Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Kierownik Biura Salon Franczyzowy Coral Travel
- Konsultant ds. turystyki
- Gdańsk Biuro Podróży w CH zatrudni studenta
- Specjalista/tka ds. turystki - Manager biura
- praca w biurze podróży
- Kraków - pracownik biura podróży poszukiwany
- Pilot sezonie zimowym
- Przewodnik Ołomuniec 7.10.2023
- Gdańsk - Sun Way Travel
- Praca w Krakowie - PRODUCT MANAGER


Kuchnia tex-mex podbija Polskę
Dania kuchni tex-mex staja się coraz bardziej popularne. Liczba restauracji oferujących takie menu już wkrótce się powiększy.
Spółka ETTM, będąca operatorem mieszczących się w Warszawie restauracji o nazwie S'poco Loco, planuje otwarcie kolejnych lokali. W całej Polsce miałyby pojawić się restauracje działające na zasadzie franczyzy. Obecnie w stolicy spółka posiada j już dwie restauracje, gdzie pomysł jest realizowany. Jedna z nich mieści się na Saskiej Kępie, druga na Wilanowie.
Kuchnia tex-mex inspirowana jest typowymi daniami meksykańskimi. Powstała z połączenia smaków typowych dla tego kraju, z dodatkami kuchni charakterystycznej dla południowych stanów USA, a zwłaszcza Teksasu. Wśród flagowych dań tego rodzaju kuchni nie może więc zabraknąć wołowego barbecue, które jest wizytówką regionu.
Amatorzy burritos, burgerów, czy tacos zawsze znajdą w menu coś dla siebie. Do potraw przygotowywane są specjalne sosy, nadające daniom odpowiedniej ostrości i wyrazistego smaku. Ponadto, lokale stylizowane są na wnętrza rodem z Meksyku.
Nazwa tex-mex pochodzi od XIX-wiecznej linii kolejowej Texas Mexican Railway, którą w rozkładach jady oznaczano właśnie tym skrótem. Przez wiele lat znaczenie pojęcia było bardzo pejoratywne, symbolizowało bowiem nieudolność łączenia charakterystycznych dla Meksyku i południa USA potraw. Kuchnia złą passę zaczęła odmieniać dopiero w latach 80, kiedy to rzesza amatorów nietypowych połączeń zaczęła tworzyć dania, które trafiły w gusta konsumentów.
Poza spółką ETTM, podobny format restauracji jest już realizowany w kilku polskich miastach. Lokale gdzie serwowana jest kuchnia tex-mex funkcjonują już między innymi w Krakowie, Łodzi, Poznaniu czy Wrocławiu.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Obchodzimy Światowy Dzień
Ruszyła kolejna edycja konkursu Małopolska
Jakie nastroje panują wśród pomorskich przedsiębiorców
Dział dla turystów:
Coraz więcej rezerwacji dokonywanych za pośrednictwem
Wracają kontrole na granicy ze
Starsze aktualności:
Egipt i Bułgaria w coraz lepszych
Czy Polaków stać na
Workation - czy może pomóc
Jak przedłużyć ważność bonu turystycznego? Sprytny
Orient Express La Dolce Vita rozpocznie rezerwacje 6
Ecco Holiday świętuje 20-lecie
Amrest zaczyna współpracę z QSL
Katowice przełamują stereotypy
Poznań sprawdza stan turystyki w regionie
W zestawieniu XO Private Trade znalazła się polska firma
Pół miliona na pomysły plażowiczów
GoPlanet.pl - sprawdzone podróże - nowy serwis rekomendacyjny
Nowa gwarancja ubezpieczeniowa biura podróży Itaka
Google Street View - zaszkodzi czy pomoże branży?
Rosja - najlepszy rynek do inwestowania
Złoty Standard w Obsłudze Klienta w hotelarstwie i gastronomii
Dotacje unijne na atrakcje turystyczne Mazowsza
Darmowa reklama na facebooku TUI Poland.