Og³oszenia
Og³oszenia
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Poszukujê pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
- pilot Rumunia oraz W³ochy-Francja-Monako
- Specjalista ds. Turystyki Itaka Galeria £ódzka
- Animator dla dzieci - TUNEZJA
- Pilot wycieczek
Podhalañskie potrawy na Festiwalu Smaku
O zakwalifikowanie do III Ma³opolskiego Festiwalu Smaku walczy³o 18 z 22 zg³oszonych producentów z powiatów nowotarskiego i tatrzañskiego. Podczas wrze¶niowego fina³u Podhale zaprezentuje: ciasto flisackie, ³ytek cielêcy, oscypek oraz herbatê zio³ow±.
W sk³ad komisji konkursowej weszli: autorka ksi±¿ek kulinarnych - Hanna Szymanderska, uczestnik programu "Europa da siê lubiæ" - Theofilos Vasidis, szef kuchni z warszawskiego hotelu Polonia - Jerzy Pasikowski oraz prezes Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Regionu Ma³opolskiego - Zbigniew Kurleto. - Decyzje by³y trudne, bo wszystko pyszne. Ka¿dy z nas mia³ swojego faworyta w niemal ka¿dej kategorii - o¶wiadczy³ Jerzy Pasikowski, który cieszy³ siê z wygranej w swojej kategorii Andrzeja Józefczyka z Kro¶cienka, bowiem uzna³ on, miody z Pienin za najlepsze. Reprezentuj±ca organizatora (Urz±d Marsza³kowski Województwa Ma³opolskiego) Magdalena Gdowska, zafascynowana by³a jagniêcin±. - Moje do¶wiadczenia z miêsem baranim nie by³y przyjemne, ta podana tutaj to co¶ wspania³ego - oznajmi³a.
Na podstawie przepisów uzyskanych podczas tego konkursu, Hanna Szymanderska zamierza napisaæ ksi±¿kê "Nasze domowe jedzenie". - Kraj, który nie pielêgnuje tradycji, zginie. Polsce to nie grozi. Jestem na tym konkursie po raz trzeci i z roku na rok produktów i potraw jest wiêcej i to coraz lepszych - stwierdzi³ Theofilos Vasidis. Pojawi³y siê tak¿e uwagi na temat oprawy imprezy. - Mo¿na te dania ³adniej zaprezentowaæ i podaæ, a tak¿e rozszerzyæ informacjê o produkcie - powiedzia³ Zbigniew Kurleto. W kategorii "wyroby piekarnicze i cukiernicze" zwyciê¿y³o ciasto flisackie zg³oszone do konkursu przez Stowarzyszenie Flisaków Pieniñskich ze Sromowiec Wy¿nych. Faworytem w¶ród "potraw gotowych" zosta³ ³ytek cielêcy, przygotowany przez Krystynê Lassak z Zakopanego. Najlepszym "serem" okaza³ siê oscypek W³adys³awa Barnasia z Czerwiennego. Na festiwalu nie zabraknie tak¿e herbaty zio³owej pani Stanis³awy Krupy ze Sromowiec Wy¿nych.
Piêæ lokalnych spotkañ pó³fina³owych, odbywa siê w najwiêkszych miastach Ma³opolski, podczas których komisja konkursowa ocenia produkty w nastêpuj±cych kategoriach: miêsnej, mlecznej, piekarsko-ciastkarskiej, przetwórstwo owoców i warzyw, gotowe dania i potrawy, inne produkty oraz najatrakcyjniejsze danie restauracyjne. Publiczno¶æ uczestnicz±ca w kiermaszach mo¿e tak¿e wskazaæ te produkty, które najbardziej jej smakuj±. Pó³fina³y mia³y ju¿ miejsce w Krakowie, Nowym S±czu i O¶wiêcimiu. Ostatni odbêdzie siê 2 wrze¶nia w Klikowej ko³o Tarnowa. Zwyciêzcy wezm± udzia³ w Wielkim Finale Ma³opolskiego Festiwalu Smaku, który odbêdzie siê 15-16 wrze¶nia w Krakowie.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Ma³opolska: Festiwal Samku trwa!
[2009-07-07 10:30 83.27.127.*]
Je¶li smakowa³o zapraszam na guba³ówke aby mo¿na by³o samemu oceniæ moje umiejêtno¶ci kulinarne... Oto mój adres: Guba³ówka 249 34-521 z±b tel:01820715-68 dziêkuje bardzo i zapraszam ... Krystyna Lassak odpowiedz »
Ma³opolska: Festiwal Samku trwa!
[2010-02-09 20:27 83.8.35.*]
oscypki barnasia s± cudowne dolno¶l±skie odpowiedz »
Dzia³ gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego maj± byæ lepiej
NIK: Dzia³alno¶æ cz³owieka zagra¿a Pó³wyspowi
Zachodniopomorscy przedsiêbiorcy zadowoleni z ferii
Dzia³ hotele, pensjonaty:
Turystyka z gorsz± obs³ug±
Mo¿na sk³adaæ oferty w Programie wsparcia
Rada UE przyjê³a rozporz±dzenie w sprawie wynajmu
Dzia³ nagrody i wyró¿nienia:
Mo¿na sk³adaæ oferty w Programie wsparcia
Kto do³±czy³ do Polskich Marek
Chorwacja doceniona za osi±gniêcia w rozwoju zrównowa¿onej
Wszystkie hotele nale¿±ce do Clustra IHG Hotels and Resorts z certyfikatem Green
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Dzia³ targi, konferencje, workshop:
POT uhonorowa³a Ambasadorów Kongresów
Zapraszamy na Nowe Trendy w Turystyce
Starsze aktualno¶ci:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdra¿a now± stronê i
Linie KLM bêd± walczyæ z
Czesi chêtniej przyje¿d¿aj± do
Przewo¼nicy: przepisy dotycz±ce slotów na lotniskach musz± byæ
Turystyka ro¶nie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraiñskie stowarzyszenie touroperatorów przyjête do
7,5 tysi±ca funtów za oszukiwanie klientów restauracji
Business Superbrands dla Hotel SPA Dr Irena Eris
Business Traveler Awards równie¿ dla LOT-u
LOT i Centralwings og³osi³y konkurs na wydawcê pism pok³adowych
Pomidor - nowa restauracja w Opolu
Æwieræ miliona pasa¿erów Sindbada
Badane s± okoliczno¶ci zniszczenia ¶wiate³ naprowadzaj±cych samoloty w Pyrzowicach
Hiszpañska turystyka znalaz³a siê w recesji
Air France w tym roku mocno na minusie
Dowód osobisty lub paszport obowi±zkowy równie¿ w Schengen
Polskie hotele maj± najatrakcyjniejsze ceny w Unii Europejskiej?
Wyró¿nienie dla VisitBritain podczas XIV targów turystycznych TT Warsaw
Smaki Po³udniowej Afryki w Travel Channel
PKP kusi promocjami - Super Wagon, Auto-stop, Last Minute, Super Miejscówka, Tani Bilet, itd.
Kraków: ju¿ dzia³a BikeOne - miejska wypo¿yczalnia rowerów
Tym razem to linie lotnicze czeka³y na pasa¿erów
Tunezja objazd-z jakim biurem?