Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Restauracja na lodowcu święci sukcesy
Położona 3000 m n.p.m. restauracja dba o swoich klientów na dosłownie najwyższym poziomie. Trudności z zaopatrzeniem, temperaturą i warunkami atmosferycznymi nie przeszkadzają lokalowi w święceniu kulinarnych trumfów.
Zdolności szefa kuchni Davida Kostnera oraz jego zespołu został doceniony. Restauracja Schaufelspitz, położona na lodowcu Stubai, po raz kolejny otrzymała od przewodnika kulinarnego Gault Millau 14 punktów. Dzięki temu zachowała czapkę kucharską przyznaną w poprzednim roku.
W najnowszym wydaniu przewodnika Gault Millau doceniono przystawki i dania główne serwowane przez restaurację. Za najlepsze uznano czekoladową tartę z tonkowcem wonnym i daktylami oraz lody karmelowo -bananowe. W opinii krytyków na uznanie zasługuje też jakość i elegancki wystrój górskiej restauracji.
Szef kuchni Schaufelspitz, David Kostner, jest zadowolony z otrzymanego wyróżnienia. Zwrócił uwagę na fakt, że w restauracji znajdującej się na tak dużej wysokości, trudniej jest utrzymać odpowiednie standardy niż w dolinie. "Pomijając wyzwanie logistyczne związane z transportem na górę luksusowych produktów, przy tych wszystkich zmianach temperatury, dodatkową trudnością jest obliczenie wykorzystania zapasów, co jest bezpośrednio zależne od warunków pogodowych. Dodatkowo podczas gotowania należy uwzględnić wysokość nad poziomem morza oraz zmianę ciśnienia powietrza." - zauważa
Manfred Unterkirchner, dyrektor ds. gastronomii na lodowcu Stubai dodaje - "Nie jest łatwo założyć tego typu restaurację w ośrodku narciarskim, a co dopiero na wysokości blisko 3000 m. Nam się udało. Oczekiwania gości są tu zupełnie inne niż w klasycznej restauracji w dolinie, a więc i nasi pracownicy muszą posiadać specjalne cechy i umiejętności. Jesteśmy dobrze przygotowani, co potwierdza duża liczba stałych klientów."
Lokal Schaufelspitz na stacji Eisgrat na lodowcu Stubai -największym lodowcowym ośrodku narciarskim w Austrii -został otwarty w 2012 roku. W założeniu pomysłodawców przedsięwzięcia, chciano zrealizować pojęcie "jakości" w gastronomi górskiej. Docenił to przewodnik Gault Millau, który po raz drugi wyróżnił Schaufelspitz.
Krytykom spodobały się stylowe pomieszczenia nawiązujące do alpejskiego regionu. O specyfice miejsca świadczy wystrój z limbowego drewna oraz przytulny kominek. Restauracja może pomieścić jednocześnie 55 gości, którzy dzięki kuchni otwartej na salę mogą podziwiać kunszt kulinarny zespołu Davida Kostnera. Atrakcją miejsca jest także osłonięty od wiatru, słoneczny taras z krzesłami przykrytymi jagnięcym futrem. Rozpościera się z niego wspaniały widok na góry.
Do przygotowania potraw David Kostner wykorzystuje regionalne produkty oraz międzynarodowe specjały. W menu można więc znaleźć takie przysmaki, jak tutejszy miękki, wędzony ser kozi, czarną świnię iberyjską, oraz klasyczne dania w nowej odsłonie. Do specjalności zakładu należy Stubaier Schaufelspitz (comber z sarniny z warzywami) czy “Speckknödel" według autorskiego przepisu Kostnera (pyzy z chleba z dodatkiem wędzonego boczku). Nie brakuje też ciekawych deserów, których dobrym przykładem jest tarta z owocami marakui i sorbetem imbirowym. Lokal ma w karcie długą listę win: od austriackich, przez klasyczne gatunki, aż po rzadkie marki.
Restauracja Schaufelspitz już po raz trzeci zaprasza też na wieczór smakosza - Dine & Wine, który odbędzie się 11 stycznia 2014 r. Szef kuchni i jego zespół zaserwują 6-daniowe menu. Uzupełnieniem uczty będą wina specjalnie dobrane do potraw.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział dla turystów:
FlixBus: Polacy chcą podróżować na
Turystyka potrzebuje od państwa wsparcia, a nie przejmowania roli
Itaka: nocne spotkanie z
Starsze aktualności:
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Papieskie apartamenty na Wigrach otwarte dla turystów
Szkolenia "Idealny biznes" dla branży HoReCa
Na jednej z Wysp Kanaryjskich budzi się wulkan
Ecco Holiday skorzysta z doświadczenia Wygody Travel
Bali zostanie zamknięte dla turystów?
Powstanie nowy tunel w Alpach?
Prywatyzacja w PKP przyspiesza
Włoskie linie lotnicze Alitalia mają nową strategię
Przepis na sukces w gastronomii ma wiele składników
