Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds turystyki - Wejherowo
- Travelplanet.pl Bielsko-Biała
- Praca Czechowice Dzedzice
- RAINBOW GNIEZNO - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista ds. Turystyki Travelplanet.pl Gdańsk
- Bydgoszcz - Specjalista ds Turystyki
- poszukiwany przedstawiciel handlowy/ osoba z bazą...
- Przedstawiciel handlowy - ETI Polska
- pilotaż Wiedeń Dolina Wachau
- Kraków - Specjalista ds. turystki


Pomysł branży na reaktywację pomorskiej kuchni
Gastronomicy ze Szczecina i Greifswaldu z Edmundem Kapturem - znanym szczeciński gastronomikiem i szefem Biura Promocji Gastronomii Taberna Libra Polonica - na czele postanowili przywrócić przysmaki pomorskiej kuchni na nadbałtyckie stoły.
Dzięki współpracy specjalistów branży gastronomicznej oraz pieniądzom z Unii Europejskiej powstał projekt reaktywacji starodawnej pomorskiej kuchni. Jego pierwszym krokiem będzie organizacja imprez kulinarnych oraz wydanie czasopisma i książki kucharskiej z pomorskimi specjałami. Zebrane przepisy na potrawy regionalne trafią do naukowców z Akademii Rolniczej, którzy zbadają je i dostosuje do naszych. Następnie przepisy dostaną restauracje, które zaangażują się w projekt. To one dopracują potrawy, zyskując jednocześnie świetną promocje, gdyż takie oryginalne starodawne przysmaki przyciągną mnóstwo klientów.
Kuchnia pomorska to głównie potrawy z ryb, często potrawy z udziałem piwa. Jak dotąd w znane są tylko przepisy na pomorską zupę z chleba, zupę rybną i rybne pierogi, pochodzące z XIX-wiecznej książki "Stettiner Kochbuch". Pomysłodawcy projektu reaktywacji kuchni pomorskiej odnaleźli jeszcze przepis na karpia odrzańskiego w sosie z czarnego bzu.
Na całej akcji zyskają najwięcej pomorskie lokale gastronomiczne, które włączą do oferty odnalezione oryginalne przepisy. I turyści, którzy już niedługo będą mogli zjeść na Pomorzu coś naprawdę regionalnego.
Komentarze
W środę, 6 listopada zostanie ogłoszony oficjalny komunikat dotyczący przyjęcia Polski do programu ruchu bezwizowego do Stanów Zjednoczonych. Jak poinformował w czasie konferencji prasowej prezydent Andrzej Duda, Polacy będą mogli podróżować bez wiz...
Tagi:
Komentarze:
brawo dla propagatorów kuchni pomorskiej
[2004-11-30 00:11 ]
Z dużym zadowoleniem odbieramy, jako gdańska firma ANTONIEFF- mini hotele w Ustce oraz Elblągu ( a niebawem i Gdańsku ) - cenną inicjatywę wybitnego gastronomika - Pana Edmunda Kaptura, mającą na celu stworzenie kolejnego produktu turystycznego.
Regionalny charakter projektu sprawia, że kierowani solidarnością lokalną przyklaskujemy temu oczywistemu, a zarazem niebanalnemu pomysłowi.
Popieraliśmy Go aktywnie między innymi poprzez intensywne kontakty w trakcie minionego Tour Salonu i wspólną ekspozycję.
Wielu dalszych sukcesów, Panie Edmundzie. odpowiedz »brawo, świetny pomysł
[2008-08-13 09:57 80.52.161.*]
to naprawdę świetny pomysł. na pomorzu można zjeść wiele świetnych dań, ale są to głównie dania kuchni kaszubskiej i kurpiowskiej, w okolicach trójmiasta, głównie kaszubskiej. jeśli zapyta się kogokolwiek, czy zna jakiekolwiek tradycyjne danie typowo pomorskie, to zazwyczaj okazuje się, że nie. dlatego jeszcze raz brawo i powodzenia odpowiedz »
Dział gastronomia:
Makarun otwiera lokal poza
Sfinks: lepsze przychody, gorszy wynik
Dział dla turystów:
Dokąd na wakacje z dzieckiem nad
FlixBus z pierwszą, zieloną linią na
Starsze aktualności:
Francja nałoży podatek ekologiczny na bilety
Rośnie liczba turystów w
Na wiodących kierunkach drożej niż przed
Ile kosztuje słabe zabezpieczenie danych
Nowy minister turystyki w
Sabre uruchamia system rezerwacji miejsc
ESky wchodzi na afrykański
Wakacje.pl: Turyści w kolejkach po
Spada liczba turystów w
Nowa organizacja ruchu w Katowice
Aktywne wakacje wybiera coraz więcej
Komisja Europejska wypowiedziała się w sprawie przejęcia
Polski obiekt wśród nowych wpisów na listę
Po wyjściu z Unii brytyjskiej turystyce zabraknie
Szczecin-Goleniów ma nowy terminal!
Virgin Atlantic i Travelport GDS podpisały globalną umowę o udostępnianiu pełnej oferty
Niepełnosprawni sprawdzają, czy w restauracjach jest ok!
W Wenecji w tłusty czwartek bawiło się 32 tysiące turystów
Odwołane loty najczęstszą przyczyną skarg pasażerów
Wyspy Dziewicze: produkt turystyczny 3 in 1
Niemcy: nowy port lotniczy BBI będzie miał kluczowe znaczenie dla zachodniej Polski
Rzym-Noclegi-Mieszkania dla turystow przy samym Watykanie..
Plebiscyty dla mieszkańców i turystów przebywających w Małopolsce
Otwarto trzy kąpieliska nad Zalewem Zegrzyńskim
Czy Lato 2010 okazało się dla Rainbow Tours szczęśliwe?
Podpisano porozumienie ws. rozwoju międzynarodowej drogi wodnej
Chopin pod Piramidami - obchody Roku Chopinowskiego w Egipcie
Niższe ceny sms-ów w roamingu?
miana miejsca wypoczynku...ze wzgledu na bezpieczenstwo