TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter




Forum grupa: Gastronomia

Polacy jedzą mało owoców morza

Data wysłania: 2014-03-07 14:40 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Polacy spożywają śladowe ilości owoców morza, głównie z powodu wysokiej ceny i braku tradycji kulinarnej. W przeliczeniu na jednego mieszkańca konsumpcja ryb i owoców morza w Polsce wynosi rocznie ponad 12 kg, z czego owoce morza to zaledwie 1/4 kg.

Oprócz najpopularniejszych w Polsce krewetek, które są dostępne w sklepach w postaci mrożonej, pozostałe owoce morza Polacy spożywają głównie w restauracjach i sushi barach.

"Z owocami morza jest bardzo słabo w naszym kraju, stanowią bardzo niewielki dodatek do diety przeciętnego Polaka" - mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Eksperci podkreślają wartości odżywcze owoców morza: są one wartościowym źródłem białka, witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu i fluoru. Mimo to, podobnie jak ryby, nie są jeszcze doceniane przez Polaków. Choć w 2013 roku konsumpcja ryb i owoców morza wzrosła w stosunku do poprzedniego roku, nie jest to znacząca zmiana. W 2012 roku Polacy zjedli ponad 448 tys. ton ryb i owoców morza (11,7 kg na mieszkańca), czyli o ponad 5 proc. mniej niż rok wcześniej oraz o 13 proc. mniej niż w rekordowym 2008 roku.

"Spożycie owoców morza w ubiegłym roku wyniosło zaledwie 1/4 kilograma w stosunku do 12,6 kg spożytych wszystkich ryb, czyli około 2-3 proc." - podkreśla Krzysztof Hryszko. "Spośród owoców morza dominują krewetki, mają 90-proc. udział" - dodaje.

Decydujący wpływ na niewielką skalę spożycia owoców morza w Polsce mają ich wysokie ceny oraz stosunkowo niewielka jeszcze dostępność.

"Dostęp do świeżych owoców morza jest u nas bardzo ograniczony. Oprócz krewetek, które są w sklepach dostępne w postaci mrożonej, pozostałe owoce morza spożywamy głównie w restauracjach, sushi barach" - wyjaśnia Krzysztof Hryszko.

Potrawy z owoców morza są najpopularniejsze w krajach, w których się je wyławia, czyli m.in. w krajach basenu Morza Śródziemnego, które od lat są najpopularniejszym kierunkiem turystycznym Polaków.

"Polacy coraz częściej podróżują, widzą, co się dzieje na świecie, i mam nadzieję, że w kolejnych latach ten rynek będzie się w większym stopniu rozwijał. Choć nie sądzę, żeby w kolejnych pięciu latach nastąpił zdecydowany wzrost" - dodaje ekspert.

    • Owoce morza mało popularne w Polsce 

      [2014-03-07 14:40 159.205.173.*]

      Przepraszam bardzo, czy naprawdę ten fakt stanowi poważny problem w odżywianiu Polaków? Gdyby jedli mało polskich jabłek lub pili mało polskiego mleka, to owszem. Ale dlaczego mieliby zmieniać nawyki żywieniowe tylko dlatego, że są to potrawy, ulubione w krajach śródziemnomorskich?
      Jaga   odpowiedz »

    • Owoce morza mało popularne w Polsce 

      [2014-03-12 10:24 83.8.96.*]

      Nie martwi mnie że Polacy mimo szerokiej akcji reklamowej w Tv nie jedzą śmieciowych dań biedoty śródziemnomorskiej. Zupełny brak w programach kulinarnych starych jadłospisów polskiej kuchni !!!!
      Nie mogę zrozumieć dlaczego pseudo dietetycy przyjęli że od wieków jedzone w tej części świata potrawy są niezdrowe ??!!!! Przecież populacja z tej części świata przyzwyczaiła się właśnie do regionalnego jedzenia ! Nie mówiąc już o ekonomicznych aspektach rodzimych produktów !!
      T.J.   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję