Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa - pierwsze doświadczenia
Wiele wątpliwości i niepewności towarzyszyło organizatorom pierwszych praktyk zagranicznych ramach Europejskiego Programu Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa. Praktyki zawodowe są jednym z najważniejszych etapów Projektu. To dzięki nim będzie można poddać weryfikacji Program Doskonalenia Zawodowego dla Nauczycieli w zawodach kucharz, kelner i pokrewnych powstały podczas Konferencji "Doskonalenia Kadry Szkół Zawodowych z Branży HoReCa".
Pierwszych piętnaścioro uczestników Projektu realizuje właśnie Program Doskonalenia Zawodowego we Włoszech w górskiej miejscowości Madesimo. W tej grupie uczestników znajduje się sześciu kelnerów i dziewięciu kucharzy. Mają oni okazję pracować z właścicielami czterogwiazdkowego hotelu. Opiekun kucharzy - szef kuchni restauracji hotelowej może poszczycić się posiadaniem gwiazdki Michelin. Wiedza takich opiekunów jest nieoceniona.
Zarówno na grupę kucharską, jak i kelnerską czeka wiele wyzwań. Od podstaw poznają oni specyfikę pracy na prawdziwej sali konsumenckiej i kuchni działającej restauracji. Daje im to niepowtarzalną okazję znalezienia się sytuacjach, jakie staną się przed nimi po zakończeniu nauki w szkole.
- Nigdy jeszcze nie uczestniczyłam w tak bogatym Projekcie w sensie dydaktycznym i merytorycznym oczywiście. Tyle wiedzy, ile zdobyłam dzisiaj przez jeden dzień nie wyczytałabym w dziesięciu nawet książkach na temat kuchni włoskiej. - mówi Mariola Pietrzik, uczestniczka Programu.
Każdy z kucharzy realizując program doskonalenia zawodowego poznaje zarówno kuchnię zimną i gorącą restauracji jak i kuchnię deserową/cukiernię, czy specyfikę organizacji imprez okolicznościowych. Kelnerzy z kolei poznają metody serwisu śniadań, lunchu i kolacji. Mają również okazję zmierzyć się z pracą w barze restauracyjnym oraz poznają podstawy somelierstwa.
Dzięki współfinansowaniu z Projektu ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego nauczyciele nie płacą za przejazdy, noclegi i wyżywienie.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział hotele, pensjonaty:
Turystyka potrzebuje od państwa wsparcia, a nie przejmowania roli
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Starsze aktualności:
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
PKP: jest gorzej, żeby było lepiej!
Turystyczny rekord w Kopalni Soli w Wieliczce
Airberlin i Alitalia podpisują umowę o partnerstwie code-share
Touroperator przyjazny agentom
OLT Express Germany w rękach holenderskiego inwestora
Pierwsze posiedzenie Rady POT VI Kadencji
Mieszkanie na wakacje we Lwowie
Lotniska będą musiały zapłacić za hałas
Lista przebojów agentów turystycznych
Noc w kontenerze. Hit czy kit?
Chopin Airport City na targach MIPIM w Cannes
Pierwsze hotele tematyczne w Polsce
Starbucks zamierza zapłacić podatek fiskusowi
