TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Forum grupa: Gastronomia

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"

Data wysłania: 2011-02-13 13:49 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
W dniach 3-5 czerwca odbędzie się trzecia edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś".

Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Celem konkursu jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością oraz promowanie producentów polskiej żywności. W rywalizacji o puchar Złotej Korony dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie. Przedmiotem Konkursu jest przekąska zimna lub ciepła (Filet z suma ze skórą + szyjki rakowe + bób); danie główne (comber z daniela b/k + dowolny ser Firmy "Lazur" + młoda kapusta kiszona).

W III edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś" udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego. Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2011. Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord. Miejsce konkursu to podzamcze Hotelu Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.

    • Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 

      [2011-02-13 13:49 62.121.132.*]

      saphiro.pl

      Niebo w gębie - małopolskie przysmaki

      Polacy słyną z zamiłowania do jedzenia, świadczą o tym słynne uczty oraz przyjęcia szlacheckie cieszące się szaloną popularnością. Czasy królów polskich słyną z potraw, pieczeni z prosiąt, dzików, pasztetów, czy też kaczek i gęsi.
      Pomimo rozwoju miast i jednoczesnego napływu orientalnej kuchni, nadal dobrze prosperują i powstają równocześnie nowe restauracje serwujące typowo staropolskie mięsne dania, będące świetną alternatywą dla niezdrowych fast foodów. W lokalach tych znajdziemy w menu typowe dla danego regionu zupy a i dania zaskakujące swymi składnikami.

      Niektórzy z nas nie nie mogą sobie wyobrazić świątecznych stołów bez wyśmienitych dań staropolskich. Warto powracać do staropolskich obyczajów naszej kuchni, gdyż na co dzień nie gotujemy w ten sposób, a małopolskie przysmaki to naprawdę tytułowe niebo w gębie! Powstaje tu oscypek, ser z owczego mleka, w Liszkach odnajdziemy ulubioną wędlinę naszego papieża Jana Pawła II słynną kiełbasę lisiecką, no i nie można by zapomnieć aby w Krakowie nie spróbować obwarzanków i chleba prądnickiego. Receptury te nie zmieniają się od ponad setek lat. Oprócz regionalnych restauracji, w których smakołyki te są dostępne, mieszkańcy i turyści mogą dodatkowo skosztować podczas kulinarnych kiermaszy, na targach, a szczególnie w lecie na małopolskim festiwalu smaku. I tu pojawiają się przysmaki, które cieszą nie tylko Małopolskę ale i podniebienia europejskich smakoszy.

      Na pierwszym miejscu mamy produkty wpisane do rejestru chronionych nazw pochodzenia Unii Europejskiej, któż nie spróbował bryndzy podhalańskiej, miękkiego sera z owczego mleka czy też oscypka. Każdy turysta sięgnął po ten legendarny owczy ser naszych górali spod Tatr, Pienin i Beskidów pamiętając jego pikantny, słonawy, przesiąknięty dymem z ogniska smak. Mamy nawet wersję oscypka mini, redykołkę produkowaną w fantazyjnych kształtach. Kolejnym przysmakiem z owczego mleka jest bunc z góralskich bacówek. Odwiedzający okolice górskich miejscowości mogą również skosztować podpuszczkowej owczej bryndzy podhalańskiej, sera gazdowskiego z podgrzewanego mleka krowiego.

      Podniebienia turystów odwiedzających Małopolskę zachwyci również szeroka gama regionalnych wędlin i mięs. Wspomniana kiełbasa lisiecka o delikatnym smaku, smaczna tuszka gęsi zatorskiej, prawdziwy rarytas jakim jest jagnięcina podhalańska z okolic Zakopanego, Nowego Targu i Szczawnicy.

      Na obiad dodając wędzonki lub kiełbasy można przygotować tradycyjnego kiszonego żuru krakowskiego, znanego w Małopolsce już od XIII wieku. Alternatywą na stole może być czerwony barszcz, sztandarowe danie polskiej kuchni, cieszące się popularnością również wśród obcokrajowców. W dolinach rzek Prądnika i Szreniawy buraki uprawiano od stuleci nawet w małych przydomowych ogródkach. Każda gospodyni sporządzała "kwas buraczany" do przyrządzania smacznych zup, a także do bezpośredniego spożycia, jako zdrowy napój. W wielu domach robi się to do dziś.

      Jako drugie danie możemy zaserwować karp zatorski, hodowany od XII wieku w okolicach Zatora, skąd sprowadzano je na królewskie stoły. Dziś turyści odwiedzają "Dolinę Karpia" mając okazję również wędkować, uprawiać sporty wodne, odpoczywać i spacerować.
      Dodatkiem do mięsnych, sycących dań są miody, pozyskiwane od niepamiętnych czasów - małopolski i sądecki miód spadziowy.

      Symbolem Krakowa są obwarzanki, świeże i chrupiące do wyboru z solą, makiem lub ziarnem sezamowym. Nie należy mylić z krakowskimi precelkami! W Małopolsce z słynnych wypieków odnajdziemy prądnicki chleb, jodłownicki kołacz z serem, chleb żarnowy z Łomnej, chleb jurajski z płatkami ziemniaczanymi, wyśmienite ciasteczka z lukrem.
      Do tradycyjnych produktów regionu należą także potrawy z owoców i warzyw. W Charsznicy Małopolskiej uprawia się kapustę, która jest kwaszona naturalnymi metodami, z niewielkim dodatkiem soli, swoją sławą przekraczając granice Polski. Smaczną propozycję kulinarną stanowi małopolska zupa fasolowa pochodząca z doliny Dunajca. Z gminy Łukowice pochodzą smaczne śliwki suszone i z okolic Laskowej mamy smaczne suski sechlońskie. W okolicach Raciechowic, w Łącku uprawia się od wieków jabłka, produkuje się tam również śliwowicę.
      W Małopolsce nie wszystko co najsłynniejsze ma aż tak długą tradycje, zaledwie parę lat liczy tradycja papieskich kremówek z Wadowic.
      Na turystów odwiedzających Kraków i okolice czeka wiele atrakcji turystycznych, jak i tych zadowalających nasze kulinarne zachcianki   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję