Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilnie Poszukuję Pilota 14-18.06. Londyn
- Specjalista ds. turystyki Itaka Katowice
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- SALON FIRMOWY B.P. ITAKA ŁÓDŹ
- Pilot na 3-dniową wycieczkę szkolną
- Pilot do Hiszpanii
- Poszukujemy pilota
- Specjalista ds sprzedaży i obsługi klienta
- Praca dla wychowawcy
- SZUKAM autokaru do CHORWACJI VODICE 24-30.06


Pomysł branży na reaktywację pomorskiej kuchni
Gastronomicy ze Szczecina i Greifswaldu z Edmundem Kapturem - znanym szczeciński gastronomikiem i szefem Biura Promocji Gastronomii Taberna Libra Polonica - na czele postanowili przywrócić przysmaki pomorskiej kuchni na nadbałtyckie stoły.
Dzięki współpracy specjalistów branży gastronomicznej oraz pieniądzom z Unii Europejskiej powstał projekt reaktywacji starodawnej pomorskiej kuchni. Jego pierwszym krokiem będzie organizacja imprez kulinarnych oraz wydanie czasopisma i książki kucharskiej z pomorskimi specjałami. Zebrane przepisy na potrawy regionalne trafią do naukowców z Akademii Rolniczej, którzy zbadają je i dostosuje do naszych. Następnie przepisy dostaną restauracje, które zaangażują się w projekt. To one dopracują potrawy, zyskując jednocześnie świetną promocje, gdyż takie oryginalne starodawne przysmaki przyciągną mnóstwo klientów.
Kuchnia pomorska to głównie potrawy z ryb, często potrawy z udziałem piwa. Jak dotąd w znane są tylko przepisy na pomorską zupę z chleba, zupę rybną i rybne pierogi, pochodzące z XIX-wiecznej książki "Stettiner Kochbuch". Pomysłodawcy projektu reaktywacji kuchni pomorskiej odnaleźli jeszcze przepis na karpia odrzańskiego w sosie z czarnego bzu.
Na całej akcji zyskają najwięcej pomorskie lokale gastronomiczne, które włączą do oferty odnalezione oryginalne przepisy. I turyści, którzy już niedługo będą mogli zjeść na Pomorzu coś naprawdę regionalnego.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
brawo dla propagatorów kuchni pomorskiej
[2004-11-30 00:11 999.999.999.*]
Z dużym zadowoleniem odbieramy, jako gdańska firma ANTONIEFF- mini hotele w Ustce oraz Elblągu ( a niebawem i Gdańsku ) - cenną inicjatywę wybitnego gastronomika - Pana Edmunda Kaptura, mającą na celu stworzenie kolejnego produktu turystycznego.
Regionalny charakter projektu sprawia, że kierowani solidarnością lokalną przyklaskujemy temu oczywistemu, a zarazem niebanalnemu pomysłowi.
Popieraliśmy Go aktywnie między innymi poprzez intensywne kontakty w trakcie minionego Tour Salonu i wspólną ekspozycję.
Wielu dalszych sukcesów, Panie Edmundzie. odpowiedz »brawo, świetny pomysł
[2008-08-13 09:57 80.52.161.*]
to naprawdę świetny pomysł. na pomorzu można zjeść wiele świetnych dań, ale są to głównie dania kuchni kaszubskiej i kurpiowskiej, w okolicach trójmiasta, głównie kaszubskiej. jeśli zapyta się kogokolwiek, czy zna jakiekolwiek tradycyjne danie typowo pomorskie, to zazwyczaj okazuje się, że nie. dlatego jeszcze raz brawo i powodzenia odpowiedz »
Dział gastronomia:
Starbucks wycofuje się z
Przedsiębiorcy zniecierpliwieni brakiem konkretów odnośnie Krajowego Planu
Najlepsi barmani zjadą do
McDonalds zakończy działalność w
Kulinaria zaczynają odgrywać coraz większą rolę w promocji
Dział atrakcje turystyczne:
Budowa Wielkiego Muzeum Egipskiego na
Atrakcje turystyczne powiatu poznańskiego mogą wziąć udział w programie
Mapa skrzyżowań szlaków wodnych z liniami energetycznymi ma zwiększyć bezpieczeństwo
Polska Izba Turystyki z Grupą MTP zorganizują targi turystyczne w
Dział dla turystów:
Oświadczenie Światowego Komitetu Etyki w Turystyce w sprawie napaści na
Wenecja przesuwa wprowadzenie opłat za
ACI Europe: Lotnictwo odbudowuje się szybciej niż
Starsze aktualności:
Będzie zmiana dotycząca testów po przyjeździe spoza
13 mln pasażerów na polskich lotniskach w pierwszych trzech kwartałach
Polski Holding Hotelowy blisko zakupu
Wielka Brytania: Omikron i tak się rozprzestrzenił, dalsze zamknięcie granic nie ma
Nowa odsłona Hotelu Diament
Grecja i Włochy wprowadzają obowiązkowe testy dla wszystkich
Branża turystyczna: zamykanie granic nie rozwiąże
Informacja GIS dla przedsiębiorców w sprawie kontroli
Komisja Europejska przyjęła 4 wnioski mające zmodernizować system
PHH z umową na zakup hoteli należących do
Nowe ograniczenia weszły w
IGHP: w listopadzie połowa hoteli miała mniej jak 40 proc.
Szczecin-Goleniów ma nowy terminal!
Virgin Atlantic i Travelport GDS podpisały globalną umowę o udostępnianiu pełnej oferty
Niepełnosprawni sprawdzają, czy w restauracjach jest ok!
W Wenecji w tłusty czwartek bawiło się 32 tysiące turystów
Odwołane loty najczęstszą przyczyną skarg pasażerów
Wyspy Dziewicze: produkt turystyczny 3 in 1
Niemcy: nowy port lotniczy BBI będzie miał kluczowe znaczenie dla zachodniej Polski
Rzym-Noclegi-Mieszkania dla turystow przy samym Watykanie..
Plebiscyty dla mieszkańców i turystów przebywających w Małopolsce
Otwarto trzy kąpieliska nad Zalewem Zegrzyńskim
Czy Lato 2010 okazało się dla Rainbow Tours szczęśliwe?
Podpisano porozumienie ws. rozwoju międzynarodowej drogi wodnej
Chopin pod Piramidami - obchody Roku Chopinowskiego w Egipcie
Niższe ceny sms-ów w roamingu?
miana miejsca wypoczynku...ze wzgledu na bezpieczenstwo
