Subskrypcja
Subskrypcja



Szukaj
Szukaj





Małopolskie: konkurs gotowania Lachów

18 sierpnia w miejscowości Szczyrzyc (gmina Jodłownik) odbędą się I Mistrzostwa Kulinarnej Kreatywności w Plenerze.


Podczas Mistrzostw odbędzie się konkurs gotowania Lachów o "Puchar Beskidu Wyspowego". Mogą w nim uczestniczyć kucharze zatrudnieni w Polsce w dowolnych zakładach gastronomicznych. Ekipa ma się składać z kapitana i pomocnika. Nie ma limitu wiekowego ani wymagań co do stażu.

Każda z ośmiu drużyn będzie musiała przyrządzić 6 dań głównych (jedno do ekspozycji, pięć do degustacji). Czas na wykonanie pracy to 10 min przygotowanie mise en place, 60 min praca właściwa, 5 min posprzątanie stanowiska.

Jurorzy będą oceniali: mise en place i czystość stanowiska podczas pracy, przygotowanie, techniki pracy i obróbki termicznej, umiejętność zachowania wartości odżywczych posiłku, sposób przyrządzania potrawy, prezentację, estetyczny wygląd, brak sztucznych dodatków i czasochłonnych, przytłaczających dekoracji, smak, kreatywność w łączeniu i wyborze składników, umiejętne zastosowanie przypraw bez szkody dla smaku surowca, przygotowanie potrawy do prezentacji i sprzątnięcie stanowiska.

Za miejsce pierwsze - nagroda pieniężna w wysokości 1 500 zł, za miejsce drugie - nagroda pieniężna w wysokości 1 200 zł, a za miejsce trzecie - nagroda pieniężna w wysokości 1 000 zł. Wszyscy uczestnicy otrzymają pamiątkowe dyplomy oraz zestawy produktów lokalnych.

Wypełnioną kartę zgłoszeniową należy wysłać na adres biuro@lgdlimanowa.eu lub złożyć osobiście w Biurze LGD Przyjazna Ziemia Limanowska, przy ul. Matki Boskiej Bolesnej 10 a do 14 sierpnia.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:




Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij