W Poznaniu pojawi się nowy hotel

Poznań niedługo wzbogaci się o kolejny hotel. Jego budowa jest na ukończeniu.


11 pięter, 109 wygodnych pokoi, przestronna restauracja o powierzchni 184m2 z widokiem na rewitalizowaną ulicę Św. Marcin oraz 5 w sal konferencyjnych. To najważniejsze liczby przebudowanego budynku przy ulicy św. Marcin 40, budynku, w którym już za kilka tygodni zostanie otwarty hotel Altus.

Za projekt architektoniczny odpowiada pracownia APA Wojciechowski Sp. z o.o. , a za wnętrza LOFT Magdalena Adamus, która na swoim koncie ma realizacje wnętrz m.in. Hotelu Deo Gdańsk Old Town w Gdańsku oraz hotelu Marriott w Sopocie.





Hotel powstaje w jednej z pięciu wież Domów Towarowych Alfa w Poznaniu, które wybudowano w latach 70. Musieliśmy wyburzyć budynek Alfy do samej konstrukcji, zatem zdjęta została elewacja i wszystkie ściany wewnętrzne. Wymieniamy w niej wszystko. W momencie, gdy ją kupowaliśmy - piętra od drugiego do jedenastego zajmowały biura, ale nie spełniały już nowoczesnych standardów - wyjaśnia prezes Altus Hotel Leszek Mięczkowski.

Na koncepcję nowego trzygwiazdkowego obiektu wpłynęły dwa czynniki: zakrojona na szeroką skalę modernizacja otoczenia - centrum Poznania - i wspomnienie czasów świetności domów towarowych ALFA. Hotel Altus wpisuje się więc w nurt nowoczesnych hoteli life-stylowych skierowanych do szerokiego grona odbiorców, którzy doceniają autentyczność i klimat miejsca.

Każdy z pokoi urządzony będzie w minimalistycznym stylu nawiązującym do koncepcji modernizmu. Znajdzie się w nim łóżko, łazienka, zestaw do parzenia kawy czy herbaty, sejf, zestaw kosmetyków, suszarka do włosów oraz zestaw do prasowania. Każdy z pokoi jest klimatyzowany i posiada dostęp do bezpłatnego Wi Fi.

Nostalgia za czasami PRL stała się pretekstem do zastosowania indywidualnie zaprojektowanego lastryko w recepcyjnym lobby, metalo-plastyki oraz sklejki we współczesnym wydaniu. Paleta barw odwołuje się również do współczesnych trendów wzornictwa przemysłowego. Na ścianach hotelowych pokoi zawisną nowoczesne grafiki modernistycznych i socrealistycznych budynków Poznania. Inwestorzy chcieli, aby goście odnaleźli tu bezpretensjonalny klimat zarówno podczas spotkań biznesowych, jak i pobytów prywatnych.





Obecnie hotel kończy już rekrutację pracowników, wszystkie pokoje są już właściwie gotowe, pozostaje tylko "ubrać" je w pościele, ręczniki i kosmetyki. Szef Kuchni Tomasz Różański ma już gotową kartę menu, a nowe, stylowe stoły i krzesła czekają na wstawienie do wnętrz restauracji i sal konferencyjnych.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję