Ogłoszenia
Ogłoszenia
- KIEROWNIK DZIAŁU REZERWACJI
- SPECJALISTA DS ORGANIZACJI imprez turystycznych
- JUNIOR PRODUCT MANAGER Kraków, hybrydowo, zdalnie
- ORIENT TRAVEL - PRACOWNIK DZIAŁU AGENCYJNEGO
- Kierownik biura agencyjnego, Warszawa Bemowo
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista / tka ds. organizacji imprez...
- Specjalista ds. Turystyki - Pruszcz Gdański/Gdańsk
- BP ITAKA - ŁÓDŹ - Specjalista ds....
- Biuro Misja Travel szuka pilotów
![](/plk/dodaj_ogloszenie_yellow.gif)
![tex-mex. Polska, lokal, Meksyk, USA, burrito, nowość, ETTM, S poco Loco, Warszawa, rozwój, kuchnia](https://turinfo.pl/zdjecia/32000_973_40083_33931.jpg)
Kuchnia tex-mex podbija Polskę
Dania kuchni tex-mex staja się coraz bardziej popularne. Liczba restauracji oferujących takie menu już wkrótce się powiększy.
Spółka ETTM, będąca operatorem mieszczących się w Warszawie restauracji o nazwie S'poco Loco, planuje otwarcie kolejnych lokali. W całej Polsce miałyby pojawić się restauracje działające na zasadzie franczyzy. Obecnie w stolicy spółka posiada j już dwie restauracje, gdzie pomysł jest realizowany. Jedna z nich mieści się na Saskiej Kępie, druga na Wilanowie.
Kuchnia tex-mex inspirowana jest typowymi daniami meksykańskimi. Powstała z połączenia smaków typowych dla tego kraju, z dodatkami kuchni charakterystycznej dla południowych stanów USA, a zwłaszcza Teksasu. Wśród flagowych dań tego rodzaju kuchni nie może więc zabraknąć wołowego barbecue, które jest wizytówką regionu.
Amatorzy burritos, burgerów, czy tacos zawsze znajdą w menu coś dla siebie. Do potraw przygotowywane są specjalne sosy, nadające daniom odpowiedniej ostrości i wyrazistego smaku. Ponadto, lokale stylizowane są na wnętrza rodem z Meksyku.
Nazwa tex-mex pochodzi od XIX-wiecznej linii kolejowej Texas Mexican Railway, którą w rozkładach jady oznaczano właśnie tym skrótem. Przez wiele lat znaczenie pojęcia było bardzo pejoratywne, symbolizowało bowiem nieudolność łączenia charakterystycznych dla Meksyku i południa USA potraw. Kuchnia złą passę zaczęła odmieniać dopiero w latach 80, kiedy to rzesza amatorów nietypowych połączeń zaczęła tworzyć dania, które trafiły w gusta konsumentów.
Poza spółką ETTM, podobny format restauracji jest już realizowany w kilku polskich miastach. Lokale gdzie serwowana jest kuchnia tex-mex funkcjonują już między innymi w Krakowie, Łodzi, Poznaniu czy Wrocławiu.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Renesans gastronomii na Pomorzu
Kraków powołał nocnego
Rosną przychody greckich firm
Dział dla turystów:
Miękkie lądowanie byłego prezesa Kraków
KLM przetestuje loty z napędem
Bydgoski hotel wchodzi pod skrzydła Qubus
Starsze aktualności:
POT ponownie chce nagrodzić najlepsze
Grupa eSky liderem w Grecji i na
Coraz więcej rezerwacji dokonywanych za pośrednictwem
Wracają kontrole na granicy ze
Enter Air - wzrost przychodów i
Trybunał Sprawiedliwości rozpatrzył skargę
JW Construction patrzy z optymizmem na rynek
Amrest zaczyna współpracę z QSL
Katowice przełamują stereotypy
Poznań sprawdza stan turystyki w regionie
W zestawieniu XO Private Trade znalazła się polska firma
Pół miliona na pomysły plażowiczów
GoPlanet.pl - sprawdzone podróże - nowy serwis rekomendacyjny
Nowa gwarancja ubezpieczeniowa biura podróży Itaka
Google Street View - zaszkodzi czy pomoże branży?
Rosja - najlepszy rynek do inwestowania
Złoty Standard w Obsłudze Klienta w hotelarstwie i gastronomii
Dotacje unijne na atrakcje turystyczne Mazowsza
Darmowa reklama na facebooku TUI Poland.