Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Restauratorzy znają tylko dwa rodzaje chłodników!
Kilkutygodniowe upały, które tego roku nawiedziły Polskę ujawniły jedną prawdę o polskich restauratorach. Większość z nich potrafi przygotować tylko 2 rodzaje chłodników - z ogórków lub botwinki.
Przykładowo, w Białymstoku jesli chłodnik to jedynie z ogórka albo botwinki. Na pytanie dziennikarzy gazety, czy w lokalu serwowany jest chłodnik najczęśniej padają następujące odpowiedzi: - Tak, serwujemy chłodnik. Jaki? Na buraczkach - taki fioletowo-czerwony - oznajmia pracownik restauracji Pruszynka - Mamy dwa rodzaje: ogórkowy i z botwinką. Oba dobrze się sprzedają, pod warunkiem, że są upały - tłumaczy pani z Dąbrówki.
W karcie dań zwykle nie podaje się produktu z jakiego został zrobiony chłodnik. Wystarcza słowo "Chłodnik". Najważniejsza wydaje się cena potrawy - od 2 do 8 zł w zalezności czy jemy w barze mlecznym czy też w restauracji 7 Pokus (tam chłodnik jest podawany razem z ziemniakami i nosi miano bojarskiego, choć zrobiono go z botwinki).
W polskich restauracjach wybór chłodników jest bardzo wąski, choć kuchnia polska proponuje kilkanascie odmian tej popularnej zupy. Na Kurpiach najpopularniejszy jest chłodnik z burakami i szczypiorkiem, na Mazurach robiony jest na żytnim kwasie, na Mazowszu z sokiem z kiszonych ogórków. Znany jest tez chłodnik owocowy na jogurcie i na kwasie chlebowym z cieleciną - tzw. ruski. Podlaski jest z buraczkami, litewski z botwinką. Również samo nazewnictwo chłodników w Polsce jest bardzo bogatę - swego czasu na Białostocczyźnie chłodnik nazywano jeszcze (nie wiedzieć czemu): simbor albo "goła Zośka"
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Polscy kucharze robią chłodnik tylkoz botwinki lub ogórków
[2007-03-10 11:59 83.4.72.*]
do ..... odpowiedz »
Dział gastronomia:
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Dział hotele, pensjonaty:
Triverna: rośnie popularność świątecznych
Starsze aktualności:
Śmierć trójki Polaków na
Accor pokazuje trendy w rezerwacjach na
Ecco Travel rozpoczyna WIELKĄ
Na ferie wyjedzie więcej
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Kraków wśród wybranych przez
Które paszporty są
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
W Białymstoku powstanie Muzeum Esperanto im. Ludwika Zamenhofa
Warimpex buduje dwa hotele ekonomiczne we Wrocławiu
Biura podróży poszukują franczyzobiorców
Rainbow Tours - 20% letnich ofert sprzedane w przedsprzedaży
euroTicket z nowym przewoźnikiem
Kraków: bramkarz i ochroniarz napadali na zagranicznych turystów
Bieszczady: turystka odnaleziona, jej stan jest poważny
W Belgii spadają przychody z turystyki
Badanie poziomu zadowolenia klientów w restauracji
Fischer Air Polska pod kontrolą Exim Tours, Rainbow Tours i Triady!
Strajk w British Airways. Przewoźnik oświadcza, że wejdzie na drogę sądową
