TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter




Polskie specjały czekają na unijną rejestrację

Kabanosy, kiełbasa myśliwska i jałowcowa - to produkty, które czekają na rejestrację w Komisji Europejskiej jako wyroby tradycyjne i regionalne.


Jako pierwszy polski produkt na listę KE została wpisana bryndza podhalańska otrzymując rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.

Pięć produktów otrzymało prawo umieszczania znaku Chronionego Oznaczenia Geograficznego np. miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, wielkopolski ser smażony, andruty kaliskie i truskawka kaszubska. Taka nazwa odnosi się do konkretnego miejsca produkcji.

W KE jest obecnie zarejestrowanych ok. 900 produktów spożywczych. Najczęściej do ochrony zgłaszane są sery. Z nowych państw unijnych pod tym względem przodują Czechy, które mają 24 wyroby chronione.

Procedura uzyskania unijnych znaków chronionych jest kosztowna i trwa długo. Dlatego część wytwórców wpisuje swój wyrób na listę krajową, która jest prowadzona przez resort rolnictwa i marszałków województw. Produkt trafia na listę gdy posiada udokumentowaną, co najmniej 25-letnią historię jego produkcji.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
polskie specjały czekają na unijną rejestrację kabanosy kiełbasa myśliwska i jałowcowa Chroniona Nazwa Pochodzenia




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję