Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Znamy Ekspertów Śląskich Smaków
Festiwal "Śląskie Smaki" jest jedną z najbardziej znanych imprez kulinarnych w województwie śląskim. Siódma edycja konkursu odbyła się w Bielsku-Białej w minioną sobotę, 15 czerwca.
W tegorocznym konkursie wzięło udział 21 konkursowych drużyn (po siedem w każdej kategorii). Amatorzy, profesjonaliści i uczniowie szkół gastronomicznych przygotowywali przystawkę lub deser, zupę i danie główne.
- Jurorzy mieli nie lada orzech do zgryzienia. Nie dość, że wszystko było pyszne, to jeszcze przepięknie podane. Aż szkoda było niszczyć często misterne kompozycje - przyznaje Remigiusz Rączka, który oceniał profesjonalistów.
Oprócz kulinarnego show przygotowano bogaty program artystyczny: koncerty, pokaz kulinarny i animacje dla dzieci. Na koniec wystąpił Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk".
Przy okazji odbył się także jarmark produktów tradycyjnych. Można było zwiedzić stoiska, na których lokale skupione na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki sprzedawały dania śląskie (m. in. wołowe rolady, żur żeniaty, kopę), góralskie (kwaśnica) czy jurajskie (marchwiak czy gęsie pipki).
Projekt jest współfinansowany z budżetu Samorządu Województwa Śląskiego. VIII Festiwal "Śląskie Smaki" był organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną oraz Miasto Bielsko-Biała.
Konkursowe jury wybrało zwycięzców festiwalowych zmagań. Ekspertami Śląskich Smaków zostali:
- w kategorii amatorów:
1. Team Rodzinny, który przygotował m. in. kotlet schabowy z kością, młodą kapustą i ziemniakami
2. Nina z Familijom
3. Kostkowianki
- w kategorii uczniów szkół gastronomicznych:
1. Dziewczyny z gastronoma
2. Chłopcy z gastronoma
3. Łobuzice
Wszystie 3 drużyny reprezentowały Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej.
- w kategorii profesjonalistów:
1. Stara Piekarnia z Pszczyny
2. Frykówka z Pszczyny
3. Restauracja Hotelu Styl 70*** z Piasku
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Starsze aktualności:
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
airberlin: specjalna oferta dla małych i średnich przedsiębiorstw
Nowe technologie dla obiektów hotelowych
Będzie zamieszanie na dworcach PKP?
Chętni do eurowolontariatu już są
Turystyka kołem zamachowym europejskiej gospodarki?
Gdańsk zawiesza działanie atrakcji turystycznej
Apartamenty w Pomorie, Bulgaria, nad morzem Lato 2015
Regionalne przysmaki, a wszystko na lotnisku
Giną kufle, ale restauratorzy zadowoleni
Nowy samolot Boeinga święci triumfy
Rzym: mini przewodnik dla podróżujących na beatyfikację
Turyści cenią polskie usługi medyczne
Nowy serwis rezerwacji jachtów
