Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
Restauracje będą szkolić personel jak obsługiwać osoby niewidome?
Restauratorzy na początku 2016 roku w Warszawie, przeszli szkolenie jak obsługiwać osoby niewidome lub niedowidzące. Eksperci twierdzą, że restauracje powinny dostosować menu, strony internetowe oraz personel pod kątem obsługi tej grupy osób.
W 2013 roku miała miejsce sytuacja, kiedy to do jednej z warszawskich restauracji nie zostały wpuszczone osoby niewidome z psami przewodnikami. Para niewidomych chciała schronić się przed deszczem, a pracownicy restauracji zaoferowali jedynie miejsce w patio tłumacząc, że w lokalu są dzieci, które pies może ugryźć. Sprawa trafiła do sądu, gdzie zapadła decyzja o tym, że personel nie odmówił wejścia niewidomych lokalu, ze względu na ich niepełnosprawność i poruszania się z psami. Oskarżający nie skorzystali z jedynego możliwego miejsca, które zaproponowała obsługa.
W ostatnim czasie szkolenie dla pracowników przeprowadziła sieć restauracji Aioli. Początkowo personel odwiedził "Niewidzialną wystawę", gdzie uczestnicy mogli się przekonać jak postrzegają świat osoby niewidome. Na samym szkoleniu podkreślano przede wszystkim jak ważny jest dla dotyk dla osób niewidomych, nie można przekraczać odpowiedniej granicy intymności.
Kelner za każdym razem, kiedy odchodzi od stołu musi o tym powiedzieć, musi powiedzieć o temperaturze dania. Powiedzieć, co i gdzie mieści na stole. Jeśli np. chcemy zaprowadzić kogoś do toalety, to nie możemy z nią tam wejść. Musimy odprowadzić do pewnego miejsca - mówiła szefowa marketingu lokalu Aioli Kinga Rylska.
W restauracji znajduje się również menu napisane alfabetem Braille'a. Przewodnik po "Niewidzialnej wystawie" mówi, że pracownicy restauracji powinni w prosty sposób komunikować się z osobami niewidzącymi lub niedowidzącymi. Za pomocą komunikatów werbalnych, bez narzucania się i wchodzenia w intymną sferę. Personel powinien jasno wyjaśnić, gdzie co się znajduje na stole i na talerzu oraz umówić się na określony znak jeżeli klient potrzebowałby pomocy obsługi.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Starsze aktualności:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
Przedstawiciel protestujących touroperatorów dołączy do rozmów z ministerstwem
Premier podał datę otwarcia granic
Sfinks Polska z wyższą sprzedażą niż przed pandemią
Kiwi.com: Polacy planują podróże zagraniczne
Majówka Last Minute nad Bałtykiem
Wzrosty cen w biurach podróży spowalniają
Który model promocji turystycznej wybieramy?
111 tras w letniej siatce lotniska w Pyrzowicach
Ryanair skraca czas odprawy online
Pożar w jednej z najbardziej znanych, krakowskich restauracji
Prezydent Krakowa obiecuje pomoc dla firm turystycznych
Rada UE przyjęła rozporządzenie w sprawie wynajmu krótkoterminowego
Piloci British Airways pomylili trasę
Powstanie projekt wsparcia dla przemysłu spotkań
IATA: Członkowie załóg nie powinni być poddawani testom PCR
Sindbad zaczyna wznawiać kursy do Niemiec
Asystent rezydenta - kulisy zawodu
Alanya Turcja Jolcia-Adams polskie biuro fakultetów
