkowych akcji w Spó³ce Sfinks.
Nadzwyczajne Zgromadzenie Akcjonariuszy Sfinks zostanie zwo³ane w bliskiej przysz³o¶ci, tak aby wszystkie te kwestie zosta³y oficjalnie przedyskutowane.
Zarz±d AmRest odpowiedz »
Tomasz Morawski, za³o¿yciel Sphinx - cichy cz³owiek sukcesu! [2009-12-27 20:11 92.244.47.*] Zgadzam siê ca³kowicie z o¶wiadczeniem zarz±du AmRest. To cud, ze spólka SPHINX nadal jako¶ funkcjonuje. Obserwuje uwa¿nie SPHINXa od 2000 roku, gdy¿ wtyedy zosta³em wybrany do prowadzenia restauracji SPHINX w jednej z miejcowo¶ci. Ale niestety nie dosz³o do finalizacji tego przedsiêwziêcia g³ównie z winy pana Szymañskiego, a w zasadzie jego nieudolno¶ci. W powy¿szym artykule widaæ, i¿ pisz±cy tak¿e nabra³ siê na niespójne dane finansowe. Prosty rachunek: uruchomienie 1 restauracji, to koszt ¶rednio 800 tys z³. Gdyby sp³aca³a sie w ci±gu 3 lat to by³oby to 270 tys z³ rocznie. Z podanych dany wynika, ze zysk ¶redni to oko³o 92 tys z³ rocznie. A wiêc 3 lata zwrotu, to oczywista bzdura. No ale jak wiêkszo¶æ inwestycj ukryje sie w leasingach (czyli oplaty za dzier¿awê), to do amortyzacji wiele nie zostanie. Wtedy wyjdzie, ¿e do zamortyzowania jest tylko 200-300 tys z³. Mozna to wszystko zamotaæ kreatywn± ksiêgowo¶cia. Zarz±dzanie sieci± jest rzeczywi¶ci na s³abym poziomie. Co do centralnego zarz±dzania dostawami, to jak najbardziej powinni to wprowadziæ. Wystarczy³oby kilka grup produktów, takich jak miêsa, sosy i nabia³. To wystarczy³oby na utrzymanie jako¶ci i smaków. Je¿eli nie zmieni sie nic w zarz±dzaniu, to bêdzie coraz gorzej. Ponadto warto siê zastanowiæ czy zysk miesiêczny oko³o 7500 z³, to dobry zysk, gdyby by³aby to w³asno¶æ indywidualna. Chyba nie powala na kolana. Taka restauracja ma sens tylko w sieci. Ewetualnie tylko w du¿ym mie¶cie powy¿ej 200-300 tys mieszkañców. odpowiedz »
|