Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
- pilot Rumunia oraz Włochy-Francja-Monako
- Specjalista ds. Turystyki Itaka Galeria Łódzka
- Animator dla dzieci - TUNEZJA
- Pilot wycieczek
- Koordynator rejsów czarterowych
- ZAKOPANE Specjalista ds. Turystyki
Testing - nowy zwyczaj w warszawskich restauracjach
W stołecznych restauracjach pojawił się nowy zwyczaj - testing- możliwość zamówienia zestawu degustacyjnego, składającego się z kilku potraw podanych w mniejszych porcjach. Dla niezdecydowanego klienta zamówienie takiego zestawu to proste i przyjemne rozwiązanie. Dla lokalu gastronomicznego natomiast to nie tylko uatrakcyjnienie karty, ale również możliwość przetestowania, które potrawy cieszą się zainteresowaniem wśród gości, a z których lepiej zrezygnować.
Obecnie takie właśnie zestawy degustacyjne wprowadziło do swojej oferty już kilka warszawskich lokali - restauracja Puszkin serwująca kuchnię polską i rosyjską, włoska restauracja Rusticoni i nowo otwarta restauracja w Fabryce Trzciny.
We wszystkich lokalach zestawy te cieszą się bardzo dużym powodzeniem wśród klientów.
Zestaw degustacyjny w restauracji Puszkin figuruje w menu pod nazwą Jesienne Menu Degustacyjne. Za 100 zł gość dostaje pięć zestawów różnych dań mięsnych (np. na przystawkę - jest to pasztet z dziczyzny, następnie na stół wjeżdża sałatka bojarska z rydzami i bliny z czerwonym kawiorem). Za 80 zł można zamówić wersję wegetariańską zestawu, z takimi daniami jak np. carpaccio z buraka czy faszerowane warzywami bakłażany. Dania są niewielkie, przypominają porcje dla dzieci.
Pomysł na wprowadzenie oferty degustacyjnej do restauracji Puszkin przywiozła ze swojej podróży do Nowego Jorku szefowa lokalu. - Odwiedziła tam restaurację Gramercy Tavern, która oferuje gościom takie testing menu - opowiada Tomasz Domagała, menedżer Puszkina. Dodaje, że podobne menu można spotkać w restauracji Obłomow w Moskwie.
We włoskiej restauracji Rusticoni zestaw degustacyjny pojawił się wraz z nowym kucharzem Riccardo Nardi. Karta lokalu wzbogaciła się o menu degustacyjne obliczone na dwie osoby. - Za określoną z góry cenę (120-170 zł) gość otrzymuje przystawki (wędliny włoskie), dwa pierwsze dania, na które składają się makarony po pół porcji oraz dwa drugie dania (mięso i ryba) oraz dwa desery.
Zestaw degustacyjny można również zamówić w nowo otwartej restauracji w Fabryce Trzciny. Figuruje on w menu pod hasłem Kącik Warszawski. Gość za cenę 72 zł od osoby może spróbować sześciu dań, wśród których znalazły się takie potrawy jak kapusta z suszonymi śliwkami i mięsem, pierogi leniwe, czy zrazy wołowe z pyzami. Zestaw uzupełnia kieliszek tradycyjnej polskiej wódki gorzkiej.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Rusticoni- zestaw degustacyjny
[2005-11-22 15:46 999.999.999.*]
Niestety w restauracji Rusticoni taki zestaw jest podawany tylko i wylacznie na jedna osobe :(, ponoc takie maja zastrzezenie od szefa. odpowiedz »
[2010-04-20 11:17 84.10.98.*]
A ja jadłam menu degustacyjne w restauracji Studio Buffo. Za 79 zł można skosztować trzech przystawek w wersji mini, trzech różnych mięs z dodatkiem dwóch sałatek, do tego mini deser i napój (z kilku do wyboru, w tym lampka wina). Moim zdaniem bardzo przyjemna forma degustacji - porcje nie za duże, a smaki zróżnicowane. I do tego menu nawiązuje do spektaklu Wielki Apetyt, granego "za ścianą" - w Teatrze Studio Buffo. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział dla turystów:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Turyści zastosowali się do instrukcji touroperatora, ale nie zostali wpuszczeni na
Starsze aktualności:
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Wakacje latających
U wybrzeży Olandii na Bałtyku zatonął polski jacht
W świętokrzyskim powstanie Szlak Architektury Obronnej
Najlepsze hotele w Polsce w 2010 roku
Leningradskaja hotelem czterogwiazdkowym
Marriott planuje otwarcie w Chinach 18 nowych hoteli do 2012 roku
Załatwie prawojazdy kat b . C+E
Polscy turyści wybierają zagraniczne wyjazdy czarterowe
Coraz więcej połączeń lotniczych na polskim niebie
Dla młodych Anglików Trójmiasto lepsze od Ibizy!
Rewal: iluminacja specjalnie dla turystów
PKP Intercity zmierza wycofać ekspresy i pospieszne
Tunezja przeznaczy 45 mln euro na rozwój sektora hotelarskiego
Kraków: European Chapter Leaders Forum 2009
Największe centrum hotelowo-rozrywkowe powstaje pod Gdańskiem
Nagrodzony za poprawienie konkurencyjności na rynkach międzynarodowych
Nowy pomysł Muratora na "Katalog odzieży i sprzętu turystycznego"
Travelport i Travel Interactive podpisały długoterminową umowę o współpracy