TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter




Zmarnowane pieniądze z KPO? Trwają kontrole i śledztwo prokuratury

Wybuchła afera związana z pieniędzmi z Krajowego Planu Odbudowy, które miały zostać przeznaczone na wsparcie branży HoReCa.


Jak donoszą media, 1,2 mld złotych, które miały zostać na unowocześnienie i dywersyfikację działalności przedsiębiorców, zostały przeznaczone m.in. na jachty, wirtualną strzelnicę, luksusowe meble, domek na wodzie, czy ekspresy do kawy.

Premier Donald Tusk zapowiada kontrolę w Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. Mnie na razie te wyjaśnienia nie wystarczają. Będę chciał, by ta kontrola jak najszybciej doprowadziła do rzetelnej oceny każdej wydanej złotówki. Tam, gdzie ten wydatek był nieuzasadniony, będę oczekiwał szybkiej decyzji, włącznie z odebraniem środków. Zero tolerancji dla tej praktyki - zapowiada szef rządu.

Kupiliśmy dwa jachty, które wyprodukowane zostały w Węgorzewie. Pływają na Mazurach od maja i zarabiają na siebie. Mamy kasę fiskalną, odprowadzamy podatek VAT, uiszczamy wszystkie opłaty te pieniądze zostają w Polsce i napędzają gospodarkę- tłumaczył, w rozmowie z Money.pl jeden z przedsiębiorców. O ile zakup jachtów, które zarabiają na siebie, pomimo medialnej nagonki, da się usprawiedliwić i wskazać jego sens, o tyle trudniejsze może być rozliczenie projektów typu dywersyfikacja działalności za pomocą zakupu ekspresów do kawy za duże pieniądze.

Choć nie wszystkie kwestionowane wydatki muszą okazać się nieuzasadnione, to szczególnie przy dość ogólnym i bazującym na nakręcaniu emocji przekazie medialnym, afera może okazać się poważnym problemem wizerunkowym dla całej branży HoReCa.

8 sierpnia 2025 roku Prokuratura Regionalna w Warszawie z urzędu podjęła czynności sprawdzające w związku z doniesieniami medialnym dotyczącymi nieprawidłowości w udzielaniu dotacji z Krajowego Planu Odbudowy.

Z końcem lipca została odwołana ze stanowiska prezes Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, Katarzyna Duber-Stachurska.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
krajowy plan odbudowy horeca hotel gastronomia




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję