TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Rekordowa popularność spływu Dunajcem

Polskie Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich informuje o rekordowej frekwencji turystów, którzy skorzystali ze spływu przełomem Dunajca.


Ponad 330 tysięcy turystów skorzystało z usług świadczonych przez flisaków pienińskich. Jest to rekordowa liczba osób w całej historii spływu Dunajcem. Sezon turystyczny na pienińską atrakcję rozpoczyna się z początkiem kwietnia i kończy z końcem października.

W porównaniu do ubiegłego roku tegoroczna frekwencja turystyczna była o 60 tys. osób większa. To najlepszy sezon pod względem frekwencji turystycznej. Poprzedni rekord padł w 2009 r., kiedy łodziami przez przełom Dunajca przewieźliśmy 290 tys. Osób - powiedział Jan Sienkiewicz, prezes Polskiego Stowarzyszenia Flisaków Pienińskich.

Prezes stowarzyszenia dodaje, że duży wpływ na frekwencję miały Światowe Dni Młodzieży organizowane w Krakowie, skąd przyjeżdżały duże grupy pielgrzymów. Dodatkowo zaznacza, że polscy turyści chętnie wybierali krajowy wypoczynek ze względów liczne zamachy terrorystyczne w Europie oraz wypłatę świadczeń 500+.

W trakcie sezonu po Dunajcu pływa 250 łodzi flisackich. Pierwsze spływy turystyczne były organizowane już w połowie XIX wieku. Turyści mają do wyboru dwa warianty spływu, obydwa zaczynają się w Sromowcach-Kątach, krótszy kończy się w Szczawnicy (18 km), a dłuższy w Krościenku (23 km). Spływ przełomem Dunajca trwa około 2,5 godziny.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
przełom spływ dunajcem flisak Polskie Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich pieniny szczawnica krościenko dunajec




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję