TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny bran¿y turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Gastronomia

Tomasz Morawski, za³o¿yciel Sphinx - cichy cz³owiek sukcesu!

Data wys³ania: 2006-07-19 11:49 Autor: Czytelnik IP automat

    • Syndrom sieci 

      [2006-07-19 11:49 83.15.101.*]

      Niestety w Sphinxie zaczê³a ujawniaæ siê sieciowo¶æ. Bez dyskusji jest fakt, ¿e porcje s± mniejsze i jedzenie jest taniej robione, z gorszych produktów. Obs³uga sprawia wra¿enie, ¿e jest z ³apanki (choæ to jest zarzut do powtórzenia w wiêkszo¶ci naszej gastronomii obecnie). W sieci dania robi i obs³uguje procedura, a nie cz³owiek. I to teraz widaæ, a nie by³o wcze¶niej...   odpowiedz »

      • Syndrom sieci 

        [2006-09-08 21:48 62.111.175.*]

        a ja znam Toma Maltoma :) bynajmniej nie przelotnie i bardzo go szanuje. Faktem jest ze robi wrazenie okropne w pierwszych kontaktach, ale potem... wiecej nie powiem ;)   odpowiedz »

        • Syndrom sieci 

          [2007-10-26 14:52 195.117.244.*]

          jakies szczegó³y?   odpowiedz »

      • Syndrom sieci 

        [2008-10-30 13:53 87.207.222.*]

        Z tym, ¿e porcje s± mniejsze nie zgodzi³bym siê. Natomiast s± te same dania w ró¿nych miejscach Polski s± ró¿nej wielko¶ci i inaczej wygl±daj± zachowuj±c tê sam± cenê. Sprawdzi³em to przypadkiem w Zielonej Górze i we Wroc³awiu.   odpowiedz »

    • T. Morawski. W³a¶ciciel sieci restauracji Sphinx 

      [2006-07-27 17:56 213.238.86.*]

      Pe³en podziwu jestem ¿y³em w przekonaniu ¿e to nie polska sieæ !!! Wielkie brawa   odpowiedz »

      • T. Morawski. W³a¶ciciel sieci restauracji Sphinx 

        [2007-06-06 16:21 83.13.95.*]

        uwielbiam sphinxa...   odpowiedz »

        • T. Morawski. W³a¶ciciel sieci restauracji Sphinx 

          [2007-06-06 16:25 83.13.95.*]

          Jestem rodowitym lodzianem i jestem czêstym go¶ciem sphinxa od samego jego poczatku, najlepiej czuje siê w restauracji Sphinxa na Piotrkowskiej 93 i w Manufakturze-Gratuluje klimatu jaki tworzy obs³uga!!!   odpowiedz »

          • T. Morawski. W³a¶ciciel sieci restauracji Sphinx 

            [2007-06-30 09:04 83.14.127.*]

            Odradzam odwiedzanie tej restauracji\!!!pracowalam tam i widzialam jak przyotowywane sa posilki!sanepid by sie wystraszyl.przeterminowane produkty sa mieszane ze swiezymi zeby zabic zapach,miesa sa rozmrazane wielokrotnie az smierdza,na to kucharze tez znalezli sposob-duzo przypraw i dlugie smazenie,frytki sa przeterminowane kilka miesiecy!jedynym swiezym produktem jest tam salata,to co spadnie na ziemie jest rowniez podawane,pracownicy nie myja warzyw tylko wrzucaja je do brudnego zlewy,oczywiscie rak tez nie myja,a jak jest duzy ruch to gotuja kilka roznych potraw na tych samych patelniach nie myjac ich nawet.juz nie mowiac nawet ze kucharze nie maja tam zadnych kfalifikacji oraz zatrudniane sa osoby bez badan sanepidowskich.sama zostalam przyjeta a nie mam badan.szef powiedzial ze sa one zbedne i zal mu pieniedzy zeby mi oddawac za ich zrobienie.moja kuzynka wymiotowala4razy po jedzeniu ze sphinxa a byla tam 5 razy.jesli wiec mile wam zycie nie chodzcie tam jesc!!!!!   odpowiedz »

            • T. Morawski. W³a¶ciciel sieci restauracji Sphinx 

              [2009-03-22 17:14 79.173.6.*]

              pracowalas tam???hmmm dziwne...bo z tego co wiem a wiem duzo na temat Sphinxa to kobiet tam nieprzyjmuja:))wiec co na zmyjce robi³as?
              sa to oszczerstwa i sabota¿ co ta Paniusia napisa³a.Prosze bardzo...poproscie szefa restauracji o to aby wam pokaza³ jak jest na kuchni i jak wyglada przygotowanie posi³ków ma pozniej wycoagajcie wnioski.Pozdrrooo   odpowiedz »

    • Tomasz Morawski, za³o¿yciel Sphinx - cichy cz³owiek sukcesu! 

      [2008-01-27 22:02 86.89.40.*]

      poznalem tomka w BYDGOSZCZY wporzadku koles pele bydgoszcz   odpowiedz »

    • T. Morawski. W³a¶ciciel sieci restauracji Sphinx 

      [2009-01-21 11:20 125.237.82.*]

      Morawski MALTOM stosujac "dzentelmenski" uklad biznesowy wikiwal w interesach wiele osob, ktore dotychczas nie odzyskaly swoich pieniedzy. W zwiazku z tym spotkal go zasluzony Sad Bozy, Pan Bog odebral mu po prostu rozum...   odpowiedz »

    • T. Morawski. W³a¶ciciel sieci restauracji Sphinx 

      [2009-01-22 23:17 83.26.15.*]

      Jako osoba która kiedy¶ wspó³pracowa³a ze spó³k± SPHINX mia³em okazjê poznaæ tego Pana nie bêdê siê jednak wypowiada³ na temat jego osoby bo w tej kwestii nie mam zbyt wiele do powiedzenia . Natomiast spotka³o mnie wiele nieprzyjemnych zdarzeñ ze strony jego firmy SPHINX i ludzi tam pracuj±cych na kierowniczych stanowiskach. Kierownictwo tej firmy za nic ma ludzi którzy prowadz± dla nich ca³y biznes na szczeblu regionalnym tak samo jak za nic ma zapisy w umowach z nimi. W Sphinxie liczy siê tylko zysk za wszelk± cenê, absolutnie nic wiêcej. Nie bêdê siê rozwodzi³ w tym i innych w±tkach, bo to temat ksi±¿ka. My¶lê jednak ¿e wielu by siê rozczarowa³o gdyby us³ysza³o ca³± prawdê o spó³ce Pana Morawskiego i jego restauracjach i z pewno¶ci± odebra³o by im to nieco apetyt bo kolorowy i przyjazny obraz SPHINXA to niestety tylko fasada podparta reklam±.   odpowiedz »

    • Tomasz Morawski, za³o¿yciel Sphinx - cichy cz³owiek sukcesu! 

      [2009-07-31 13:05 95.49.52.*]

      O¶wiadczenie Zarz±du AmRest w sprawie stwierdzeñ Pana Tomasza Morawskiego

      AmRest jako firma otwarta oraz rzetelna oczekiwa³a i nadal oczekuje jednakowej postawy ze strony Spó³ki Sfinks, m.in. w publikowanych raportach finansowych Spó³ki.

      Zarz±d AmRest zosta³ negatywnie zaskoczony kondycj± finansow± Spó³ki Sfinks. Wiele wskazuje na to, ¿e Spó³ka Sfinks w sposób nierzetelny informowa³a akcjonariuszy o swojej faktycznej kondycji, na któr± sk³ada siê m.in.: po¿yczka do Sfinks France SAS, ekspozycja zwi±zana z opcjami walutowymi.

      Ponadto na negatywn± kondycja Spó³ki wp³yw mia³y nastêpuj±ce czynniki:

      * szybki wzrost zad³u¿enia w III kwartale 2008 roku;
      * istotny negatywny cash flow generowany na rynkach miêdzynarodowych, gdzie Spó³ka podpisa³a d³ugoterminowe zobowi±zania, co utrudni³o wycofanie siê z nich;
      * sprzeda¿ restauracji bazowych Spó³ki Sfinks (tzw. same store sales) systematycznie spada w ostatnim okresie - w tym samym czasie segment restauracyjny w regionie notuje ogólnie bardzo dobre wyniki - co obrazuje, i¿ jako¶æ zarz±dzania obszarem operacyjnym Spó³ki jest bardzo niska;

      W zwi±zku z powy¿szym nie jest zaskoczeniem reakcja kursu akcji Sfinks. Pomimo wysokiego zad³u¿enia Spó³ka Sfinks wyceniana jest wy¿ej ni¿ rynkowa ¶rednia innych spó³ek z naszej bran¿y. Wierzymy, ¿e AmRest jest w stanie pomóc Sfinks i ¿e marce Sphinx bêdzie lepiej pod naszymi skrzyd³ami. Zdajemy sobie równie¿ sprawê, ¿e bêdziemy musieli w³o¿yæ w ten projekt wiele pracy. Spotkali¶my siê ju¿ z wieloma partnerami/franczyzobiorcami Sfinks. Wszyscy s± zgodni co do tego, ¿e konieczne s± gruntowne zmiany w systemie zarz±dzania Spó³k±. Marka Sphinx jest bardzo dobr± mark±, ale poziom zarz±dzania obszarem operacyjnym Spó³ki jest daleki od oczekiwanego.

      Pierwotnie mieli¶my zamiar nabyæ wszystkie akcje Sfinks od Pana Tomasza Morawskiego. By³o to m.in. uwarunkowane przekonaniem Zarz±du AmRest, ¿e kondycja finansowa Sfinks jest zgodna z liczbami zawartymi we wcze¶niej publikowanych przez Spó³kê raportach finansowych. Nale¿y pamiêtaæ, ¿e Pan Morawski jako by³y Przewodnicz±cy Rady Nadzorczej Spó³ki, jest równie¿ odpowiedzialny za rzetelne informowanie Akcjonariuszy o rzeczywistej kondycji Spó³ki.

      Obecnie zamiarem Zarz±du AmRest jest pe³ne zrozumienie sytuacji Spó³ki oraz zapewnienie wszystkim Akcjonariuszom dostêpu do informacji na ten temat. Po zakoñczeniu audytu w I kwartale tego roku Zarz±d AmRest podejmie decyzjê odno¶nie stopnia zainteresowania AmRest w pozyskaniu dodatkowych akcji w Spó³ce Sfinks.

      Nadzwyczajne Zgromadzenie Akcjonariuszy Sfinks zostanie zwo³ane w bliskiej przysz³o¶ci, tak aby wszystkie te kwestie zosta³y oficjalnie przedyskutowane.

      Zarz±d AmRest   odpowiedz »

      • Tomasz Morawski, za³o¿yciel Sphinx - cichy cz³owiek sukcesu! 

        [2009-12-27 20:11 92.244.47.*]

        Zgadzam siê ca³kowicie z o¶wiadczeniem zarz±du AmRest. To cud, ze spólka SPHINX nadal jako¶ funkcjonuje. Obserwuje uwa¿nie SPHINXa od 2000 roku, gdy¿ wtyedy zosta³em wybrany do prowadzenia restauracji SPHINX w jednej z miejcowo¶ci. Ale niestety nie dosz³o do finalizacji tego przedsiêwziêcia g³ównie z winy pana Szymañskiego, a w zasadzie jego nieudolno¶ci. W powy¿szym artykule widaæ, i¿ pisz±cy tak¿e nabra³ siê na niespójne dane finansowe. Prosty rachunek: uruchomienie 1 restauracji, to koszt ¶rednio 800 tys z³. Gdyby sp³aca³a sie w ci±gu 3 lat to by³oby to 270 tys z³ rocznie. Z podanych dany wynika, ze zysk ¶redni to oko³o 92 tys z³ rocznie. A wiêc 3 lata zwrotu, to oczywista bzdura. No ale jak wiêkszo¶æ inwestycj ukryje sie w leasingach (czyli oplaty za dzier¿awê), to do amortyzacji wiele nie zostanie. Wtedy wyjdzie, ¿e do zamortyzowania jest tylko 200-300 tys z³. Mozna to wszystko zamotaæ kreatywn± ksiêgowo¶cia. Zarz±dzanie sieci± jest rzeczywi¶ci na s³abym poziomie. Co do centralnego zarz±dzania dostawami, to jak najbardziej powinni to wprowadziæ. Wystarczy³oby kilka grup produktów, takich jak miêsa, sosy i nabia³. To wystarczy³oby na utrzymanie jako¶ci i smaków. Je¿eli nie zmieni sie nic w zarz±dzaniu, to bêdzie coraz gorzej.
        Ponadto warto siê zastanowiæ czy zysk miesiêczny oko³o 7500 z³, to dobry zysk, gdyby by³aby to w³asno¶æ indywidualna. Chyba nie powala na kolana. Taka restauracja ma sens tylko w sieci. Ewetualnie tylko w du¿ym mie¶cie powy¿ej 200-300 tys mieszkañców.   odpowiedz »

 
     

Forum gor±ce tematy

Forum gor±ce tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz u¿ywa COOKIES. Szczegó³y przetwarzania danych osobowych s± opisane w polityce prywatno¶ci. Korzystaj±c z tej strony wyra¿asz zgodê na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przegl±darki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegó³y w regulaminie, polityce prywatno¶ci oraz polityce cookies.
  Akceptujê