Ogłoszenia
Ogłoszenia
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
Testing - nowy zwyczaj w warszawskich restauracjach
W stołecznych restauracjach pojawił się nowy zwyczaj - testing- możliwość zamówienia zestawu degustacyjnego, składającego się z kilku potraw podanych w mniejszych porcjach. Dla niezdecydowanego klienta zamówienie takiego zestawu to proste i przyjemne rozwiązanie. Dla lokalu gastronomicznego natomiast to nie tylko uatrakcyjnienie karty, ale również możliwość przetestowania, które potrawy cieszą się zainteresowaniem wśród gości, a z których lepiej zrezygnować.
Obecnie takie właśnie zestawy degustacyjne wprowadziło do swojej oferty już kilka warszawskich lokali - restauracja Puszkin serwująca kuchnię polską i rosyjską, włoska restauracja Rusticoni i nowo otwarta restauracja w Fabryce Trzciny.
We wszystkich lokalach zestawy te cieszą się bardzo dużym powodzeniem wśród klientów.
Zestaw degustacyjny w restauracji Puszkin figuruje w menu pod nazwą Jesienne Menu Degustacyjne. Za 100 zł gość dostaje pięć zestawów różnych dań mięsnych (np. na przystawkę - jest to pasztet z dziczyzny, następnie na stół wjeżdża sałatka bojarska z rydzami i bliny z czerwonym kawiorem). Za 80 zł można zamówić wersję wegetariańską zestawu, z takimi daniami jak np. carpaccio z buraka czy faszerowane warzywami bakłażany. Dania są niewielkie, przypominają porcje dla dzieci.
Pomysł na wprowadzenie oferty degustacyjnej do restauracji Puszkin przywiozła ze swojej podróży do Nowego Jorku szefowa lokalu. - Odwiedziła tam restaurację Gramercy Tavern, która oferuje gościom takie testing menu - opowiada Tomasz Domagała, menedżer Puszkina. Dodaje, że podobne menu można spotkać w restauracji Obłomow w Moskwie.
We włoskiej restauracji Rusticoni zestaw degustacyjny pojawił się wraz z nowym kucharzem Riccardo Nardi. Karta lokalu wzbogaciła się o menu degustacyjne obliczone na dwie osoby. - Za określoną z góry cenę (120-170 zł) gość otrzymuje przystawki (wędliny włoskie), dwa pierwsze dania, na które składają się makarony po pół porcji oraz dwa drugie dania (mięso i ryba) oraz dwa desery.
Zestaw degustacyjny można również zamówić w nowo otwartej restauracji w Fabryce Trzciny. Figuruje on w menu pod hasłem Kącik Warszawski. Gość za cenę 72 zł od osoby może spróbować sześciu dań, wśród których znalazły się takie potrawy jak kapusta z suszonymi śliwkami i mięsem, pierogi leniwe, czy zrazy wołowe z pyzami. Zestaw uzupełnia kieliszek tradycyjnej polskiej wódki gorzkiej.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Rusticoni- zestaw degustacyjny
[2005-11-22 15:46 999.999.999.*]
Niestety w restauracji Rusticoni taki zestaw jest podawany tylko i wylacznie na jedna osobe :(, ponoc takie maja zastrzezenie od szefa. odpowiedz »
[2010-04-20 11:17 84.10.98.*]
A ja jadłam menu degustacyjne w restauracji Studio Buffo. Za 79 zł można skosztować trzech przystawek w wersji mini, trzech różnych mięs z dodatkiem dwóch sałatek, do tego mini deser i napój (z kilku do wyboru, w tym lampka wina). Moim zdaniem bardzo przyjemna forma degustacji - porcje nie za duże, a smaki zróżnicowane. I do tego menu nawiązuje do spektaklu Wielki Apetyt, granego "za ścianą" - w Teatrze Studio Buffo. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział dla turystów:
Oficjalny start sezonu
IGHP: listopad z lepszymi wynikami niż rok
LOT zapowiada nowe połączenia z
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Starsze aktualności:
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
U wybrzeży Olandii na Bałtyku zatonął polski jacht
W świętokrzyskim powstanie Szlak Architektury Obronnej
Najlepsze hotele w Polsce w 2010 roku
Leningradskaja hotelem czterogwiazdkowym
Marriott planuje otwarcie w Chinach 18 nowych hoteli do 2012 roku
Polscy turyści wybierają zagraniczne wyjazdy czarterowe
Coraz więcej połączeń lotniczych na polskim niebie
Dla młodych Anglików Trójmiasto lepsze od Ibizy!
Rewal: iluminacja specjalnie dla turystów
PKP Intercity zmierza wycofać ekspresy i pospieszne
Tunezja przeznaczy 45 mln euro na rozwój sektora hotelarskiego
Kraków: European Chapter Leaders Forum 2009
Największe centrum hotelowo-rozrywkowe powstaje pod Gdańskiem
Nagrodzony za poprawienie konkurencyjności na rynkach międzynarodowych
Nowy pomysł Muratora na "Katalog odzieży i sprzętu turystycznego"
Travelport i Travel Interactive podpisały długoterminową umowę o współpracy
Załatwie prawojazdy kat b . C+E
