Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Kleopatra Piaseczno specjalista ds....
- Specjalista ds. Szkoleń i Rozwoju
- praca wychowawca - obóz rekreacyjny (j. ukraiński)
- Fostertravel.pl salon Warszawa - Specjalista ds...
- Specjalista ds. rezerwacji rejsów
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot wycieczki Macedonia 05-16.09.2022
- Wychowawca kolonijny, PILNE, Darłówko 14-23.08
- Szukam wychowawcy na kolonie w Darłówku 14-23.08
- Specjalista ds. turystyki w Salonie Wakacje.pl...


Zobacz także
Sfinks Polska z wyższą sprzedażą niż przed pandemią
Polska zniesie kwarantannę wjazdową i żegna obowiązkowe maseczki
PIT: nowe ograniczenia nie wpłyną na zmianę sytuacji epidemicznej, a mocno zaszkodzą turystyce
POT i Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego razem dla rozwoju talentów rynku turystycznego
Tradycyjne puby zagrożone?
W dobie kryzysu właściciele pubów muszą mierzyć się z wieloma problemami. Jednym z nich jest rosnąca konkurencja. Kiedy konkurencja oferuje alkohol w bardzo niskich cenach problem robi się poważny. Takimi miejscami oferujących alkohol z zakąska w niskich cenach są coraz popularniejsze w Polsce shotbary.
Pierwszy lokal tego typu - Przekąski Zakąski powstał na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie w 2006 roku. Jego pomysłodawcą był Adam Gessler. W tym przybytku piło się kieliszek wódki na stojąco przed lub po imprezie. Dziś takich knajpek wiele, np. Bania-Luka czy Ambasada Śledzia w Krakowie, albo Setka, czy Łubu-Dubu we Wrocławiu.
Pojawiły się także pierwsze sieciówki. Największa z nich Pijalnia Wódki i Piwa należąca do Mex Polska ma aktualnie 9 lokali w kraju. Ich najgroźniejsza konkurencja- Meta Seta Galareta otworzyła 5 barów w kraju.
Wiceprezes Mex Polska, Piotr Mikołajczyk twierdzi, że shotbary zawdzięczają rosnącą popularność swojej taniej ofercie. Porównuje je do dyskontów spożywczych. Często takie bary nawiązują do stylistyki ze słusznie minionych czasów PRL-u. "Ten PRL to obosieczna broń. Młodzi uznają to za kultowe klimaty, ale starsi nie chcą chodzić do knajp przypominających tamte czasy. Wolą mieć spokój i nie lubią młodzieży pod naszymi lokalami"- tłumaczy Mikołajczyk
Właściciele tradycyjnych pubów czy restauracji uważają, że shotbary psują rynek. W ich ocenie mogą one doprowadzić część restauracji do bankructwa. Za główne zagrożenie uznają ich niskie ceny, ponieważ klienci, którzy chcą odreagować, wypić kilka głębszych i poczuć szum w głowie zawsze wybiorą najtańszą możliwość.
Marek Bielewicz restaurator, który przez pewien czas prowadził także shotbar uważa, że jest to nierentowny interes."Za moment shotbary będą padały i właścicielom braknie alternatywy i pieniędzy na kolejne obniżki cen, zmiany wnętrz, personelu i na wszystkie sztuczki marketingowe. Ile kartonów wódki trzeba miesięcznie sprzedać przy cenie 3,99 zł za 40 ml, żeby opłacić personel, podatki, rachunki, kuchnię i jeszcze wyjść na plus?"
Póki co Mex Polska zamierza otworzyć kolejną Pijalnię Wódki i Piwa w Krakowie. Czas pokaże czy shotbary podbiją rynek gastronomiczny, czy jedynie będą elementem folklorystycznym na gastronomicznych mapach miast.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Rośnie konkurencja dla pubów
[2013-05-22 21:22 80.48.48.*]
Prawda jest taka że shotbary powstają często w sąsiedztwie klubów i innych lokali, które odwiedzają klienci- a wiedząc że obok można tanio napić się wódy, w między czasie wyskakują na jednego zajmójąc jednocześnie stolik w drugim. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Ruszyła kolejna edycja konkursu Turystyczne Skarby
Poznań po raz 16 gospodarzem Festiwalu Dobrego
Gdzie szukać ofert pracy w Łodzi bez
Północna Izba Gospodarcza: jesienią wiele firm gastronomicznych może
OLX: więcej pracowników odpowiada na oferty pracy w
Dział badania rynku i analizy:
Mniej turystów przyjeżdża do Grecji drogą
Niemiecka turystyka wyjazdowa przekroczy przedpandemiczne poziomy w ciągu 2
Podwyżki średnich cen w europejskich hotelach i tak poniżej
Wyjazdy na Kretę tańsze niż przed
Hotele z 29% wzrostem liczby gości, ale wciąż poniżej poziomu sprzed
Starsze aktualności:
Komisja Europejska uruchomiła konsultacje społeczne dotyczące funkcjonowania dyrektywy
OTI Holding otwiera nowy hotel w
Użytkownicy Pyszne.pl wybrali najlepsze
Coffeedesk nawiązuje współpracę ze
Litwa znosi obostrzenia i otwiera się na
Dziś wypada Międzynarodowy Dzień Przewodnika
Czechy wprowadziły nowe zasady
Jakie wybrać ubezpieczenie na
Ruszyły zapisy na 12. edycję New Trends in
Minister zdrowia o znoszeniu
IATA: sprzedaż biletów rośnie w miarę znoszenia
Rejsy wycieczkowe coraz
Gastronomia Moxy Poznań Airport najlepsza w sieci
Dotacje unijne na atrakcje turystyczne Mazowsza
Europejskie samoloty nie będą lądować na Krymie
Dokąd na urlop? Do it yourself!
Paraliż lotnisk w Brukseli i Amsterdamie
PZOT: Sprzedaż w biurach wzrasta
Nowy Jork - najlepszy wynik w historii turystyki
eSKY: sam zorganizuj swoje wakacje
Dłuższa droga startowa na Lotnisku Chopina przejdzie remont
http://www. rp. pl/artykul/705167, 1060976-TUI-poza-Polska-Izba-Turystyki. html
przemyslenia zwiazane z branza i studiami z nia zwiazanymi
W zestawieniu XO Private Trade znalazła się polska firma
Pół miliona na pomysły plażowiczów
Zbliżają się Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel 2014
Interwencja hiszpańskiego rządu zakończy strajk pilotów?
Zamach na lotnisku w Burgas. Nie żyje 8 osób.
Z Warszawy do Trójmiasta dłużej, ale taniej
