TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Ryanair powiększa swoje centrum serwisowe we Wrocławiu

Ryanair postawił na rozwój i rozbudowę swojej polskiej bazy serwisowej samolotów we Wrocławiu. Jak zapowiedział przewoźnik, będą nowe miejsca pracy.


Wrocław Aircraft Maintenance Services (WAMS) funkcjonuje od czerwca 2017 r. W tym czasie samych tylko gruntownych przeglądów wykonano tu już 110. W tej chwili Ryanair zatrudnia we Wrocławiu około 140 wysokokwalifikowanych mechaników . Docelowo ma ich być od 180 do 200 (w zależności od ilości zleconych serwisów).

Serwis samolotów i przeglądy maszyn odbywają się nocą. Raz na półtora roku samoloty przechodzą gruntowny przegląd, który może potrwać nawet do 21 dni. Ryanair ma tylko 4 takie bazy w Europie: w Prestwick, Sewilli, Kownie i właśnie we Wrocławiu. Linie lotnicze zdecydowały się na utworzenie we Wrocławiu specjalnej klasy sprofilowanej na przyszłych mechaników lotniczych. Klasa działać będzie we wrocławskich Lotniczych Zakładach Naukowych (LZN). Irlandczycy podpisali własnie umowę z LZN i klasa patronacka o profilu mechanika lotniczego ruszy juz od września bieżącego roku. Pierwsi absolwenci tej klasy trafią do pracy w WAMS w 2022 roku.

Klasa patronacka WAMS będzie miała specjalny program dostosowany do najnowszych stanardów lotniczych - uczniowie LZN odbędą m.in. czterotygodniowe praktyki w WAMS-Ryanair we Wrocławiu. A po ukończeniu szkoły absolwenci tej klasy będą mogli dołączyć do załogi WAMS jako młodsi mechanicy.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Ryanair serwis samoloty Wrocław przegląd mechanik




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję