Ogłoszenia
Ogłoszenia
- INCENTIVE MANAGER oraz NEW BUSINESS MANAGER
- wyciag narciarski
- Specjalista ds turystyki- umowa na czas...
- Praca w biurze podróży z pasją. KIRIBATI CLUB.
- TUI Gdańsk Przywidzka - specjalista ds turystyki
- Biuro Podróży Kleopatra Piaseczno specjalista ds....
- Specjalista ds. Szkoleń i Rozwoju
- Fostertravel.pl salon Warszawa - Specjalista ds...
- Specjalista ds. rezerwacji rejsów
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych

Polacy wracają do polskiej kuchni
To zmiana w porównaniu do ubiegłego roku, kiedy to kuchnia włoska była przed polską. Z raportu "Polska na Talerzu 2018" firmy MAKRO Polska wynika, że najwięcej badanych internautów (28%) stołuje się w lokalach gastronomicznych dwa, trzy razy w miesiącu. Codziennie lub prawie codziennie robi to tylko 2% osób.
94% internautów korzysta z lokali gastronomicznych. Osoby, które z tego rezygnują, najczęściej robią to dlatego, że preferują jedzenie domowe (62%), jedzenie poza domem jest dla nich za drogie (55%) bądź po prostu nie lubią chodzić do lokali gastronomicznych (46%).
Najmniejszy odsetek [87%] osób korzystających z lokali gastronomicznych obserwujemy w grupie najstarszej, w której pewnie są jeszcze nawyki z minionych lat, kiedy restauracje nie były tak popularne ani nie było ich tyle, co teraz. Ludzie ci są bardziej przyzwyczajeni do tego, że gotują sobie w domu- mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Marta Filipek, research manager z firmy IQS.
Najczęściej chodzimy do pizzerii (69%) i fast foodów (59%). Dlaczego jadamy poza domem? Dla 42% respondentów jest to możliwość spotkania ze znajomymi. W przypadku 37% - liczy się poznawanie nowych, nieznanych smaków. Co ciekawe, tylko 5% badanych jako powód podaje niechęć do gotowania.
Co decyduje o tym, że Polacy wracają do danych lokali gastronomicznych? Według respondentów trzy najważniejsze czynniki to smak potraw (66%), ceny (49%), a także lokalizacja (29%). Stajemy się dzisiaj kimś w rodzaju łowców smaku. Wystarczy spojrzeć na Warszawę. Jest ona takim gastronomicznym safari, a my jak łowcy przechodzimy z jednej restauracji do drugiej, poznajemy, smakujemy i dzielimy się tą wiedzą w portalach społecznościowych- zauważa Patrycja Siwiec, dziennikarka, współautorka książki "Gościnność".
Jeśli chodzi o preferowane kuchnie, badani najchętniej wybierają polską (79%), włoską (56%) i regionalną (48%). Jak stwierdza Jarek Walczyk, szef kuchni restauracji Pink Lobster, prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni: Polacy lubią polskie smaki i wracają do kuchni polskiej w różnych nowych odsłonach [ ]. Szukamy z powrotem tego, co jest z nami zawsze. Oczywiście zachwyciliśmy się - i to fajne - różnymi kuchniami [ ], ale nic nie przebije kuchni polskiej.
Komentarze
Podróżni korzystający ze zorganizowanych wyjazdów turystycznych dla własnego bezpieczeństwa powinni sprawdzić informacje o organizatorze w ewidencji przedsiębiorców turystycznych. Tylko korzystanie z usług legalnie działających biur podróży...
Światowa Rada Podróży i Turystyki (WTTC) oraz Europejska Komisja Turystyki (ETC) ostrzegają, że ożywienie sektora turystycznego może być poważnie zagrożone, jeśli prawie 1,2 mln miejsc pracy w całej UE pozostanie nieobsadzonych. WTTC w swojej...
Tagi:
Dział gastronomia:
Północna Izba Gospodarcza: Turystyka na Odrą
Ruszyła kolejna edycja konkursu Turystyczne Skarby
Poznań po raz 16 gospodarzem Festiwalu Dobrego
Gdzie szukać ofert pracy w Łodzi bez
Północna Izba Gospodarcza: jesienią wiele firm gastronomicznych może
Starsze aktualności:
Linie Emirates wesprą tajlandzką
Wspólne stanowisko UNWTO i WHO w sprawie ograniczeń
TUgether: sytuacja branży spotkań przypomina pełzający
Turcja uruchamia platformę szkoleniową dla branży
Premier zapowiedział zniesienie części
Pięć rzeczy, których stowarzyszenia nauczyły się w 2021
Światowa Organizacja Turystyki rozpoczyna współpracę z
Nowe zalecenie Rady UE w sprawie
PIT apeluje o zniesienie testów dla zaszczepionych, przylatujących spoza
Wyjazdy do Portugalii i na Maltę droższe niż przed
Izrael złagodzi restrykcje
Klienci Revolut dostaną zwrot w
Udany początek roku dla greckiej turystyki
Egipski MSZ ostrzega przed pośrednikiem w załatwianiu wiz
Accor i Visa wydadzą wspólną kartę płatniczą
Ryanair zapowiada 4 nowe trasy z Polski
Kto zdobędzie miano Turystycznego Skarbu Małopolski?
Jakie technologie mogą zmienić linie lotnicze?
Co sądzicie o Biurze Podróży KORSARZ?
Avis ogłasza współpracę z Bidroom
Grecki rząd zapowiada, że sezon turystyczny nie będzie kompletnie stracony
Jakie przychody osiąga AmRest?
Brussels Airlines prezentuje nowe logo i malowanie samolotów
Uzbekistan zapowiada zniesienie wiz dla Polaków
Francuskie linie lotnicze po raz kolejny wyróżnione
SPRZEDAM KONTENER(PRZYCZEPA) GASTRONOMICZNA
SITE Poland wchodzi w Nowy Rok z nowym zarządem i planami
Ubezpieczyciel kwestionował czy zachorowanie było nagłe - sąd wydał wyrok
PolskiBus.com wprowadza rezerwację miejsc
Malta zacznie wymagać testów PCR od przylatujących z dwóch polskich lotnisk
Rada Przedsiębiorczości: ratujmy miejsca pracy
56 milionów zagranicznych turystów we Włoszech
