Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Klienci zwracają uwagę na czystość w hotelu czy restauracji
Jak wynika z badań, aż 59% ankietowanych Polaków przy wyborze restauracji największą uwagę zwraca na czystość lokalu. Te dane wskazują, jak ważną rolę odgrywa higiena w sektorze gastronomicznym i hotelarskim.
Wykorzystanie najnowszych technologii w dziedzinie sprzątania oraz zatrudnienie profesjonalnego personelu powoli staje się w Polsce standardem w branży. Dzięki temu hotele w naszym kraju są w czołówce europejskich obiektów noclegowych pod względem utrzymania czystości - znalazły się na 4. miejscu, wyprzedzając budynki z dobrze rozwiniętych krajów, takich jak Niemcy czy Austria.
O tym jak w odpowiedni sposób dbać o higienę w placówkach użytku publicznego będzie można się dowiedzieć podczas Ogólnopolskich Dni Czystości 2017 w Warszawie organizowanych przez Polską Izbę Gospodarczą Czystości. Jedną z odsłon wydarzenia będzie konferencja Jak utrzymać atrakcyjność i bezpieczeństwo budynków?, która odbędzie się 26 kwietnia 2017.
Hotele w Polsce mają wysoki standard czystości w odniesieniu do krajów europejskich. Według statystyk nasze rodzime obiekty plasują się na 4. miejscu z wynikiem 8,65 punktów (w skali 0-10 pkt). Wyprzedzają nas tylko Słowacja uzyskując 8,75 pkt, Bułgaria - 8,70 pkt i Szwajcaria - 8,66 pkt. Polska znajduje się w czołówce, przed takimi krajami, jak:
- Austria - 8,60 pkt
- Chorwacja - 8,54 pkt
- Niemcy - 8,53 pkt
- Portugalia - 8,53 pkt
- Czechy - 8,52 pkt
- Rumunia - 8,52 pkt
Hotelarstwo i gastronomia to dwie prężnie rozwijające się dziedziny, w które inwestuje się coraz więcej. Przychody z działalności gastronomicznej w 2015 roku wyniosły ponad 30 milionów zł. Dynamiczny wzrost branży spowodował potrzebę coraz nowszych i bardziej zaawansowanych rozwiązań. Bardzo ważne jest, aby za higienę w hotelach oraz restauracjach odpowiedzialne były tylko przeszkolone osoby, posiadające odpowiednie kwalifikacje. Często właściciele firm dbających o czystość nie zdają sobie sprawy z wagi szkoleń i kursów dla personelu. Konferencje branżowe takie jak Ogólnopolskie Dni Czystości 2017 to wydarzenie dla każdego, kto chce zarządzać utrzymaniem czystości w sposób odpowiedzialny, na najwyższym możliwym poziomie - mówi Jolanta Sergot-Kowalska, ekspert w dziedzinie profesjonalnego utrzymania czystości, biegły sądowy, Dyrektor Cleaning Consulting.
Pod koniec 2015 roku, wedle danych z Roczników Statystycznych, w Polsce było 67 826 placówek gastronomicznych. Dzielą się one następująco:
- 18 069 restauracji
- 23 140 barów
- 4 045 stołówek
- 22 572 punkty gastronomiczne
Szeroka oferta lokali w naszym kraju przyczyniła się do tego, że ich klienci zwracają uwagę na coraz więcej istotnych czynników podczas wyboru takiego miejsca. Niesmaczne jedzenie to główna przyczyna rezygnacji z danej jadłodajni. Wszystkie aspekty wskazane przez badanych, w przeprowadzonym przez ARC badaniu Konsument w restauracji, które przeszkadzają podczas wizyty w restauracji:
- Niesmaczne jedzenie - 61%
- Brud w lokalu - 55%
- Nieświeże składniki - 54%
- Nieprzyjemny zapach - 52%
- Brudne toalety - 52%
- Nieprzyjemna obsługa - 51%
- Hałas w lokalu - 44%
- Powolna obsługa - 38%
- Niekompetentna obsługa - 31%
- Zakaz Palenia - 7%
Okazją do zapoznania się z kompleksową ofertą produktów, usług i rozwiązań z branży utrzymania czystości będą konferencje podczas Ogólnopolskich Dni Czystości 2017 oraz towarzyszące im ekspozycje. Wydarzenie odbędzie się w dniach 26 - 27 kwietnia w hali EXPO XXI przy ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział targi, konferencje, workshop:
Oficjalny start sezonu
Starsze aktualności:
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Accor zapowiada otwarcia nowych hoteli
Pandemia sprawiła, że turyści szukają bliskości z naturą i aktywności. To dla nas szansa
Rzecznik Praw Pasażerów nie ma szans dotrzymać terminów
Władze Rzymu chcą podnieść ceny wjazdu dla autokarów
Trzy śródziemnomorskie kraje chcą wspierać rejsy wycieczkowe
Komisja Europejska zdecydowała w sprawie pomocy dla Condora
Touroperatorze, sprawdź swój wpis w ewidencji
IATA: Styczeń przyniósł duże spadki w ruchu lotniczym
Lotnisko w Modlinie będzie mogło obsługiwać po 12 lotów dziennie?
Konflikt z kontrolerami zawieszony, a nie wygaszony
Grecja chce rozwinąć kolejną gałąź turystyki
Oszuści żerują na pasażerów autokarów
Buzz: sezon letni zapowiada się bardzo dobrze
Almatur: zapracuj na własne zniżki
Polonus wprowadza podróże łączone
UOKiK: obecnie nie ma potrzeby odwoływania letnich, czy jesiennych wyjazdów
Wycieczki w biurach podróży nadal drożeją
