Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Facebook wydał przewodnik kulinarny po Krakowie
Facebook wspólnie z Miastem Kraków wydał przewodnik miejski, w którym krakowskie społeczności kulinarne rekomendują miejsca, gdzie zjeść oryginalny i tradycyjny obiad, a także wypić świetną kawę. To pierwszy tego typu projekt w Polsce, w którym facebookowe grupy dzielą się swoją wiedzą poza platformą - w tradycyjnej formie książkowego przewodnika.
Ideą przewodnika jest pokazanie Krakowa oczami osób zafascynowanych jego restauracjami, kawiarniami czy drobnymi kramami. Został on przygotowany przez cztery grupy kulinarne z Krakowa: Krakowskie Wieści Spożywcze, Krakowscy Foodies/Jedlingi w Krakowie, Weganie i wegetarianie Kraków, Krakowska Kooperatywa Kawowa, a całość zredagowała Magda Wójcik - założycielka grupy Krakowskie Wieści Spożywcze, pomysłodawczyni największego krakowskiego festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest!
Projekt przewodnika miejskiego Facebooka został zrealizowany do tej pory w kilku miastach Europy m.in. w Lizbonie, Oslo, Sankt Petersburgu i Kopenhadze. Ten krakowski jest jednak pierwszym ukierunkowanym stricte na scenę gastronomiczną miasta, ponieważ Kraków jako pierwsze miasto otrzymało tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej w roku 2019.
Kraków jako pierwsze polskie miasto został wybrany przez Facebooka dla wydania miejskiego przewodnika, którego tematem są krakowskie kulinaria. Jest to przewodnik tym cenniejszy, że nie jest pisany przez zawodowych krytyków kulinarnych, ale przez społeczność Facebooka. Ten przewodnik to przystępna forma zapoznania się z bogactwem branży gastronomicznej, mapa drogowa po miejscach z każdej półki, które wyróżnia wysoka jakość obsługi, kreatywność w propozycjach menu, jakość produktów, dbałość o serwis, twórcze interpretowanie dziedzictwa - stwierdziła Elżbieta Kantor, dyrektor Wydziału Turystyki Urzędu Miasta Krakowa.
Pierwszy nakład to 10 000 egzemplarzy dystrybuowanych w punktach InfoKraków oraz w wybranych restauracjach i kawiarniach. Dostępna jest również internetowa wersja przewodnika.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Starsze aktualności:
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
LOT wprowadza odroczone
Śmierć trójki Polaków na
Accor pokazuje trendy w rezerwacjach na
Ecco Travel rozpoczyna WIELKĄ
Na ferie wyjedzie więcej
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Kraków wśród wybranych przez
Które paszporty są
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
Poznań walczy o tytuł najlepszej europejskiej destynacji turystycznej
Znana sieć rezygnuje z plastikowych słomek
LOT czeka na nowego Dreamlinera
Zaczekamy na turystów i będziemy gotowi na ich przyjęcie
Rada UE zatwierdziła przedłużenie przepisów dot. bezpłatnego roamingu
W biurach podróży końcówka Lata 2018 należy do Egiptu
Północna Izba Gospodarcza: `Paragony grozy` to incydentalne przypadki
CBA stawia zarzuty byłemu prezesowi lubelskiego lotniska
Emirates i LATAM podpisują umowę code-share
Przewodnik Michelin - 22 nowe lokale w Polsce
UNWTO publikuje wskazówki do ponownego uruchomienia turystyki
McDonald`s wygrał sprawę w opolskim sądzie
Styczniowe wyniki Katowice Airport
