Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
Odszedł jeden z największych francuskich kucharzy
W wieku 91 lat zmarł francuski mistrz sztuki kulinarnej. Był uznawany za jednego z największych kucharzy wszech czasów. Zrewolucjonizował gastronomię w latach siedemdziesiątych.
Paul Bocuse zmarł w minioną sobotę. Gastronomia jest pogrążona w żałobie. W wieku 91 lat zmarł francuski mistrz sztuki kulinarnej Paul Bocuse. Gastronomia pogrążyła się w żałobie. Papież kuchni nas opuścił - napisał na Twitterze minister spraw wewnętrznych Francji Gerard Collomb. Mistrz od dłuższego czasu walczył z chorobą Parkinsona.
Paul Bocuse urodził się w lutym 1926 roku. Pracę w kuchni rozpoczął jeszcze jako nastolatek, a potem zdobywał doświadczenia u szefów kuchni w Lyonie i w Paryżu. Bocuse był ikoną kuchni francuskiej, a przyznawana od 1987 roku nagroda Złotego Bocuse'a (Bocuse d'Or) uchodzi za jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień dla szefów kuchni na świecie. Był pionierem tzw. nouvelle cuisine - bardziej dietetycznej od tradycyjnej kuchni francuskiej. Nouvelle cuisine stawia m.in. na świeże składniki i stylowe podanie. Znany przewodnik kulinarny Gault - Millau okrzyknął go "Kucharzem stulecia". To on zapoczątkował najbardziej prestiżowy światowy konkurs gastronomiczny w 1987 roku, odbywa się co dwa alta na w Lyonie na międzynarodowych targach hotelarstwa i gastronomi SIRHA.
W Lyonie i okolicach otwarł dziewięć restauracji, swoje lokale otworzył również w Japonii, Stanach Zjednoczonych, Szwajcarii. W swojej restauracji "L Auberge du Pont de Collonges " au Mont d Or przez 40 lat utrzymał 3 gwiazdki Michelin. W swoim instytucie w Eciully, od 2002 roku, w sierpniu przyjmował 450 uczniów z całego świata.
Francuska gastronomia straciła mityczną postać. Szefowie płaczą w swoich kuchniach w Pałacu Elizejskim i wszędzie we Francji- przyznał w wydanym w sobotę oświadczeniu prezydent Francji Emmanuel Macron.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Starsze aktualności:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
VacationClub: nad Bałtyk przyjedzie więcej turystów
Plebiscyt na najlepsze restauracje 2017 otwarty
Budowa kadr dla hotelarstwa pilną potrzebą dla branży
Rośnie ruch lotniczy a wraz z nim opóźnienia lotów
Mam receptę online i co teraz? Odpowiadamy, gdzie szukać szczegółów recepty
Ferie zimowe (właściwie) zlikwidowane
Częste wyjazdy służbowe - na co zwrócić uwagę? Ubezpieczenie Multi-trip w kontekście delegacji.
Sezonowe trasy francuskiego przewoźnika
POT promuje polskie miasta w Holandii
eSky oferuje AEGEAN przez Direct Connect
Airbus nie wstrzyma produkcji A380
Będzie nowy system poboru opłat drogowych
Ryanair nie wpuści na pokład pasażerów z kartami pokładowymi wystawionymi przez Kiwi.com
Lufthansa przejmie Norwegian Air Shuttle?
Wybory w Turcji: robi się coraz ciekawiej
PLL LOT chwalą się swoimi wynikami finansowymi
Rezerwuj.To - rezerwacja hoteli online
Apartamenty Kraków, Warszawa, Wrocław, Poznań
poszukuję pracy w biurze turystycznym
Grecja: niewielkie trzęsienie ziemi nawiedziło turystyczne wyspy Dodekanezu
