Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Touroperator ETI - Przedstawiciel handlowy
- Praca w Chorzowie!
- Specjalista ds. obsługi biura z jęz. angielskim
- BP Itaka - Specjalista ds. Turystyki - Salon...
- Rezydent na Cyprze
- Praca dla miłośnika podróży Pszów
- Praca Pilot wycieczek
- Specjalista Ds. Turystyki Travelplanet Wrocław
- Praca w Krakowie u Organizatora - szukamy PRODUCT...
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie


Kuchnia tex-mex podbija Polskę
Dania kuchni tex-mex staja się coraz bardziej popularne. Liczba restauracji oferujących takie menu już wkrótce się powiększy.
Spółka ETTM, będąca operatorem mieszczących się w Warszawie restauracji o nazwie S'poco Loco, planuje otwarcie kolejnych lokali. W całej Polsce miałyby pojawić się restauracje działające na zasadzie franczyzy. Obecnie w stolicy spółka posiada j już dwie restauracje, gdzie pomysł jest realizowany. Jedna z nich mieści się na Saskiej Kępie, druga na Wilanowie.
Kuchnia tex-mex inspirowana jest typowymi daniami meksykańskimi. Powstała z połączenia smaków typowych dla tego kraju, z dodatkami kuchni charakterystycznej dla południowych stanów USA, a zwłaszcza Teksasu. Wśród flagowych dań tego rodzaju kuchni nie może więc zabraknąć wołowego barbecue, które jest wizytówką regionu.
Amatorzy burritos, burgerów, czy tacos zawsze znajdą w menu coś dla siebie. Do potraw przygotowywane są specjalne sosy, nadające daniom odpowiedniej ostrości i wyrazistego smaku. Ponadto, lokale stylizowane są na wnętrza rodem z Meksyku.
Nazwa tex-mex pochodzi od XIX-wiecznej linii kolejowej Texas Mexican Railway, którą w rozkładach jady oznaczano właśnie tym skrótem. Przez wiele lat znaczenie pojęcia było bardzo pejoratywne, symbolizowało bowiem nieudolność łączenia charakterystycznych dla Meksyku i południa USA potraw. Kuchnia złą passę zaczęła odmieniać dopiero w latach 80, kiedy to rzesza amatorów nietypowych połączeń zaczęła tworzyć dania, które trafiły w gusta konsumentów.
Poza spółką ETTM, podobny format restauracji jest już realizowany w kilku polskich miastach. Lokale gdzie serwowana jest kuchnia tex-mex funkcjonują już między innymi w Krakowie, Łodzi, Poznaniu czy Wrocławiu.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Orient Express La Dolce Vita rozpocznie rezerwacje 6
Dział dla turystów:
Starsze aktualności:
Accor publikuje wyniki finansowe za I
Polska Izba Turystyki z Grupą MTP zorganizują targi turystyczne w
Jest porozumienie PAŻP i
Małopolska zainauguruje sezon turystyczny Festiwalem
Udany początek roku dla greckiej
PAŻP się ugina, ale czy to
Rosja zawieszona w prawach członka
Itaka rozpoczyna sprzedaż oferty zimowej
Warszawska Organizacja Turystyczna: ograniczenia lotów to duży cios dla
Północna Izba Gospodarcza: musimy krzyczeć, że wypoczynek w Polsce jest
Airbnb będzie musiał przekazywać dane dotyczące noclegów belgijskim organom
Lotnisko w Modlinie będzie mogło obsługiwać po 12 lotów
Amrest zaczyna współpracę z QSL
Katowice przełamują stereotypy
Poznań sprawdza stan turystyki w regionie
W zestawieniu XO Private Trade znalazła się polska firma
Pół miliona na pomysły plażowiczów
GoPlanet.pl - sprawdzone podróże - nowy serwis rekomendacyjny
Nowa gwarancja ubezpieczeniowa biura podróży Itaka
Google Street View - zaszkodzi czy pomoże branży?
Rosja - najlepszy rynek do inwestowania
Złoty Standard w Obsłudze Klienta w hotelarstwie i gastronomii
Dotacje unijne na atrakcje turystyczne Mazowsza
Darmowa reklama na facebooku TUI Poland.
