TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Riwiera Francuska walczy z ogniem

We Francji trwa ostra walka z pożarami - podaje CNN. Według tamtejszej policji, w wtorek znaczna część Riwiery Francuskiej została ewakuowana, gdyż pożary dokonały spustoszenia na ogromnej przestrzeni przez co zagrażały tysiącom osób.


Ponad 10 000 mieszkańców i turystów zostało przeniesionych z nadmorskiej gminy Bormes-les-Mimosas, położonej około 40 km od Tulonu, jednego z najdalej na południe wysuniętych miast w kraju. Plażowicze wypoczywający na plaży byli zmuszeni do oglądania ogromnych kłębów dymów. Ogień i dym był tak widoczny, że wśród turystów znaleźli się tacy,którzy zawzięcie nagrywali całe zajście.

Połączenie silnego wiatru tzw. mistral i suchej bezdeszczowej pory, doprowadziło do wzniecenia ognia, który objął Riwierę Francuską i Korsykę na południowym wybrzeżu Francji. W sieci turyści już zamieszczają zdjęcia oraz filmy z akcji przeciwpożarowych. Wszczęto ponad 100 operacji przeciwpożarowych z samolotami zrzucającymi bomby wodne. Tereny zaczęły się palić ok godz.23.00 czasu lokalnego i mimo wysłania na miejsce 540 strażaków, wspieranych również z powietrza nie został on ugaszony.

Około 12 mil kwadratowych (obszar Croix-Valmer, na południe od słynnego kurortu St. Tropez, Artigues na wschód od Aix-en-Provence) zostało zniszczonych przez ogień. Aktualnie sytuacja jest pod kontrolą. Dwóch strażaków zostało rannych podczas akcji przeciwpożarowych.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
riwiera francuska pożary ogień akcja ratownicza ewakuacja


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję