TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Touroperatorzy, hotelarze i restauratorzy jednoczą siły

Firmy związane z działalnością w branży turystycznej postanowiły zjednoczyć siły i razem wypromować swoją ofertę. Dzięki ich zaangażowaniu powstał Karpacki Klaster Turystyczny. Wspólne działanie ma w przyszłości stworzyć konkurencyjną ofertę turystyczną.


Karpacki Klaster Turystyczny objął swym zasięgiem teren Bieszczadów i Beskidu Niskiego, oraz tereny podgórskie. W ramach współpracy udało się zjednoczyć wysiłki organizatorów turystyki, hotelarzy, właścicieli pensjonatów, restauratorów i innych usługodawców związanych z branżą turystyczną.

"Dla mnie najważniejsze, że jest to inicjatywa oddolna. To przedsiębiorcy się do nas zgłosili, nie trzeba było ich do niczego przekonywać i tłumaczyć walorów takiego rozwiązania. Zresztą klaster to nie tylko próba łączenia sił i dalszego rozwoju, ale także wyjście ze wspólną promocją na zewnątrz regionu" - wyjaśnia Krzysztof Staszewski, ze stowarzyszenia "Pro Carpathia". "Poza tym mamy w tej dziedzinie doświadczenie, bo wspieraniem turystyki zajmujemy się od blisko 10 lat. Od roku jesteśmy także animatorem Klastra Podkarpackie Smaki, który działa w podobny sposób"- dodaje.

Początków do akcji przystąpiło 40 osób, a kolejne zadeklarowały chęć dołączenia do przedsięwzięcia. Karpacki Klaster Turystyczny jest więc rodzajem porozumienia, które zostanie teraz zarejestrowane przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości. Osobowości prawnej porozumieniu udzieli Stowarzyszenie "Pro Carpathia", które jednocześnie jest animatorem przedsięwzięcia.

Finanse potrzebne na działanie klastra, jego pomysłodawcy mają nadzieję pozyskać z funduszy Unii Europejskiej. Środki pozyskiwane będą wspólnie, ale każdy z przedsiębiorców może wystąpić o nie również indywidualnie. Przedsiębiorcy którzy przystąpili do porozumienia liczą też na możliwość udziału w szkoleniach i na lepsza integrację branży.

Cele projektu są dalekosiężne- od zacieśnienia współpracy i większej komplementarności ofert, po przekonanie turystów do częstszego odwiedzania promowanego regionu. W założeniu pomysłodawców, projekt powinien pozwolić również na zwiększenie atrakcyjności ofert turystyki aktywnej, kulturowej i przyrodniczej. Jako komplementarny element programu promowana będzie także kuchnia lokalna.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję