TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Regionalna kuchnia sposobem na turystów!

Region warmińsko-mazurski przystąpił do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. W promowaniu regionalnego jadła i napitku władze widzą szansę turystycznego rozwoju województwa.


Przystąpienie do organizacji otwiera drogę zakładom przetwórczym i zakładom gastronomicznym do promowania swoich produktów za pomocą specjalnego logo organizacji dziedzictwa kulinarnego. Dzięki temu mogą być rozpoznawane w całej Europie.

W warmińsko-mazurskim takimi regionalnymi produktami, które otrzymają certyfikaty Unii Europejskiej może być miód pitny oraz sielawa.

Według Bożeny Wrzeszcz Zawady, wicemarszałek województwa, przystąpienie do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRD) pomoże promować region i przyciągnąć tam turystów, którzy są znudzeni kupowaniem w supermarketach. Kartą przetargową będą właśnie oryginalne, regionalne produkty gastronomiczne.

Sieć ESRD obejmuje kilka krajów europejskich, a najbardziej rozpowszechniona jest w Szwecji, Niemczech i Hiszpanii.

Linda Katz, koordynator Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego mówi: Naszym celem jest, aby turyści podróżujący po całej Europie w każdym regionie rozpoznali i podążyli za znanym logo do restauracji i sklepów sprzedających lokalne i regionalne specjalności




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kuchnia gastronomia kulinaria turyści region warmia mazury promocja region organizacja ESRD Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego regionalna warmińsko-mazurski i




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję