Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
Kuchnia tex-mex podbija Polskę
Dania kuchni tex-mex staja się coraz bardziej popularne. Liczba restauracji oferujących takie menu już wkrótce się powiększy.
Spółka ETTM, będąca operatorem mieszczących się w Warszawie restauracji o nazwie S'poco Loco, planuje otwarcie kolejnych lokali. W całej Polsce miałyby pojawić się restauracje działające na zasadzie franczyzy. Obecnie w stolicy spółka posiada j już dwie restauracje, gdzie pomysł jest realizowany. Jedna z nich mieści się na Saskiej Kępie, druga na Wilanowie.
Kuchnia tex-mex inspirowana jest typowymi daniami meksykańskimi. Powstała z połączenia smaków typowych dla tego kraju, z dodatkami kuchni charakterystycznej dla południowych stanów USA, a zwłaszcza Teksasu. Wśród flagowych dań tego rodzaju kuchni nie może więc zabraknąć wołowego barbecue, które jest wizytówką regionu.
Amatorzy burritos, burgerów, czy tacos zawsze znajdą w menu coś dla siebie. Do potraw przygotowywane są specjalne sosy, nadające daniom odpowiedniej ostrości i wyrazistego smaku. Ponadto, lokale stylizowane są na wnętrza rodem z Meksyku.
Nazwa tex-mex pochodzi od XIX-wiecznej linii kolejowej Texas Mexican Railway, którą w rozkładach jady oznaczano właśnie tym skrótem. Przez wiele lat znaczenie pojęcia było bardzo pejoratywne, symbolizowało bowiem nieudolność łączenia charakterystycznych dla Meksyku i południa USA potraw. Kuchnia złą passę zaczęła odmieniać dopiero w latach 80, kiedy to rzesza amatorów nietypowych połączeń zaczęła tworzyć dania, które trafiły w gusta konsumentów.
Poza spółką ETTM, podobny format restauracji jest już realizowany w kilku polskich miastach. Lokale gdzie serwowana jest kuchnia tex-mex funkcjonują już między innymi w Krakowie, Łodzi, Poznaniu czy Wrocławiu.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze
Starsze aktualności:
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Amrest zaczyna współpracę z QSL
Katowice przełamują stereotypy
Poznań sprawdza stan turystyki w regionie
W zestawieniu XO Private Trade znalazła się polska firma
Pół miliona na pomysły plażowiczów
GoPlanet.pl - sprawdzone podróże - nowy serwis rekomendacyjny
Nowa gwarancja ubezpieczeniowa biura podróży Itaka
Google Street View - zaszkodzi czy pomoże branży?
Rosja - najlepszy rynek do inwestowania
Złoty Standard w Obsłudze Klienta w hotelarstwie i gastronomii
Dotacje unijne na atrakcje turystyczne Mazowsza
Darmowa reklama na facebooku TUI Poland.