TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter




Najbardziej niezdrowe fast foody są w Europie Wschodniej

Odbył się XV Europejski Kongres na temat Otyłości w Budapeszcie. W czasie jego trwania duński ekspert Steen Stender oświadczył, że fast foody w państwach Europy Wschodniej, miedzy innymi w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii i Czechach, są najmniej zdrowe na świecie.


Zdaniem Stendera, państwa wschodniej części Europy powinny koniecznie zmniejszyć użycie tłuszczów trans w pożywieniu. Z badań przeprowadzonych przez eksperta na całym świecie wynika, że w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii i Czechach poziom tłuszczów trans w fast foodach jest najwyższy.

Próbki z sieci KFC, pobrane w Indiach, Rosji, Hiszpanii i Szkocji wykazały, że mniej niż 2% wszystkich tłuszczów przypada na tłuszcze trans. Tymczasem Europa Wschodnia wypadła wyjątkowo słabo - wskaźniki wyniosły 29-34%.

Niezdrowe tłuszcze trans powstają podczas utwardzania olejów roślinnych. Wpływają na rozwój miażdżycy i chorób serca. Stender zwrócił uwagę, że restauracje sieciowe na całym świecie próbują zmniejszyć ich zawartość w pokarmach.






Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Europejski Kongres na temat Otyłości fast food Budapeszt w Budapeszcie restauracje ekspert Europa Wschodnia Steen Stender Polska Węgry Bułgaria Czechy tłuszcz tłuszcze trans KFC Indie Rosja Hiszpania Szkocja miażdżyca choroby serca pokarm foody polsce niezdrowe europie




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję