Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
Warszawa: restauratorzy obsługują tylko klientów, którzy kupują więcej?
Warszawskie restauracje, które udostępniają gościom również letnie ogródki starają się wprowadzać nowe zasady, pozwalają restauratorom na zwiększenie zysku z każdego stolika.
Sposób stołecznych restauratorów jest prosty - wystarczy podnieść średnią wartość pojedynczego zamówienia, by przy niezmiennej liczbie gości odnotować wyższe przychody. Aby to zrobić sposoby są dwa - można zachęcać gości do kupowania więcej, lub zniechęcać do korzystania z usług restauracji klientów, którzy najprawdopodobniej zamówią mało.
Sytuacja taka ma miejsce m.in. w Warszawie, gdzie właściciel jednej z restauracji nakazał kelnerom zachęcać do stołowania się tylko tych klientów, którzy zadeklarują zjedzenie obiadu. Osoby zainteresowane tylko wypiciem kawy, herbaty czy też piwa są w lokalu niechętnie widziane. Średnio, klienci powinni zostawiać w restauracji co najmniej niż 50 zł na osobę.
Restaurator poniekąd absurdalny pomysł tłumaczy tym, że woli jest mieć 3 stoliki puste niż wszystkie zajęte przez studentów, którzy piją jedno piwo cały dzień.
Taka sytuacja przez klientów oceniana jest jako niedopuszczalna, ale według prawa, każdy lokal może swobodnie ustalać zasady które mu pasują.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Nie można tylko wypić kawy, trzeba zjeść obiad
[2009-07-30 09:55 89.171.45.*]
Głupota....Każda osoba w restauracji to Gość...
Poza tym nie raz się zdarza tak, że osoba przychodzi do restauracji tylko na kawę/piwo i ogląda co się dzieje w niej dzieje, ponieważ chce np. za tydzień zrobić w tej samej restauracji przyjęcie firmowe czy dla znajomych...
Ogląda wystrój, pracę kelnerów itd.Takim zachowaniem restaurator zniechęca Gości dzięki czemu potencjalny klient zrobi przyjęcie w restauracji obok....
Zamiast zainwestować i nauczyć personel jak mają polecać, sprzedawać jedzenie i wino lepiej "segregować" Gości...Baaaaaaardzo mądre podejście. odpowiedz »Nie można tylko wypić kawy, trzeba zjeść obiad
[2009-07-30 15:12 198.102.219.*]
Brzmi jak wyssane z palca, ale ... przetestuję odpowiedz »
Nie można tylko wypić kawy, trzeba zjeść obiad
[2009-07-30 16:24 83.20.53.*]
Trzeba wywiesic kartkę "obsługujemy tylko w krawatach. Klient w krawacie jest mniej awanturujący się". ;) odpowiedz »
Nie można tylko wypić kawy, trzeba zjeść obiad
[2009-07-31 11:37 83.15.101.*]
I obowiaząkowo kawa i WZetka. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział dla turystów:
IGHP: listopad z lepszymi wynikami niż rok
LOT zapowiada nowe połączenia z
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Starsze aktualności:
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
Krakowskie hostele są jednymi z najlepszych na świecie
Berlin: strajk taksówkarzy zakłócił pracę lotniska
Japonia: przychody z sektora turystycznego w 2007 wzrosły aż trzykrotnie
Niemieckie linie Condor oferują nowe połączenia i nowe promocje
Europejczycy wybrali najlepszych touroperatorów!
Czy powstanie lotnisko w gminie Piekoszów?
Iberia będzie latać do Montevideo
LOT planuje zwolnienia pracowników
Prezes Orbisu o przyszłości spółki
