Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Uniwersytet Gastronomiczny już działa!
W San Sebastian, będącym stolicą Kraju Basków otwarto Uniwersytet Gastronomiczny. Jest to pierwsza tego typu uczelnia w Hiszpanii i druga w Europie. Podobna szkoła kształcąca kucharzy na poziomie uniwersyteckim działa już od 2004 roku we Włoszech w Pollenzo koło Turynu.
Na oficjalnym otwarciu nie zabrakło następcy tronu Hiszpanii, księcia Asturii Felipe. Ponadto obecni byli lokalny premier Kraju Basków Patxi Lopez, minister ds. nauki i innowacyjności Cristina Garmendia, przewodnicząca parlamentu baskijskiego Arantza Quiroga, znani szefowie kuchni oraz około 200 innych osobistości świata polityki, kultury i gospodarki.
Z dniem dzisiejszym naukę na wydziale Nauk Gastronomicznych rozpocznie 56 studentów, w tym kilku cudzoziemców, którzy nauczą się "gotować i podawać". Ponadto Uniwersytet wykształci specjalistów z zakresie zarządzania firmami oferującymi usługi gastronomiczne na wysokim poziomie. Studenci za cztery lata otrzymają dyplom licencjacki.
Koszt jednego roku studiów wynosi 8 tys. euro. Pomimo wysokiej ceny chętnych nie brakuje. Lista oczekujących na przyjęcie w przyszłym roku wynosi już ponad 400 osób. Dla najlepszych studentów przewidziane są nagrody w formie stypendium oraz możliwość kontynuacji nauki na rocznych studiach magisterskich w dziedzinie innowacji i zarządzania restauracjami.
Rzecznik prasowy uczelni powiedział, że Baskijskie Centrum Kulinarne jest "fakultetem nauk gastronomicznych i także centrum badawczym", gdzie
studenci będą się kształcić pod okiem słynnych kulinarnych ekspertów i restauratorów, m.in. Ferrana Adrii, uważanego za ojca gastronomii molekularnej, szefa uznanej czterokrotnie z rzędu za najlepszą na świecie restaurację "El Bulli" na Costa Brava. Uczelnia organizuje również szereg kursów i szkoleń pozwalających na regularne "doskonalenie się" pracowników branży gastronomicznej.
W Polsce kształcenie gastronomiczne na poziomie szkolnictwa wyższego oferuje Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie. Studia na kierunku Gastronomia i Sztuka Kulinarna trwają siedem semestrów. Student po ich ukończeniu otrzymuje tytuł inżyniera.
Komentarze
Tagi:
Dział aktualności dnia:
Na ferie prowadzi Egipt, ale egzotyka także
Jak sprzedają się przyszłoroczne oferty w
Starsze aktualności:
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Zmiana na stanowisku Ministra Sportu i Turystyki
Uwaga! niedostępność tablicy lotów na Okęciu
Na narty samolotem z Rainbow Tours
Koleje Śląskie rozwiążą swoje problemy?
Kto będzie na EuroGastro 2014?
Najchętniej pobierana polska aplikacja turystyczna
Szef kuchni Radisson Blu Hotel Kraków udziela rad
Pracownik McDonalda aresztowany
Na zakopiance ruch wahadłowy i do 30 km/h
